Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kumlar nerede?

Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kumlar nerede?

Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kuml... Mars'ın yüzeyindeki aynı kumlara sahip olan Salda Gölü'ne iş makinelerini sokarak kamyonlarla kum taşıyan müteahhit firmanın faaliyeti gelen tepkiler üzerine durduruldu ve ceza kesildi. Geriye lastik ve palet izleriyle kum çukuru...

Mars'ın yüzeyindeki aynı kumlara sahip olan Salda Gölü'ne iş makinelerini sokarak kamyonlarla kum taşıyan müteahhit firmanın faaliyeti gelen tepkiler üzerine durduruldu ve ceza kesildi. Geriye lastik ve palet izleriyle kum çukuru kaldı ama  şimdi kamuoyu Salda'nın paha biçilemez kumlarının nereye götürüldüğünün öğrenilmesi için yetkililerden açıklama bekliyor.

Yeniçağ gazetesinden Halil Yatar'ın haberine göre; Burdur'daki  Salda Gölü'nde yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonların beyaz kuma zarar vermesinin ardından geriye iş makinelerinin kazdığı derin çukur ve lastik izleri kaldı. Kazının ardından alanda 1 metrelik kot farkı oluştu.

Burdur'un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve turkuaz renkli suyu, beyaz kumsalı nedeniyle 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak anılan Salda Gölü'ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar, bir kaç gün önce alandaki kumsalı tahrip etti.

Kepçeyle kazılıp kamyonlarla sahilden alınarak 5 kilometre uzağa götürülen kumlar, sosyal medyada gündem olunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek inceleme başlatmıştı. Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileri de önceki gün alana gelerek zarar tespiti için kot incelemesi yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Bakan Kurum'un talimatı üzerine Salda Gölü'ne gelerek incelemelerde bulunmuş, "Alandaki tüm faaliyetleri durdurduk. Gerekli idari tahkikat ve soruşturmaları başlattık. Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Çevre Kanunu kapsamında bir cezai durum söz konusu. Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusu söz konusudur. İhmali olan personelle ilgili idari işlem yapacağız" demişti.

PEKİ KUMLAR NEREDE

Salda Gölü'ne yapılması planlanan Millet Bahçesi'nin yüklenici firmasına ait kamyonların taşıdığı beyaz kumların akıbeti herkesce merak edilir oldu. Bu konuda inşaatın durdurulup firmaya ceza kesilmesinin yeterli olmadığı belirtilerek: ''Bu talanın baş sorumlusu olan müteahhitle ilgili açıklama var mı?" Salda'daki doğa katliamını yansıtan fotoğraflarda, hazine değerindeki kumlarının da kamyonlara yüklendiği görüldü. Nereye götürüşdü'' soruları soruldu. Gazeteci Melih Aşık'ta dünkü köşe yazısında : ''Bu talanın baş sorumlusu müteahhittir. Onunla ilgili açıklama var mı? Hayır. En büyük merakımız... Göl kenarında bir başka yere nakledildiği söylenen kumlar aslında nereye gitti? Gölün bir başka kıyısına taşındığı yolundaki ifadeler bize hiç inandırıcı gelmedi.Bu kumlar kimi lüks villaların havuz başlarına taşınıyor olmasın?'' dedi.

GÖZLERİNİ SALDA'YA DİKTİLER

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, "İnsanların koruna salgını nedeniyle yanyana gelmemelerini fırsat bilen iktidar bir yandan Kanal İstanbul için ihaleler yapıyor diğer yandan da dünyanın 5. Türkiye'nin 1. Temiz gölü olan Salda Gölü'ne göz diktiler. Bu bir fırsatçılıktır" dedi. Normalde kumsalın özelliğini yitirmemesi için araç girişinin yasak olduğu ve ayakkabıyla dahi basılmaması gereken alandan geriye iş makinesi ve kamyonların lastik izleri kaldı. Alınan kumlar nedeniyle 1 metrelik kot farkının oluştuğu dikkati çekti.

MARS'LA AYNI ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Burdur'un Yeşilova ilçesinin kuzeybatısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer alan ve Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü, uzağındaki ormanla kaplı tepeler, kayalıklı araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili,hafif uzun tektonik bir göl.184 metreyle ülkemizin en derin ikinci gölü olan Salda, İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Russel'ın, Salda Gölü üzerinden yaptığı 4 yıllık araştırmaya göre, dünya üzerinde Marsın özelliklerini taşıyan iki yerden biri. Yapılan araştırmaya göre, gölde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayalar Mars'ta da bulunmakta.

"Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kumlar nerede?" haberi, 17 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kumlar nerede? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Salda Gölü’nün beyaz kumu çalındı! Peki kumlar nerede? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  2. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  3. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  4. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  5. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  6. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  7. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  8. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  9. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  10. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  11. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  12. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  13. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  14. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  15. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  16. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  17. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  18. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  19. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  20. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
Sağlık Haberleri