SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir?

SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir?

SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nele... Akıllı telefonların çevresine yaydığı radyasyon yüzünden ( SAR ) insan sağlığını tehdit ettiği bilinen bir gerçek. SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları

Günlük hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan cep telefonları, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Muhtemelen bu cümleyi daha önce de pek çok defa duymuş olabilirsiniz. Çünkü akıllı telefonların çevresine yaydığı radyasyon yüzünden ( SAR ) insan sağlığını tehdit ettiği bilinen bir gerçek.

Peki akıllı telefonlar insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyorsa neden yasaklamıyor? Cevabı basit. Çünkü akıllı telefonlara varana kadar çok daha ciddi sayılabilecek pek çok unsur var. Örneğin otomobillerin egzozundan çıkıp atmosfere karışan ve insanların bir şekilde soluduğu gazlar bizlerin sağlığını daha çok tehdit ediyor. Dolayısıyla akıllı telefonların insan sağlığını tehdit ettiği doğrudur. Fakat bu tehdit öyle kısa vadede, önemli sorunlara neden olacak kadar mühim değil. Bunu nereden mi biliyoruz? Tabi ki akıllı telefonların SAR değerlerinden. Peki SAR değeri nedir? Önce bu sorunun yanıtını verelim.

SAR değeri nedir?

SAR değeri nedir sorusunun en basit cevabı, insan vücudunun telefondan çıkan radyasyonu emme oranıdır diyebiliriz. Türkçe karşılığı Özgül Soğurma Oranı olan SAR, mobil cihazlar tarafından üretilen elektromanyetik enerjinin, 1 kilogram vücut dokusu tarafından ne kadar emildiğini gösterir.

SAR değerinin birimi watt/kilogram’dır. Eğer bu değer çok yüksek rakamlara ulaşırsa insanlar için geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İşte tam olarak bu sebepten ötürü, bazı ülkeler ya da bölgeler akıllı telefon üreticilerine belirli sınırlandırmalar getirmiştir.

Örneğin bu sınır ABD’de 1.2 w/kg iken Avrupa’da ise 2 w/kg’dir. Çin’de ise bu oran biraz daha yüksektir. Ülkemizde de Avrupa kriterleri baz alındığı için bu oranı 2 w/kg olarak belirlenmiştir.

Peki bu değerin üzerine çıkılırsa ne olur? Hemen belirtelim. Eğer herhangi bir üretici bu değerinin üzerinde bir mobil cihaz geliştirirse, Türkiye ya da Avrupa’da satışa sunamaz. Sunmak için de gerekli sertifikaları alamaz.

sar

Çakma Çin malı telefonlara dikkat!

Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gereken unsurlara değinelim. Malum, pek çok marka telefonlarını daha satışa sunmadan SAR değerlerini açıklıyor.

Yani Huawei, Xiaomi, Samsung, LG, Apple, Sony, HTC ya da Nokia gibi markalardan satın aldığnız telefonlar için telaşlanmanıza gerek yok. Fakat TV ekranlarında da reklamları çıkan 500 TL gibi absürt fiyatlardan satılan çakma iPhone, çakma Samsung telefonlara dikkat etmek gerekiyor.

Çünkü bu telefonlar tamamen kaçak. Hem üretimi, hem de pazarlanması. Dolayısıyla herhangi bir denetlemeye de tabi tutulmuyorlar. Bahse konu bu telefonların nasıl bir SAR değerine sahip olduğu da bilinmiyor.

Sonuç olarak sağlığınızdan olmamak için bu tarz telefonlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

SAR değeri ne zaman artar?

Gelelim SAR değeri ile ilgili bir diğer konuya. Malum, telefonların yaydığı SAR değeri her zaman aynı olmuyor. Örneğin telefonla konuşurken SAR değeri maksimum seviyelere yükseliyor. Ayrıca telefonunuzun çekim gücü de SAR değerini doğrudan etkileyen bir unsur.

Örneğin telefonunuz az çekerken görüşme yapıyorsanız, SAR değeri normalin de üzerine çıkıyor. Yani telefonun az çekmesi, SAR değerini arttıran bir etken diyebiliriz.

Ayrıca baz istasyonlarının bulunduğu bölgelerde ya da stat, konser alanı gibi kalabalık bölgelerde de SAR değeri normalin çok üzerine çıkabiliyor.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse, SAR değeri insan sağlığını kısa vadede olmasa bile uzun vadede direkt olarak etkileyebiliyor. Bu etkiler arasında ölüme yol açabilecek unsurlar da mevcut. Siz siz olun satın aldığınız akıllı telefonun SAR değerine dikkat edin.

God of War bir kez daha yılın oyunu seçildi

"SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir?" haberi, 06 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. SAR değeri nedir, sağlığımıza zararları nelerdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Teknoloji Haberleri