"Şahsi" mi, "milli" mi?
"Şahsi" mi, "milli" mi? Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mit binası açılışında övdüğü "Abdulhamit istihbaratçılığı" için MİT'in resmi sitesinde farklı ifadeler kullanıldığını ve Abdülhamid'in "özel çıkarlara hizmet eden bir teşkilat" ifadesinin yer aldığını yazdı.
Gazeteci Murat Yetkin, “Şimdi ben bunu yazdım diye MİT’in sitesinden kaldırabilirler” ifadesine yer vererek MİT’in, 2. Abdülhamid’in kurduğu istihbarat ağının ‘milli’den ziyade ‘şahsi’ olarak gördüğünü belirtti.
Yetkin, yazısında şu ifadeleri kullandı: Şimdi ben bunu yazdım diye MİT’in sitesinden kaldırabilirler ama, gelin Cumhurbaşkanımızın hayran olduğu Abdülhamid istihbaratçılığını, MİT’in kendi tarihçesinden okuyalım: “II. Abdülhamid ve Yıldız İstihbarat Teşkilatı: XIX. Yüzyılın sonuna doğru devlet istihbaratı geliştirilmiş, ancak özel çıkarlara hizmet veren bir araç haline getirilmiştir. O hâtıratında, ‘Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse, devlet emniyet içinde olamazdı. Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir İstihbarat teşkilatı kurmaya bu düşünce ile karar verdim. İç düşmanlarımın Jurnalcilik dedikleri teşkilat budur’ ifadeleri ile bu teşkilata neden ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir. II. Abdülhamid’in teşkilat kadrosundan beklediği diğer bir husus, kendi tahtına yönelik komploları ortaya çıkarmaktı.” Dedim ya, şimdi ben bunu yazdım diye, MİT’in kendi tarihçesi bir hışımla kendi sitesinden kazınabilir. Ama doğrusu budur: Abdülhamid’in kurduğu MİT’in deyişiyle “Yıldız İstihbarat Teşkilatı”, millî değil, “şahsi” bir istihbarat örgütüydü. Onu deviren İttihatçıların kurduğu Teşkilat-ı Mahsusa ideolojik bir teşkilattı. Türkiye’de ilk millî istihbarat örgütünü kuran lider Erdoğan’ın anmaya bile gerek duymadığı Atatürk olmuştu. İnsan hayret ediyor, değil mi?
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı, MİT'in yeni binasının açılışında, “Merhum Abdülhamid Han’ın güçlü istihbarat ağı ve diplomatik dehası sayesinde ülkeyi pek çok badireden tek kurşun atmadan kurtardığı da tarih kitaplarında uzun uzun anlatılır” sözlerini kullanmıştı.
""Şahsi" mi, "milli" mi?" haberi, 29 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan "Şahsi" mi, "milli" mi? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Şahsi" mi, "milli" mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.