Sahte para arttı, cihazı yok satıyor

Sahte para arttı, cihazı yok satıyor

Sahte para arttı, cihazı yok satıyor Uzmanlar para kontrol cihazı alırken dikkat edilmesi gerektiğini altını çizerek vurguluyor. Piyasada sahte para kadar kontrol cihazlarının da sahteleriyle karşılaşabildiğini ifade ediyorlar.

Esnafın korkulu rüyası sahte para son günlerde dikkat çekici bir artış gösterdi. Yerel market zincirlerinde haftada en az 4 tane 100 TL'lik sahte banknot bulunur hale geldiği ifade ediliyor. Bazı mağazalarda ise kontrol edilen paranın miktarını 50 TL banknota kadar düşürdü. Taksilerde de 20 TL'lik sahte banknotlar bile yakalandığı ifade ediliyor. Sahte banknotlarla Nişantaşı, Etiler, Erenköy gibi semtlerde daha sık karşılaşılıyor.

ESNAF SAHTE HAREKETE GEÇTİ

Avansas.com satış verilerine göre para kontrol kalemi ve para kontrol cihazı satışlarında geçen ay bir önceki aya göre yüzde 200'ün üzerinde bir artış var. Avansas.com müşterilerinin büyük çoğunluğu para kontrol cihazı satın almayı tercih ediyor. Cihazların fiyatları ise 200 lira ile 800 lira arasında değişiyor. Kurumsal şirketlerin dışında kobiler ve esnaflar da artık kontrol cihazına yatırım yapmaya başladı.

SAHTE DOLARLAR DA PİYASADA DOLAŞIYOR

Sahte para ilk kez karşılaşmadıklarını ama son dönemde revaçta olduğunu belirten İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, "Sahte para zaman zaman artışlar gösteriyor. Son birkaç aydır yine patladı. TL'deki değer kaybı özellikle döviz sahteciliğini de artırdı" dedi. Tebdirlerini artırmaya hazırlandıklarını kaydeden Ulu, "Son dönemde zaten çok zor kazanıyoruz. Rekabette yoğun bir sektördeyiz. Bu sebeple para kontrol cihazlarının sayısı artması gerekli. Zaten bir yüz doların kaybı nerdeyse bir cihaz parası... Kazandığım*kaybetmektense cihaz yatırımı yapmak şart" diye konuştu.

TAKSİCİLER PARA KONTROL KALEMLERİ KULLANIYOR

Konu hakkında bilgi veren taksi şoförü Mehmet Aydoğdu, "Sön birkaç aydır sahte bankontlar dolar olarak da elimize geçer oldu. Bu nedenle turist de olsa döviz kabul etmemeye başladık" dedi. TL olarak sahte banknotların 20 liraya kadar düştüğünü söyleyen Aydoğdu, şunları anlattı: "50 liralar da çok tercih edilir oldu. Küçük para dikkat çekmez diyorlar sanırım. Bizim duraktaki taksilerin hemen hepsinde para kontrol kalemi var. Bütün gün direksiyon sallayıp kazandığını kaybetmektense bu kaleme para veririm dedim ve yararını da görüyoruz." Bir hazır giyim markası mağaza müdürü özellikle mağazanın yoğun olduğu zamanlarda sahte para ile karşılaştıklarını belirterek, "Mağazalarımızın çoğunda para kontrol cihazı var. Artık kontrolleri 50 liraya kadar düşürdük. 200'lük ya da 100'lük banknot dikkat çektiği için artık 50lik banknotun da sahtesini görüyoruz" diye konuştu.

"Sahte para arttı, cihazı yok satıyor" haberi, 06 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 06 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Sahte para arttı, cihazı yok satıyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sahte para arttı, cihazı yok satıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  2. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  3. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  4. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  5. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  6. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  7. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  8. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  9. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  10. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  11. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  12. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  13. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  14. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  15. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  16. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  17. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  18. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  19. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  20. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
Ekonomi Haberleri