Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve VDS Sunucu

Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve VDS Sunucu

Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve V... Sanal sunucu, İngilizce karşılığı "virtual server" olarak ifade edilen bir terimdir.

Söz konusu sunucu sayesinde sunucunun kaynakları bölümlere ayrılabilir ve kullanıcının daha fazla kontrol sağlaması için kurulmuş bir sanallaştırma teknolojisidir.

 

Sunucunun atadığı CPU, RAM ve özel disk alanı, web sayfasının trafiğinin artması neticesinde yetersiz kalabilir. Sanal sunucu, ekstra kaynak sağlayarak trafikten kaynaklı performans düşüklüğünün önüne geçilmesini sağlar. Bu da sistemin daha esnek olarak yürütülmesine destek olur.

 

Kurumsal web siteleri, online satış siteleri, blog siteleri dışında kalan sanal sunucular, veri depolama, dosya aktarım protokolü ve e-posta sunucuları gibi farklı kullanım amaçlarına da önemli oranda fayda sağlar. VPS server, MySQL, gibi her çeşit sunucu tabanlı uygulamanın sanal sunucu üzerine kurulmasına da imkan tanır. Natro, web siteniz için en kaliteli ve verimli sanal sunucuyu hizmetinize sunarak web sitesi performansınızın üst seviyeye çıkmasını sağlar.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Teknoloji dünyasında hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli gelişmeler yaşanır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak web sitelerinde de önemli değişimler meydana gelir. Her geçen gün yeni web sitelerinin açılması ile birlikte web sitesinin depolama alanı ihtiyacı doğar.

 

Son dönemde depolama alanı kapsamında duyulan terimlerin başında sanal sunucu gelir. Ağ üzerinden başka bir cihaza veri akışı sağlayan sistem sanal sunucu olarak adlandırılır. Söz konusu sistem günümüzde birçok web sitesi tarafından kullanılır.

 

Sanal sunucuların içeriğinde bellek ve işlemci gibi ekipmanlar yer alır. Söz konusu bileşenler aynı zamanda sanal sunucunun da görevini yerine getirmesine destek olur. Sanal sunuculardan istifade ile web sitesini oluşturan kodlar kısa süre içerisinde istenen kişinin cihazına ulaştırılır. Sanal sunucular 7/24 hizmet vererek web sitesinin ihtiyaçlarına cevap verir.

 

 

resim3.jpg

Web sitelerinde duyulan ihtiyaçlar kapsamında sanal sunucu çeşitlerinde de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Söz konusu sanal sunucu çeşitlerinin her biri farklı amaçlara hizmet edecek şekilde geliştirilmiştir. Bu nedenle sanal sunucu kullanmak isteyen kişilerin öncelikle sanal sunucu kullanım amacını belirlemesi gerekir. Belirlenen amaç doğrultusunda hangi sanal sunucunun kullanılması gerektiğine karar verilebilir. Sunucu çeşitleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra web sitesi performansının artırılacağı görülebilir. Yaygın olarak kullanılan sanal sunucu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

 

  • Web sunucu
  • E-posta sunucusu
  • VPN sunucusu

 

Sanal sunucular günümüzün web sitesi faaliyetlerinin birçok alanında kullanılır. Sanal sunucuların bu denli bilinir ve kullanılır hale gelmesinde yaygın bir kullanım alanına sahip olması çok etkilidir. Sanal sunucular kullanıcılara çok önemli avantajlar sunar. Söz konusu sistem web sitelerinde veri toplama, online oyunlarda veri kaydetme gibi işlemlerin sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bunun yanında VPN kurma ya da yedekleme gibi işlevler de sanal sunucular aracılığı ile gerçekleşir.

VDS Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

 

VDS, Türkçe karşılığı "sanal atanmış sunucu" anlamına gelen bir terimdir. Bu sistemde yer alan her bir kullanıcı yalnızca kendine atanan kaynakları kullanır. Web siteleri diğer web sitelerinin kaynaklarından yararlanamaz. Bu sistem paylaşımsız sunucu olarak da ifade edilir. VDS sunucu üzerinde faaliyette bulunan web siteleri birbirinin performansından etkilenmez. Bu özelliği sayesinde web sitelerinin trafiğine bağlı olarak geç yükleme sorunu yaşanmaz.

