Samsun Anıtı’nın hikayesi…

Samsun Anıtı’nın hikayesi…

Samsun Anıtı’nın hikayesi… Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milli Mücadele için kente ayak bastığı noktaya konulan anıtı, yıkılmak istenmişti. İşte Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykelinin hikayesi…

Kurtuluş Savaşı başlatmak ve yeni Türkiye Devleti’nin kuruluşunun adımlarını atmak üzere ilk adımı Samsun’a çıkarak gerçekleştiren Atatürk, Samsunlulara büyük onur kazandırmıştı.

Atatürk’e olan sevgi ve minnet duygularını ifade etmek için dünyanın en güzel heykellerinden birisini Samsun’a ayak bastığı yere dikilmesi fikri dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından ortaya atılmıştı.

Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkının adına, daha önce Ankara Zafer Anıtı’nın inşası için açılan yarışmayı kazanan Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e 1927 yılında sipariş edildi. 1931 yılında Viyana’daki Vereinigte Metallwerke dökümhanesinde yaptırıldı.

Döküm aşamasından sonra temizlik ve rötuş işlemleri için dökümhanede birleştirilen anıt bu işlemlerin de tamamlanmasının ardından tekrar sökülerek her bir parça ayrı ayrı sandıklanmıştır.

Hamburg’dan Deutsche Levante-Linie kumpanyasının Nicea vapuru ile taşınan anıtın parçaları 15 Ekim 1931 tarihinde Samsun’a ulaşır. Gümrüğe takılsa da devreye giren Hükümet gümrük vergisini bütçeden karşılar.

Avusturyalı bir mühendisin de yardımıyla 29 Ekim 1931 tarihinde heykel daha önceden hazırlanan kaideye monte edilir.

Anıtın resmî açılış töreninin Birinci İnönü Muharebesi zaferinin yıl dönümü olan 10 Ocak 1932 tarihinde yapılması düşünülse de hazırlıkların tamamlanamaması nedeniyle 15 Ocak’ta büyük bir törenle açılışı yapılır.

Bandonun İstiklâl Marşı’nı çalmasının ardından öncelikle Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in gönderdiği şu telgraf okunmuştur:

“Salim Bey, Samsun Valisi

Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim.

Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal”

4,75 metre yüksekliğindeki tunçtan yapılma atlı heykel tüm Atatürk heykelleri arasındaki en devingen ve iddialı heykellerden biridir. Heykeltıraş Aylin Tekiner’in değerlendirmesine göre ritim ve denge yönünden de oldukça tatmin edici olan heykelde hareketlilik, gerilim ve devinim son derece dengelidir.

Heykelde Mustafa Kemal mareşal üniformasıyla şaha kalkmış bir at üzerinde savaş komuta eder hâlde betimlenmiştir. Üst vücudu sol tarafa, yüzü ise sağ tarafa bakan Mustafa Kemal sol eliyle atın dizginlerini tutarken sağ eliyle de kılıcının kabzasını kavramış kılıcı çekmek üzeredir ve kıyafeti de beden hareketini yansıtacak biçimde üzerine oturmuştur. Kılıcın boyu dönem subaylarının kullandığı kılıç olmayıp çok uzundur.

Yüz kompozisyonu ise gençlik yıllarını anımsatır şekilde çalışılmıştır. Heykel kaideye atın arka iki ayağı ve kuyruğu ile dayanmaktadır. Atın bu dengeli duruşu heykelin devingenliğini de güçlendirmektedir.

Yine Tekiner’e göre şaha kalmış olan atın hareketi ileri atılma hırsını, meydan okumayı ve kahramanlığı yansıtmakta; Mustafa Kemal’in atın dizginlerini tutmaya çalışması bağımsızlık için sabırsızlanan halkı soğukkanlılığa çağırmaya, dizginlere hakim oluşu da gücünü ve becerisini yansıtmaktadır.

Krippel de yaptığı açılış konuşmasında heykel kompozisyonunu “gururlu bir şekilde batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu gözleriyle, şahlanan atın üzerinde Gazi Mustafa Kemal dimdik bir şekilde oturuyor. Bu oturuşta korkusuzluk, kolun kılıca uzanışında ise Türklüğün gücü vardır.” şeklinde açıklamıştır…

"Samsun Anıtı’nın hikayesi…" haberi, 05 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Atatürk kategorisi altında bulunan Samsun Anıtı’nın hikayesi… haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Samsun Anıtı’nın hikayesi… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Atatürk konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:13 iPhone Kullanıcılarına Kötü Haber: ChatGPT'den Beklenmedik Bir Detay!
  2. 14:13 Ekonomi Uzmanlarından Kritik Açıklama: İlk Faiz İndirimi İçin Yeni Tahminler Açıklandı
  3. 13:56 Aile hekimleri, bugün itibarıyla üç gün boyunca iş durdurma eylemi gerçekleştiriyor
  4. 13:50 Gram altın, değer kazanmaya başladı
  5. 13:50 HSBC, Deutsche Bank ve S&P'den Türkiye tahmini: Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor
  6. 13:49 Koç Holding, dünya genelinde tanınan bir otomotiv deviyle 8 yıllık bir sözleşme imzaladı!
  7. 13:49 Konkordato başvuruları hızla artıyor: Son 10 ayda yapılan başvuru sayısı, son 3 yılı geride bıraktı
  8. 13:47 Kuzey Kore lideri Kim'in kız kardeşi: 'Nükleer güç yolundan asla dönmeyeceğiz'
  9. 13:46 Borsa, günün ilk yarısında yatay bir seyir izledi
  10. 13:44 Fatih Erbakan’dan Türkiye-İsrail ticaretine ilişkin açıklama
  11. 13:43 Seçim gerginliği ABD'de Bitcoin ETF'lerinde tarihi ikinci en büyük çıkışa neden oldu
  12. 13:41 X uygulamasında engelleme kalkıyor mu? Yeni güncelleme tepki gördü
  13. 13:40 DEM Parti'li Tülay Hatimoğulları: Türkiyelileşmenin önündeki en büyük engel, AKP ve MHP ittifakıdır
  14. 13:39 Kılıçdaroğlu'dan 'normalleşme' eleştirisi: 'Kurt, kuzu postuna bürünmüş'
  15. 13:29 Yüksel Yıldırım: 'Galatasaray maçına galibiyet için çıkacağız'
  16. 13:26 Alperen Şengün, New York Knicks karşısında şov yaptı!
  17. 13:20 Türk iş insanı Miami'de tutuklandı!
  18. 13:18 Netanyahu'nun ofisinde 'sızıntı' skandalı!
  19. 13:14 Ekim Ayı Enflasyonu Açıklandı: Asgari Ücretin Yeni Seviyesi Hakkında İpuçları Ortaya Çıktı!
  20. 13:14 2025 Yılında Gelir Vergisi Dilimlerinin Artışı: Çalışanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?
Atatürk Haberleri