Şahsiyetimizdeki o acı kambur...

Şahsiyetimizdeki o acı kambur...

Şahsiyetimizdeki o acı kambur... Ali Şimşek yazdı...

Sonunda Türkiye'den de seri katil çıktı. Şaka yapıyorum tabii. Sadece bir diziden bahsedeceğim. Bir fenomene dönüşen ve internetten yayınlanan “Şahsiyet” adlı diziden söz ediyorum. Senaryosunu Hakan Günday'ın yazdığı, Onur Saylak'ın yönettiği ve Haluk Bilginer ve Hümeyra gibi oyuncuların rol aldığı dizi, kendi çapında büyük bir ilgi gördü sosyal medyada. Neredeyse fanları oluştu bile denilebilir.

Hep söylenir yarı espri ile; Türkiye'den neden seri katil çıkmıyor? Bu terennüm edilirken örnek tabii Amerika ve Hollywood filmleridir. Yüzlerce örneği olan film ve dizilerden bahsediyoruz. Seri katil neredeyse bir film türüdür. Fakat bir gerçekliği de gösterir. Amerikan tipi denen bir suç vardır. Gerçek American Psycho... Başka ülkelerde rastlanmayacak örnekler görürüz orada... Ya da bir liseyi basan ve onlarca insanı öldüren ergenler gibi.

Buna ülkedeki silah satış serbestisini de eklersek taşlar biraz daha yerine oturur. Seri katil, daha çok nedenlerine tümüyle vakıf olamadığımız, gizemli psikolojik bir tip olarak görülür. Bu elbette Amerika'nın özgüllüğüyle ilgili birçok unsur barındırıyor... Büyüklüğüyle, her milletten ayaktakımının aktığı ve girişimcilik ruhuyla depreşmiş kocaman bir coğrafya... Seri katil öncelikle zekası ve ince planları, “Cool” görüntüsü ve tarzıyla ayrılır diğer katil tiplemelerinden. Örneğin “Kuzuların Sessizliği” filmindeki gibi bir terzidir; neredeyse deriyi dantelaya dönüştüren bir zenaatçı.

Neyse... Mevzuu derin. Bizde zaman zaman bu seri katil tiplemesine yakın tipler de oldu hatırlıyorum. Çivici, Kolici adıyla basına yansıyan ve akıl hastanesine yatırılan katiller hatırlıyorum geçmişten.

Şahsiyet, karısından kalan apartmanda yalnız yaşayan adliye emeklisi Agah beyin merkezinde gelişiyor. Dışarıya kapanan kahramanımız doktorundan Alzheimer hastası olduğunu öğrenir. Yavaş yavaş unutmaktadır. Fakat hatırlamaktadır bir tarafıyla da bulanık geçmişi. Sevimli sakinliği birden bozulur Agah'ın; ziyaretine gittiği emekli bir adliye çalışanı, kendisi gibi Alzheimer hastası, tango tutkunu karısının (Hümeyra) yanında öldürüverir aniden. Sonra arka arkaya gelir cinayetler. Hep tanıdıktır öldürdükleri.

Kurbanlarla önce hasretle sarılıp sohbet edilinir; tamirciyle, çiçekçiyle, pavyon şarkıcısıyla. Hatta sonradan cinsiyet değiştirmiş kadın başka bir mesai arkadaşıyla. Sonra... Cinayetler ve cinayetler... Hepsi Agah'ın memur olduğu Kambura adlı ilçedendir. Kurbanların alınlarına yapıştırılmış daktilo şeritleri, peşindeki acar polislere şık ipuçları bırakır adeta. Yine Kamburalı olan genç bir kadın polise işaretler gönderilir arka arkaya.

Şahsiyet, dizi tarihimizde görülmedik bir gerilime, anarşist bir duruşa, görselliğe ve de hikayeye sahip. Hele “Arka Sokaklar” gibi idealize polis dizileri düşünüldüğünde, Amerikan sinemasını aratmayan kötü, fırsatçı polisler de görüyoruz. Agah'ın Stephan King kahramanlarını anımsatan kedi kostümlü tavırları, torunu üzerinden bir sosyal medya fenomenine dönüşür kısa zamanda “Köpek Öldüren” gibi anlamlı bir isimle.

Haluk Bilginer

Adına açılan internet sitesine siparişler gelmeye başlar insanlardan öldürme talepleri. Peki neden öldürmektedir Agah? Dizi ilerledikçe, olaylar kadın polis, Uğur Mumcu idealli bir gazeteciyle harmanlanarak günümüz Türkiyesi'ne geliverir. Kambura adlı kasaba aslında son 30 yılın AKP'li Türkiyesidir... Kambura dönüşmüş bir ülke.

Senarist Hakan Günday ustaca, senaryoya tacizleri, polis-işadamı işbirliğini, “kindar nesilleri”, bürokrasideki kokuşmuşluğu ve hayatı dahil ediyor. Bir kasabanın çingene bir aileyi yakarak (Sivas gibi) linç etmesinden başlayarak, herkesin dahil olduğu ama sustuğu büyük bir Taciz'e uzanıyoruz yavaş yavaş. Tonton bir emekli öğretmen bile büyük bir günahın öznesi oluyor; ya da cama fırlatılan taşları kavrayan ellerden biri.

Agah kötü bir ülkeyi öldürüyor aslında bunu görüyoruz. Bir oh çekmemizi istiyor sanki... Şahsiyet Agah'ın torunu üzerinden, internet ile haşır Gezi gençliğine, umuda selam vermeyi de ihmal etmiyor. Herkes nesnesi olabilir milli seri katilimizin. Sizi yarıyolda indiren taksiciden, ATM sırasında ensenize yapışan saygısızlara kadar...

Şahsiyet, hep sikayetçi olduğumuz, bol kılıçlı, bol mafyalı ve de Osmanlı özentisi diziler düşünülünce, farklı bir dizi fikri olabileceğinin umudunu veriyor. Zaten böyle bir dizinin ana akım bir kanalda yayınlanma şansı hiç yok. Son yıllarda Netflix'in açtığı çığır bizde de yankısını bulmuş belli; bu gayet sevindirici. La casa de papel dizisini düşünmek yeter. Hatırlarsınız, bazı yandaş kalemler bu diziyi bile Gezicilere bağlamıştı.

Kambura... Aslında ilk seri katilimizin, kedi kostümlü Agah Efendi'nin hınzır gülümsemesinde ve kaybolan belleğinde yatıyor kocaman ülke... Gizlenen ailevi sırlarda ve ikiyüzlülükte.

Kambur hepimizin sırtında aslında...Ve şahsiyetlerimizde.

"Şahsiyetimizdeki o acı kambur..." haberi, 13 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Şahsiyetimizdeki o acı kambur... haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şahsiyetimizdeki o acı kambur... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  2. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  3. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  4. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  5. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  6. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  7. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  8. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  9. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  10. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  11. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  12. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  13. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  14. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  15. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  16. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  17. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  18. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  19. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  20. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
ABC Kritik Haberleri