Hayvanları Koruma Kanunu'nda Ötenazi Düzenlemesi TBMM'den Geçti
Hayvanları Koruma Kanunu'nda Ötenazi Düzenle... TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.
Teklif kapsamında Hayvanları Koruma Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılacak. Bu değişikliklerle, kanunun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek, böylece çevresel ve sağlık yönleri daha belirgin hale gelecek.
Sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda tereddütleri ortadan kaldırmak ve kedi ile köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesini sağlamak amacıyla, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu hale getirilecek. Bu nedenle, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları kanunda açık bir şekilde tanımlanacak.
Uygulamada tereddüt yaşanmaması ve "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanacak.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması öngörülüyor. Bu nedenle, bakımevleri dışında bir hayvana bakmak yalnızca yasal sorumluluğu alarak sahiplenilmesiyle mümkün olabilecek. Ayrıca, "Evcil hayvanlar, türüne özgü yaşam şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi, kanunun ilkeleri arasında yürürlükten kaldırılacak.
Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar, sahipsiz hayvanların bakımı ve sahiplendirilmesi amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bu bakımevlerinde hayvanların bakım ve tedavileri yapılacak, ayrıca eğitim çalışmaları düzenlenecek.
Hayvan bakımevlerine alınan ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilene kadar bu merkezlerde barındırılacak. Güncel ve doğru veri sağlanabilmesi için bu hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri sistemine kaydedilecek.
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca ötenazi uygulanabilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin işlemlerinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ne uygun idari tedbirleri alabilecek. Ayrıca, "Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakılması" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Bu düzenlemeler, sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının sağlanmasını amaçlıyor.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
"Hayvanları Koruma Kanunu'nda Ötenazi Düzenlemesi TBMM'den Geçti" haberi, 29 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Ötenazi Düzenlemesi TBMM'den Geçti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Ötenazi Düzenlemesi TBMM'den Geçti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.