Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gelen garip, tekrarlayan bir radyo sinyali tespit edildi

Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gelen garip, tekrarlayan bir radyo sinyali tespit edildi

Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gele... Hızlı bir radyo patlaması, pulsar veya düşük kütleli bir yıldız değil. Peki ne olabilir?

Gökbilimciler, Samanyolu'nun merkezine yakın bir yerde garip, tekrar eden bir radyo sinyali tespit ettiler ve bu, şimdiye kadar incelenen başka hiçbir enerji işaretine benzemiyor.

The Astrophysical Journal'da yayınlanmak üzere kabul edilen ve ön baskısı arXiv'de yayınlanan yeni bir makaleye göre, enerji kaynağı son derece titiz, radyo spektrumunda bir seferde haftalarca parlak görünüyor ve ardından bir gün içinde tamamen yok oluyor. Araştırmacılar, çalışmalarında bu davranışın bilinen herhangi bir gök cismi profiline tam olarak uymadığını ve bu nedenle "radyo görüntüleme yoluyla keşfedilen yeni bir nesne sınıfını" temsil edebileceğini yazdı.

ASKAP J173608.2−321635 olarak bilinen radyo kaynağı, uzak Avustralya taşrasında bulunan Avustralya Kilometre Kare Yolu Bulucu (ASKAP) radyo teleskopuyla tespit edildi. Araştırmacılar, Nisan 2019 ile Ağustos 2020 arasında yapılan bir ASKAP anketinde, garip sinyalin 13 kez ortaya çıktığını ve gökyüzünde asla birkaç haftadan fazla sürmediğini yazdı. Bu radyo kaynağı oldukça değişkendir, öngörülebilir bir program olmadan ortaya çıkar ve kaybolur ve ASKAP incelemesinden önce başka hiçbir radyo teleskop verisinde görünmüyor gibi görünmektedir.

Araştırmacılar, enerji kaynağını Chandra X-ışını Gözlemevi ve Neil Gehrels Swift Gözlemevi'nin yanı sıra Şili'deki Astronomi için Görünür ve Kızılötesi Tarama Teleskobu da dâhil olmak üzere diğer teleskoplardan gelen gözlemlerle eşleştirmeye çalıştığında , yakın kızılötesi algılayabilen dalga boyları - sinyal tamamen kayboldu. ASKAP J173608.2−321635, elektromanyetik spektrumun başka herhangi bir bölümünde belirgin bir emisyon olmaksızın, açıklamaya meydan okuyan bir radyo hayaletidir.

Araştırmacılar, önceki araştırmalarda periyodik olarak radyo enerjisiyle parlayan düşük kütleli yıldızları tespit etti, ancak bu parlayan yıldızların tipik olarak X-ışını karşılıkları olduğunu yazdı. Bu, burada bir yıldız kaynağını olası kılmaz

Takım; ölü yıldız, pulsarlar ve magnetar (ultradense iki tür çökmüş yıldız), gibi olası açıklamaların olduğunu yazdı. Pulsarlar Dünya'nın yanından parlak radyo ışığı demetleri akıtabilirken, tahmin edilebilir bir periyodiklikle dönerler, genellikle ışıklarını haftalar değil, saatlerce bir zaman ölçeğinde teleskoplarımızın yanından süpürürler. Bu arada manyetarlar, ASKAP J173608.2−321635'in davranışının aksine, patlamalarının her birinde her zaman güçlü bir X-ışını karşılığı içerir.

En yakın eşleşme, Samanyolu'nun merkezinin yakınında, genellikle birkaç saat içinde parlayan ve bozulan, hızla parlayan bir radyo kaynağı olan galaktik merkez radyo geçişi (GCRT) olarak bilinen gizemli bir nesne sınıfıdır. Şimdiye kadar sadece üç GCRT onaylandı ve hepsi bu yeni ASKAP nesnesinden çok daha hızlı bir şekilde belirip kayboluyor. Bununla birlikte, bilinen birkaç GCRT, gizemli sinyale benzer bir parlaklıkla parlıyor ve radyo alevlenmelerine asla X-ışınları eşlik etmiyor.

Araştırmacılar, bu yeni radyo nesnesi bir GCRT ise, özellikleri gökbilimcilerin GCRT'lerin yetenekli olduğunu düşündüklerinin sınırlarını zorluyor. Galaktik merkezin gelecekteki radyo araştırmaları, gizemi çözmeye yardımcı olacaktır.

"Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gelen garip, tekrarlayan bir radyo sinyali tespit edildi" haberi, 09 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gelen garip, tekrarlayan bir radyo sinyali tespit edildi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Samanyolu'nun merkezine yakın kaynaktan gelen garip, tekrarlayan bir radyo sinyali tespit edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Space.com

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Teknoloji Haberleri