 

VDS, root erişimi sebebiyle sunucunuzu web sitenizin ihtiyaçlarına göre dizayn edebilirsiniz. Hosting ortamında değişiklikler yapmak suretiyle sunucularını özelleştirmek isteyen web sitesi geliştiricileri VDS çok ideal bir sistemdir. Eğer en iyi ve en uygun fiyatlı VDS sunucu arıyorsanız, Natro ile en iyi sanal sunucuya sahip olabilirsiniz. Natro ile hemen VDS satın al!

 

resim2.jpg

VPS Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde kullanılan ve yaygın olarak bilinen sanal sunucu hizmetlerinden biri de VPS'dir. Türkçe karşılığı sanal özel sunucu anlamına gelen VPS, bir dizi sanal sunucunun tek bir fiziksel sunucuya sığdırılmasını sağlayan bir web sitesi barındırma hizmetidir. VPS bünyesinde bulunan web sitelerinin her biri diğerinin kullanmadığı kaynakları kendileri kullanabilir. Her bir kullanıcının root erişim yetkisi olduğundan site sahipleri, ihtiyaçları olan her türlü ekstra yazılımı sisteme dâhil edebilirler.

 

VPS'ye dâhil olan tüm web sitelerinin kendilerine ait RAM ve disk alanı bulunur. Fakat sistemdeki web siteleri bir paylaşımlı hosting hizmeti gibi diğer sitelerle aynı işlem kapasitesini, yani CPU'yu kullanır. Doğal olarak web sitenizin performansının, paylaşılan bir işlemciye bağlı olduğunu söyleyebiliriz. İşlemcinin payı dağıtımı sağlayan kaynaktan kaynağa değişebilir. Sistem üzerinde bulunan veriler tek bir kaynak üzerinde depolandığından yedekleme sorunu ile karşılaşılabilir.

 

VPS ile VDS sunucu arasında çok önemli farklılıklar vardır. Bu farklılıklar bilinerek hangi sistemin kullanılması gerektiğine karar verilebilir. Bu kapsamda aşağıdaki farklılıklara dikkat çekebiliriz.

 

  • VPS server ile yazılımsal kaynakların sistemdeki web sitelerine eşit olarak dağıtılması söz konusudur. VDS'de ise donanımsal kaynakların sunucuda bulunan diğer web siteleri tarafından kullanılması mümkün değildir.
  • VPS sunucu, VDS'ye göre çok daha uygun fiyatlı bir sistemdir.
  • Kullanıcıların sunucu üzerindeki yetkisi VDS'de daha fazladır.
  • VPS'de bulunan tüm kaynaklar sistemdeki web siteleri tarafından ortak olarak kullanılır. VDS'de ise bu ortak kullanım söz konusu değildir.
  • VPS'de bulunan web siteleri diğer sitelerin performansından etkilenebilir. VDS üzerindeki web sitelerinin ise diğerlerinin performansından etkilenme durumu oluşmaz.

 

VPS, VDS ve paylaşımlı hosting kavramları arasında da çok önemli farklılıklar vardır. Söz konusu farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz.

 

  • Sanal sunucular, paylaşımlı hosting hizmetine nazaran trafik dalgalanmaları ile başa çıkmada çok daha etkilidir.
  • Paylaşımlı hosting, bir sunucu üzerinden tüm kaynakların çok sayıda web sitesi tarafından kullanılmasını sağlar.
  • VDS ve VPS sunucu üzerinde paylaşımlı hosting hizmetine nazaran daha az sayıda web sitesi barındırılır. Bu nedenle kaynak tahsisinde önemli farklılıklar vardır.
  • Bant genişliği ve bellek alanı açısından web sitesinin performansında önemli değişiklikler vardır.
  • VDS ve VPS sunucularında paylaşımlı hostinge nazaran daha fazla yetkiden söz edilebilir.
  • Sanal sunucuların paylaşımlı hostinge nazaran ölçeklendirme düzeyi daha yüksektir.
  • Paylaşımlı hosting hizmetinin maliyeti sanal sunuculara göre daha uygundur.
  • Sanal sunucuların web sitesindeki trafik dalgalanmaları ile başa çıkma gücü daha yüksektir.
 Sanal Sunucu Nereden Kiralanabilir?

