Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapıl... Proje yürütücülerinden Prof. Dr. Zeki Yıldırım, "Türkler olarak yemiyoruz ama çevremizde diğer Müslüman ülkeler bunu tüketiyor, Avrupa komple tüketiyor

Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından, Türk çiftçisini ekonomik değeri olan "helix aspersa" türü kara salyangozunun üretimine yöneltmek amacı ile hayata geçirilen proje kapsamında üniversite bünyesinde kurulmuş olan tesiste üretime başlandı. Proje yürütücülerinden Prof. Dr. Zeki Yıldırım, "Türkler olarak yemiyoruz ama çevremizde diğer Müslüman ülkeler bunu tüketiyor, Avrupa komple tüketiyor. Çok kıymetli bir besin. Afrika'daki açlığa muhtemelen salyangozla çözüm bulmaya çalışıyorlar" dedi.
Makü'de, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında ekonomik değeri olan helix aspersa türü kara salyangozunun Burdur hayvan yetiştiriciliği için alternatif canlı olarak değerlendirilmesine yönelik proje, hayata geçirildi. 200 metrekare kuluçkahane, 200 metrekare de sera dahil olmak üzere 400 metrekare alanda sürdürülen projeyle çiftçilere alternatif gelir kaynağı sağlanması amaçlanıyor.

'YAKLAŞIK 4 YILDIR FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ'

MAKÜ İstiklal Yerleşkesi'ndeki Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi çiftliğinde hayata geçirilen proje MAKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yıldırım ve Doç. Dr. Mustafa Emre Gürlek tarafından yürütülüyor. Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Zeki Yıldırım, "Salyangoz yetiştiriciliği çok uzun yıllardır hayalimiz. Bilimsel anlamda araştırıyoruz ama "ekonomik anlamda da ülkemize ne katabiliriz" onu araştırıyoruz. Yaklaşık 4 yıldır salyangoz yetiştiriciliğiyle ilgili fizibilite çalışmaları yapıyoruz" dedi.

'ÇOK DEĞERLİ BİR BESİN'

En büyük sıkıntının Türkiye'de salyangoza yönelik iç tüketimin olmadığından bahseden Prof. Dr. Yıldırım, "Türkler olarak yemiyoruz ama çevremizde diğer Müslüman ülkeler bunu tüketiyor, Avrupa komple tüketiyor. Çok değerli bir besin. Özellikle son yıllarda Afrika'da açlığa karşı FAO'nun desteklediği ciddi salyangoz çiftlikleri kuruluyor. Çünkü balık eti kadar lezzetli eti var bunun. Esansiyel amino asitler bakımından zengin. Böyle olunca insanın yiyebileceği çok değerli bir gıda. Afrika'daki açlığa muhtemelen salyangozla çözüm bulmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

'İÇ TÜKETİM OLMADIĞI İÇİN DIŞARI BAĞIMLIYIZ'

Türkiye'de salyangoz yetiştiriciliğinin ekstra bir gelir kaynağı olabileceğini anlatan Prof. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Biz 100 aileye 5'er ton ürettirebilirsek 500 000 kilo yapar. 4 euroya satılıyor ham halde, yani senelik 200 000 euro getirisi olur. Aile başına 200 000 liralık bir gelir garantisi var bu işin. Ama en büyük engelimiz, iç tüketim olmadığı için dışarı bağımlıyız. Dışarıya bağımlı olduğumuz için dışarıya satabilmemiz için 100- 200 tona yakın üretimimiz olması lazım. Bizim 5 tonluk üretim tesisimiz gibi 40- 50 üretim bandı kurabilirsek dışarıya TIR'la gönderebilecek hale gelirsek o zaman insanlar bu işten ekmek yemeye başlayacak."

Salyangoz üretimiyle ilgili mevzuatın en büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Zeki Yıldırım, yetkililerden bu meselenin çözülmesini talep etti.

'ASLINDA BAKILDIĞINDA ÇOK GÜZEL BİR İKİNCİ İŞ'

Doç. Dr. Mustafa Emre Gürlek de, "Projemiz kapsamında Burdur'da 3 çiftçiye yavru ve yem desteği verdik. Şu anda onların üretimleri devam ediyor. Burdurlu çiftçilere bu sene da destek vereceğiz. Daha çok hanımlara yönelik eğitim verdik. Kadın girişimcilerin de bu istikamette çok istekleri var. Günlük olarak çok zorlayıcı işler yok. Sabah gelip temizliğini yapıp, daha sonra yumurtaları alıp inkübasyona bırakıp önceden alınmış yumurtalardan çıkan yavruları seraya koymak biçiminde günlük bir rutin var. Akşam üzeri de güneş batımına yakın yemlemesini yapacaklar. Aslında bakıldığında çok güzel bir ikinci iş. Bir köyde büyükbaş, küçükbaş yetiştiriciliğinin yanında senelik ortalama 5 tonluk güzel bir çiftlik kurulup, 100 aileye kadar çıktığımızda senelik 5- 10 000 tonlara ulaşıldığında, kooperatifleşildiğinde çok güzel bir yan gelir olacak, çok güzel bir döviz girdisi olacak. Çiftçilere çok güzel bir alternatif gelir kaynağı. Mevzuatlardaki sıkışıklık aşıldığında çok güzel bir birinci iş olacak ama şu an için güzel bir alternatif üreticilik olarak düşünüyorum" dedi.

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi

"Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi" haberi, 05 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Salyangozunun üretimine yöneltmek için yapılan proje hayata geçirildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  2. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  3. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  4. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  5. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  6. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  7. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  8. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  9. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  10. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  11. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  12. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  13. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  14. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  15. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  16. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  17. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  18. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  19. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  20. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
Gündem Haberleri