Sahipsiz sokak hayvanlarına dair kanun teklifi'nin tüm maddeleri TBMM'de kabul edildi
Sahipsiz sokak hayvanlarına dair kanun tekli... AK Partili milletvekillerinin önerisiyle TBMM'de kabul edilen yeni yasa, sahipsiz sokak hayvanlarının bakımevlerine toplanmasını, rehabilite edilmesini ve sahiplendirilmesini zorunlu kılıyor.
TBMM'de kabul edilen ve AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan yeni yasa, sahipsiz sokak hayvanlarının korunması amacıyla önemli düzenlemeler getiriyor. Yasaya göre, sahipsiz hayvanlar bakımevlerine toplanacak, rehabilite edilecek ve sahiplendirilecek. Ayrıca, hayvanlara zarar verenlere ağır cezalar uygulanacak ve yerel yönetimlere hayvan bakımevleri kurma zorunluluğu getirilecek.
AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin tüm maddeleri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifinin müzakereleri sabah saatlerine kadar sürdü ve 15. maddesinin görüşüldüğü saat 02.30 sıralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Genel Kurul'a katıldı. Muhalefet milletvekilleri teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.
Toplam 17 maddelik yasa kapsamında, bakımevine alınan köpeklerden tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki ötenazi hükümleri uygulanacak. Ayrıca, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi.
Yasa ile "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlandı. Hayvan bakımevleri tanımı "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirildi. Sahipsiz hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılmaları gerekecek.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklandı.
İl Hayvanları Koruma Kurulu, sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve çözüm önerileri üretmekle görevli olacak. Yerel yönetimler ve ilgili kurumlara teşvik veya mali destek sağlanacak. Bu ödenekler başka amaçlar için kullanılamayacak.
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya hayvanlarına ağrı, acı veya zarar veren kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahati 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanlar için hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak. Bu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek zorunda olacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Yasa, sahipsiz hayvan bulunmamasını hedeflediğinden, "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm kaldırıldı.
"Sahipsiz sokak hayvanlarına dair kanun teklifi'nin tüm maddeleri TBMM'de kabul edildi" haberi, 30 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Sahipsiz sokak hayvanlarına dair kanun teklifi'nin tüm maddeleri TBMM'de kabul edildi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sahipsiz sokak hayvanlarına dair kanun teklifi'nin tüm maddeleri TBMM'de kabul edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.