Salgın kitap okumayı artırdı, İşte en çok satan kitaplar...

Salgın kitap okumayı artırdı, İşte en çok sa... Koronavirüs salgını nedeniyle evde vakit geçiren vatandaşlar, bu zamanı kitap okuyarak değerlendiriyor. Salgın döneminde kitap satışları artarken,

Koronavirüs salgını nedeniyle evde vakit geçiren vatandaşlar, bu zamanı kitap okuyarak değerlendiriyor. Salgın döneminde kitap satışları artarken, psikolog Burçak Eritmen Yeşiltaş, kitap okumanın hem kişisel gelişim hem kişinin iyi hissetmesi için önerilen bir faaliyet olduğunu söyledi. Pandemi dönemine ilişkin ortaya çıkan verilerde en çok kitap siparişi verilen illerin İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Antalya, Mersin, Konya, Adana, Kayseri şeklinde sıralandı. İşte en çok satan 10 kitap ...

Koronavirüs salgını nedeniyle günlerinin büyük bölümünü evlerinde geçirenlerin kitap okuma alışkanlığında artış gözlemlendi. Bu süreçte toplumun evlere kapanmak zorunda kaldığını dile getiren psikolog Burçak Eritmen Yeşiltaş, kişilerin bazen kitap okuyarak, bazen spor yaparak zaman geçirdiğini söyledi. Evdeki vakitlerini verimli geçirebilmek adına herkesin kendine göre bir yöntem bulmaya çalıştığını anlatan Yeşiltaş, "Bu süreci kolay atlatabilmek için kitap okumak, kişisel gelişim için hep önerilen bir faaliyettir. Hepimiz bilmediğimiz bir sürecin içindeyiz ve beraber öğreniyoruz. Kitap okumak iyi hissettiren yöntemlerden biridir. Bazen yeni bir şeyler öğrenmek, bazen de kafamızı rahatlatmak için roman okuyabiliriz" dedi.

'BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ'

Pandemi sürecinin hali hazırda travması olan kişiler için daha zor geçtiğini dile getiren Yeşiltaş, işlerini kaybeden ve ekonomik zorluk yaşayanların bu dönemi daha zor atlatabileceğini anlattı. Aile içi iletişimi kopuk olanlar ile hazırda problemi olanların daha hassas olduğunu vurgulayan Yeşiltaş, kitapların bu kişiler için en yakın dostlardan biri olabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Kitap okuma sıklığı ve tercih edilecek kitabın türü kişiden kişiye değişir. Ama kitap satışlarının çok arttığını duyuyoruz. İnternette baktığımda bazen ben de aradığım kitabı bulamıyorum. Okumadığımız, okumayı beklettiğimiz kitapları okumak için bu dönem iyi bir fırsat oldu. Mesleki ve kişisel gelişimimizi destekleyen kitaplar okuyabiliriz. Önceden merak ettiğimiz romanları alabiliriz. Tercihlerimiz neyi sevdiğimizle doğru orantılıdır. Ama bu dönemde bilgi kirliliği çok. İnternetten çok fazla veriye maruz kalıyoruz. Bunu sınırlandırmak gerekebilir. Dakika başı elimizdeki telefondan bir şeyler okumak yerine günün belli saatlerinde haber sitelerine bakmak bizi daha fazla korur. Hastalıkla ilgili kitaplar okumaktan da uzak durabiliriz. Çünkü zaten çok fazla şey duyuyoruz. Doğru bilgiyi bize doktorlar, bilim adamları sunmaya çalışıyor. Biz hastalık içerikli kitaplara yönelmektense kendimizi rahatlatmaya dönük kitaplar okuyabiliriz."

'KÖRLÜK' VE 'KEHANETLER' KİTAPLARI REVAÇTA

İzmir'de 25 yıldır kitap satışı yapan Yıldırım Tunçel de koronavirüs nedeniyle toptan kitap satışlarında artış olduğunu belirtti. Tüm dünyanın hassas bir süreçten geçtiğini ifade eden Tunçel, koronavirüs salgınının insanların okuma alışkanlıkları üzerinde de etkili olduğunu söyleyerek "Türkiye genelinde insanların kitap okuma süreleri arttı. Herkesin zevkleri değişiyor. Kimisi korku, macera kitaplarını tercih ederken kimisi kişisel gelişim, tarih ya da klasik kitaplar okuyor. Salgın hastalıklarla ilgili kitaplara yönelim arttı. Bugünlerde 1998 Nobel edebiyat ödülünün sahibi Jose Saramago'nun 'Körlük' ve Sylvia Browne- Lindsay Harrison 'Kehanetler' kitapları çok satılıyor. 10 yıl önce bu olayların olacağını tahmin etmiş bu yazarların kitapları çok talep ediliyor. Biz de bittikçe getirtiyoruz" diye konuştu.

SALGINDA KİTAP

Pandemi dönemine ilişkin ortaya çıkan verilerde en çok kitap siparişi verilen illerin İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Antalya, Mersin, Konya, Adana, Kayseri şeklinde sıralandı.

En çok satan 10 kitap

Ayrıca pandemi döneminde bkmkitap.com üzerinden yapılan siparişlere göre 11 Mart-10 Mayıs 2020 döneminde en çok satan 10 kitap şu şekilde sıralandı:

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? - İlber Ortaylı

İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali

Kral Şakir 8 - Macera Adası! - Varol Yaşaroğlu

Şeker Portakalı - Jose Mauro de Vasconcelos

Simyacı - Paulo Coelho

Bir İdam Mahkumunun Son Günü - Victor Hugo

1984 - George Orwell

Körlük - Jose Saramago

Hayvan Çiftliği - George Orwell

Otomatik Portakal - Anthony Burgess

En çok okunan 10 yazar

Pandemi döneminde en çok okunan 10 yazar ise: Sabahattin Ali, Stefan Zweig, Ahmet Ümit, Franz Kafka, Fyodor Mihayloviç, Dostoyevski, George Orwell, Varol Yaşaroğlu, Zülfü Livaneli, Beyza Alkoç, Jose Mauro de Vasconcelos.

Yine pandemi döneminde roman en çok okunan tür olurken, pazartesi günleri ülkemizdeki okurların en çok kitap alışverişi yaptığı gün oldu. Diğer en çok okunan kategoriler ise şu şekilde sıralandı; Edebiyat, çocuk, sınavlara hazırlık, eğitim, tarih kitapları.

Pandemi dönemine dair istatistikler; insanların evde kitap okuyarak zaman geçirme dışında oyunlara da vakit ayırdıklarını gösteriyor. Kitap dışında en çok satan ürünler; kitap okuma gözlüğü, puzzle, mandala, boya kalemleri.

"Salgın kitap okumayı artırdı, İşte en çok satan kitaplar..." haberi, 30 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Salgın kitap okumayı artırdı, İşte en çok satan kitaplar... haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Salgın kitap okumayı artırdı, İşte en çok satan kitaplar... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Kültür Sanat Haberleri