SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı

SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı

SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Milli Ordusu (ÖSO) ile Suriye ordusunun çatıştığını iddia etti.Suriye’nin resmi...

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Milli Ordusu (ÖSO) ile Suriye ordusunun çatıştığını iddia etti.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Tel Temir’e bağlı köylerde Suriye ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) çatıştığını iddia etti. SANA muhabiri, “Suriye Milli Ordusu’nun Suriye topraklarına yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ve bölgeyi ağır silahlarla bombaladıktan sonra Tel Temir bölgesindeki bir köyü ele geçirdiğini” söyledi.

BM’DE ANKARA-ŞAM TARTIŞMASI

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye’deki insani durum konulu oturumda Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı ve bölgedeki varlığıyla ilgili Türk ve Suriyeli temsilciler arasında sert tartışma yaşandığı iddia edildi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Barış Pınarı Harekâtının terör tehdidine karşı “sınırlı bir sınır ötesi terörle mücadele operasyonu” olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğini sağlamayı hedeflediğini belirtti. Harekâtın Suriye’de yerel nüfusu korumak ve Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşünü sağlamaya uygun bir zemin yaratmak için düzenlendiğini belirten Sinirlioğlu, harekâtın durdurulmasına rağmen Türkiye’nin bölgede kalmış olabilecek terörist unsurlara karşı kendini savunma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

‘TÜRK SALDIRGANLIĞINI KINIYORUZ’

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Suriye hükümetinin Türk saldırganlığını en şiddetli biçimde kınadığını ve Türk rejiminin eylemlerini meşru müdafaa ya da terörle mücadele bahanesiyle gerekçelendirme girişimlerini reddettiklerini” kaydetti. Türkiye’yi uluslararası hukuk, BM Sözleşmesi ve BM kararlarını “alenen ihlal etmekle” suçlayan ve Türkiye’nin askeri operasyon için öne sürdüğü gerekçeleri “yalan” diye nitelendiren Caferi, “Türk saldırganlığı Suriye’nin işgaline, yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına, kitlelerin yerinden olmasına yol açmıştır” diye konuştu.

BM verilerine göre harekât sırasında 80 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 180 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BMGK’nun Avrupalı üyelerinin pek çoğunun Türkiye’nin askeri operasyonunu kınadığını, ancak mevcut durumun ortaya çıkmasında Avrupalıların bizzat sorumlu olduğu eleştirisinde bulunan Caferi, “Avrupalılar Erdoğan’a saldırganlığı için ihtiyaç duyduğu tüm gerekçeleri altın tepside sundular. Bu ülkeler, Suriye’nin kuzeydoğusundaki ayrılıkçı, gayri meşru milislere sponsorlukta hayati rol oynadı” diye konuştu.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise Rusya ile Türkiye arasında 22 Ekim’de Soçi’de varılan mutabakat muhtırasının, “Suriye’nin istikrara kavuşturulmasında kilit önem taşıdığını” belirterek, “Suriye ve Kürtlere acil önemdeki konularda kapsamlı diyalog oluşturma arayışlarında yardıma devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Nebenzya, 30 Ekim’de BM himayesinde Cenevre’de başlatılması planlanan Anayasa Komitesi çalışmalarına işaretle Suriye’nin müttefikleri Rusya ve İran ile Türkiye’nin, Suriye sorununa siyasi bir çözüm arayışında olduklarına da işaret etti. Rus temsilci, “Anayasa Komitesinin çalışmalarını desteklemeliyiz. Sahadaki gelişmeler, uzun süredir hayata geçmesi beklenen Komite’nin başlangıcını engellememelidir” dedi.

‘SAVAŞ SUÇU’ İDDİASI

BMGK’da söz alan ABD Daimi Temsilciliği yetkilisi Michael Barkin ise kalıcı ateşkese uyulacağı ve sivillerin korunacağı konusunda umutlu olduklarını belirterek Türkiye destekli muhalif güçlerin kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı yönündeki haberlerin teyit edilmesi durumunda, “bu eylemlerin savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini” söyledi.

BMGK’da konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ABD Savunma Bakanı Mark Esper tarafından da dile getirilen bu yöndeki iddialara yanıt vererek, “Her türlü uluslararası hukuk ihlali soruşturulmalı ve failler sorumlu tutulmalı ve tabii ki buna Amerikalı ve diğer dostlarımızın düzenlediği operasyonlar da dahil edilmeli”‘ dedi.

Kaynak: Deutsche Welle

"SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı" haberi, 25 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. SANA: ÖSO ve Suriye ordusu çatıştı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  2. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  3. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  4. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  5. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  6. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  7. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  8. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  9. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  10. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
  11. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  12. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  13. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  14. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
  15. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
  16. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
  17. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
  18. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
  19. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
  20. 14:45 Futbol Efsanesi Romario, 15 Yıl Aradan Sonra Sahalara Geri Dönüyor
Politika Haberleri