 

Sanal sunucu kiralama hizmeti için Natro'dan yararlanabilirsiniz. Kaliteli ve kesintisiz hizmet için tercih edebileceğiniz Natro'dan, aşağıdaki durumlarda sanal sunucu kiralama ihtiyacı duyabilirsiniz.

 

Geç yüklenen sayfalar ve trafik akışını düzenlemek için: Ziyaretçi sayılarında önemli oranda artış meydana geldiyse ve paylaşımlı hosting hizmetiniz artık yetersiz kalıyorsa, sanal sunucuya ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

Gizlilik ve güvenlik: Özellikle online satış hizmeti veren web sitelerinde güvenlik ve gizlilik ön plana çıkar. VPS ve VDS gibi sanal sunucular, paylaşımlı hosting hizmetine nazaran çok daha güvenli ve müşteri gizliliğine önem veren bir sistemdir. Bunun yanında sanal sunucu kullanarak kendi güvenlik yazılımınızı da kurma imkânına sahipsiniz.

 

Bellek durumu: Bir kısım durumlarda site bilgilerinizin sunucudan istendiği zaman 503 sunucu hatası alabilirsiniz. Söz konusu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için sanal sunucu kiralamayı tercih edebilirsiniz.

 

Özelleştirme: Sitenizi iyileştirmek ve özelleştirmek için root erişimine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu girişim ile web sitenizin performansının önemli oranda artmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sonuç olarak kişisel web sitelerinden online satış sitelerine kadar birçok web sitesi türünde sanal sunucular rahatlıkla kullanılabilir. Siz de Natro'dan hizmet alarak, profesyonel ve kaliteli hizmete erişebilirsiniz. Hemen natro.com’u ziyaret edin ve en uygun fiyatlarla istediğiniz sanal sunucuya ulaşın.

 

"Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve VDS Sunucu" haberi, 02 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve VDS Sunucu haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sanal Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? | VPS ve VDS Sunucu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:52 BAE Başbakanı, Dubai'deki Şiddetli Yağışlar İçin 545 Milyon Dolarlık Yardım Onayladı
  2. 13:48 O Banka 15.000 TL'lik nakit emekli promosyonunu resmen açıkladı!
  3. 13:46 Emeklilerin Alım Gücü Azalıyor: TÜED'den Çağrı
  4. 13:45 Rusya, THY'nin Latin Amerika uçuşlarına kabul etmemesinde ABD baskısını iddia ediyor
  5. 13:42 Pratik ve Lezzetli: Ev Yapımı Patatesli Rulo Börek Tarifi!
  6. 13:41 Borsa İstanbul günün ilk yarısını yükselişle tamamladı
  7. 13:38 Max Kruse'un Sıra Dışı Geri Dönüşü: BSV Al-Dersimspor'un Yeni Takım Kaptanı
  8. 13:34 AB'den Çevre İçin Önemli Adım: Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklanıyor
  9. 13:34 Gazze'de yaşam savaşı devam ediyor: Can kaybı 34 bin 305, yaralı sayısı ise 77 bin 293'e yükseldi
  10. 13:30 İş Bankası'nın 100. Yıl Bonosu Yeşil Finansman halka arzında rekor talep gördü
  11. 13:27 Kahramanmaraş'ta 4 Yaşındaki Çocuk Vahşice Katledildi
  12. 13:20 İçişleri Bakanı: DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 23 Şüpheli Yakalandı
  13. 13:14 Dolar ve Euro, Türk Lirası Karşısında Sabitleniyor: 25 Nisan 2024 Güncel Değerler
  14. 13:10 Altın Piyasası Dalgalı: 25 Nisan 2024 Güncel Fiyatlar!
  15. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  16. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  17. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  18. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  19. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  20. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
Yaşam Haberleri