Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği

Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği

Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal s... HATAY'ın Samandağ ilçesindeki pompa istasyonunun yıkılması ve kanalet hatlarının zarar görmesinin peşinden bölgeye tarımsal sulama için su verilemeyeceği açıklandı.

HATAY'ın Samandağ ilçesindeki pompa istasyonunun yıkılması ve kanalet hatlarının zarar görmesinin peşinden bölgeye tarımsal sulama için su verilemeyeceği açıklandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü'nce alınan karardan geri dönülmesi icap ettiğini belirten Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, "Burada 42 bin dekar alanda narenciye bahçesi var. Buraların yaz aylarında sulanması lazım" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 48 binin üstünde şahıs yaşamını yitirdi, binlerce iş yeri hasar görmüş oldu. Depremden etkilenen binlerce şahıs de hayatlarına devam edebilmek için başka şehirlere göç etti. Göç ve öteki problemler sebebiyle bölgede tarımsal faaliyetler kısa süre sekteye uğradı. Hatay'ın Samandağ ilçesinde hasadı yapılamayan ürünler kaldı.

Felaketin peşinden geçen zamanda çiftçiler, tarımsal üretime yeniden adım atmak için kollarını sıvadı. Ancak DSİ 6. Bölge Müdürlüğü'nden meydana getirilen açıklamada, zelzele sebebiyle Samandağ pompa istasyonunun tamamen yıkıldığı, kanalet hatlarının zarar görmüş olduğu belirtilerek, 2023 senesinde sulama tesislerinden sulama hizmeti verilemeyeceği, çiftçilerin su ihtiyacı yağışlarla karşılanabilecek bitkilerin ekimine teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi.

'BU KARAR, TÜM AĞAÇLARIN KURUMASI DEMEK'

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, kararın geri alınması icap ettiğini söylemiş oldu. Kararın oldukça talihsiz bulunduğunu belirten Kamacı, "Depremden kaynaklı kanallara su basan pompaların zarar görmüş olduğu, dolayısıyla 2023 senesinde Samandağ'a sulama suyu verilemeyeceği noktasında bir karar verildi. Bunu kabul etmek; buradaki tüm ağaçların kuruması ve ürün almamak demek" dedi.

Yağışların azca olduğu yaz aylarında tarlaların, bahçelerin sulanması icap ettiğini belirten Kamacı, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, bakanlığımıza sesleniyoruz. Lütfen, bizi bu zor günümüzde yalnız bırakmasınlar. Burada 42 bin dekar alanda narenciye bahçesi var. Buraların yaz aylarında sulanması lazım. 20 senede yetişen bir ağaçtan bahsediyoruz. Bu Türkiye ekonomisine de darbe vurmaktır. Zaten depremden ilkin bu sulama için dekar başına 800 lira veriyoruz" diye konuştu.

Bölgede çiftçilik icra eden Rasim Emir, "Bu yıl, su verilmezse; Samandağ'daki bahçelerin yüzde 90'ı kurur. Burada ne sebze ne meyve kalır. Bu oldukça önemli bir mevzu. Depremde esasen seralarım zarar görmüş oldu, 1 ton biberim gitti. Su verilmezse; bu yıl en oldukça sayıda mandalina bahçesi kurur. Burada ne kadar bahçe var ise; hepsi kanallardan su çekiyor" dedi. (DHA)

"Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Samandağlı üreticilerin, dsi'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  2. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  3. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  4. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  5. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  6. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  7. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  8. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  9. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  10. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  11. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  12. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  13. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  14. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  15. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  16. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  17. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  18. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  19. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  20. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
Gündem Haberleri