Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil yardım'' çağrısı yaptı!

Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil yardım'' çağrısı yaptı!

Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil y... Salgın özel tiyatroları çıkmaza soktu. Geçtiğimiz gün perdelerini kapatan Toy İstanbul durumun kötü gidişatının bir kanıtı. Kış aylarının yaklaşmasıyla tedirginliği artan tiyatrocular acil yardım çağrısı yapıyor.

Birgün'den Işıl Çalışkan'ın haberine göre; Bir açılıp bir kapanan tiyatrolar pandemide büyük zarar gördü. Kimisi kepenk kapatma noktasına gelirken kimisi içinse artık çok geç... Oluşan şartlar nedeniyle perdelerini kapatan Toy İstanbul tiyatroların durumunu gösteren yalnızca bir örnek. En son kararla yasaklar kalktı ama bu tiyatrocular için yeterli bir çözüm değil. Bilet satışlarının büyük çoğunluğunu açık hava gösterilerinden elde eden tiyatrolar gelecek sezonun kış olmasından dolayı endişeli. Özellikle küçük ve orta ölçekli tiyatroların daha büyük tehlike arz ettiğini belirten tiyatrocular, “acilen çözüm bulunmazsa hepimiz teker teker salonları kapatacağız” diyor. Oyuncularla tiyatronun akıbetini konuştuk. 

6 AYDIR TEK BİR OYUN OYNAMIYORUZ

Oyun Atölyesi’nin sahibi ve Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden Haluk Bilginer: Oyun Atölyesi olarak en son oyunumuzu 13 Mart 2020’de oynadık. 6 aydır tek bir oyun oynamadan ayakta kalmaya çalışıyoruz. Kira, vergiler ve tüm sabit masraflarımız devam ediyor. Bu, altından kalkması mümkün olmayan bir süreç. Çözüm getirmesi gerekenler sanatı bir kenara atıp unuttular... Ödeneksiz tiyatrolarda çalışan tüm tiyatro emekçileri A’dan Z’ye, çok zor ve sıkıntılı günler geçiriyor. Hepimiz çökme noktasına geldik. Salonlar kapanmaya başladı. Acilen bir çözüm bulunmazsa hepimiz teker teker salonlarımızı kapatacağız... Ve tiyatro, seyircisinden oyuncusuna hepimizin hayatından yok olup gidecek. Yetkililerin acilen bir çözüm bulmasını bekliyoruz! Anayasanın onlara verdiği görevi yapmaları yeter. Sanatın ve Sanatçının Korunması, yani Anayasa’nın 64. Maddesi’ne göre: Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklemesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.

VERİLEN ANİ KARARLAR BİZE DEĞERSİZ HİSSETTİRİYOR

Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeşim Özsoy: Tiyatro sezonu başlayacak ama çoğu tiyatro devam eden süreçte ayakta kalamayacak. Mekânlar açıldığı zaman da özellikle küçük ve orta ölçekli tiyatroların ne olacağı belirsiz. Çoğunlukla seyircinin büyük tiyatrolara rağbet edeceğini düşünüyoruz. Ki oralara bile temkinli gidecekler. Bu şartlarda sezondan sağ çıkmak çok zor görünüyor. Birileri çıkıp “Sakin olun size değer veriyoruz, halledeceğiz” dese çok büyük fark olur. Böyle kararlar bize unutulmuş, terk edilmiş ve değersiz hissettiriyor. Acilen, Acil Yardım Fonu oluşturulması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu alanda açtığı oyunların dijitalleşmesine yönelik açtığı bir fon var aslında. Bu çok önemli bir çözüm ama maalesef tüm Türkiye tiyatrolarımız ve masraflarını kaydettiklerini düşündüğümüzde çok yetersiz kalıyor. Aynı şekilde özel sektörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu alanda önlem ve imkân geliştirmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. KDV yüzde 1’e indi ama bilet satamadığımız şu durumda bunun hiçbir anlamı yok. Bu yüzden vergi ile ve masraflarla ilgili af geliştirilmeli. Bizim ürettiğimiz çözümler arasında bir de ileriye dönük bilet satışı var. Bunun dışında bu dönemde dayanışmak, bir arada olmanın da faydalı olacağını düşünüyorum. Bu zamanlar da geçecek. Bir ya da iki sene dayanmak için her yolu denemek lazım. 

DEVLET TİYATROSU SANATÇILARA DESTEK OLSUN

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi yürütücü kurul üyesi Cüneyt Yalaz: Pandeminin yeniden yükselişe geçtiğini ve kış aylarının daha da kötü geçeceğini göz önüne alırsak bu sezonun kayıp sezon olduğunu düşünmek abartılı olmaz. Devletin ciddi destek programları ve yasal düzenlemeler üzerinde çalışması gerekiyor. Aksi takdirde kapanan sahneler, dağılan topluluklar, sektör değiştiren tiyatrocular göreceğiz. Öncelikle merkezi yönetimin alması gereken acil önlemler var. Bu bir afet durumu. Kültür Vergi ve SGK borçlarının silinmesi ve ileriye dönük olarak da kalıcı çözümler (yapılan vergi indirimlerinin kalıcılaştırılması gibi) oluşturulması gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki bu süreci en sancılı geçiren topluluklar salon sahibi olan topluluklar. Acilen bu topluluklar için devletin bir hibe programı açması gerekiyor. Vergi borcu vardır, yoktur diye bakmadan bütün özel salonlara kira, elektrik, vs. giderleri için destek olması gerekiyor. Dijital destek projesi ödemelerinin bir an önce yapılması ve vergiden muaf olması gerekiyor. Devlet isterse çok rahat bütçe bulur. Ama bulamıyorlarsa, ben bir öneride bulunayım. Devlet Tiyatrosu bu sezon yeni prodüksiyon yapmasın, eski oyunlarını oynamaya devam etsin. Zaten ölü bir sezon olduğu için yeni oyun yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Yeni oyunların prodüksiyonu, festivaller, vs. için ayrılan bütçe salonu olan topluluklara kira yardımı ve zor durumdaki, işsiz kalmış bağımsız sanatçılara destek olarak kullanılsın. Eminim Devlet Tiyatrosu’ndaki arkadaşlar da seve seve bu dayanışmaya katılır. Bir diğer konuda yerel yönetimlerin tavrı. Yerel yönetimlerin bu afet döneminde çok sıkı çalışması gerekiyor. İleriye dönük oyun satın alınması gündeme getirilebilir, ödemeler şimdi yapılır, pandemi koşulları ortadan kalktığında bu oyunlar oynanabilir. Ama hepsinden önemlisi tiyatrocuların örgütlenmesi ile ilgili. Bütün bu çözüm önerilerinin mücadelesini verecek, farklılıklarıyla bir arada durabilecek bir çatı örgütlenmesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Bu da biz tiyatrocuların ödevi.

 

"Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil yardım'' çağrısı yaptı!" haberi, 20 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil yardım'' çağrısı yaptı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sanatçılar tiyatrolar için iktidara ''acil yardım'' çağrısı yaptı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Kültür Sanat Haberleri