Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutuklamaları açıklaması

Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutuklamaları açıklaması

Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutukla... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistan'daki tutuklamalara ilişkin konuştu. ''Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistan'daki tutuklamalara ilişkin konuştu. ''Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu Suudi Arabistan'ın selefi hareketlerle uzun geçmişi ele alındığında ona da bakmak gerekiyor'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

DEAŞ nasıl bir terör örgütü ise PKK da bir terör örgütüdür. Güvenlik söz konusu olduğunda kimseden izin almayız. Kandil'e dönük olur, Sincar'a olur, biz terörle mücadele içinde yoğun çaba içinde olduk, olacağız.

Rakka'da kimlerin nelerle, hangi paçavralarla kutlama yaptığını açık bir şekilde gördük. Bu sizin destek verdiğiniz terör örgütlerinin yansımalarıdır.

PKK'nın İran'daki uzantısı olan PJAK onlar için de bir sorun. İran'la güvenlik işbirliğini artırmamız önem arzediyor. Trafik bundan sonra da devam edecek. Diplomasi trafiği başladığında belli çevrelerden eleştiriler yöneltiliyor. Sınırdaş olduğumuz bir ülkel ile bizim batı ittifakında yer aldığımız için ilişkilerimizi düşürmemiz beklenemez.

''SURİYE HALKLARI KONGRESİ ERTELENDİ’
Suriye Halkları Kongresi toplamayı planladıklarını söylediler (Rusya). Biz de dedik ki bunula ilgili bize daha fazla bilgi verin. Onlar da tamam dediler. O arada bir tür emrivaki ile ilan edildiğini duyduk biz ve itiraz ettik. Bunun üzerine Kremlin bizimle temas etti, bu toplantıyı ertelendiklerini açıkladılar. Bizim Rusya ile temaslarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın da temasları olacak. Rusya, Suriye Halkalı Kongresi'ni erteledi, PYD katılmayacak.

Habur'da biz insani kaygılarla hareket etmek istiyoruz. Habur'un karşısı İbrahim Halil Kapısı'nı Bağdat'a devredin biz kapıyı kapatmayın dedik. Bunun süreci devam ediyor. Biz, Irak Kürtleri ile hep iyi ilişkiler içinde olduk. Irak'ın toprak bütünlüğünü feda etmek demek, bölgede yeni bir kaosun ortaya çıkması demek.

İspanya'da referandumu tertip eden kişiler hakkında da tutuklama kararı çıkardılar. Mevcut sistem içerisinde siz her bir etnik grubun bir devleti olsun mantığı ile hareket ederseniz, ki bazı batılı aydınlar, yazarlar böyle bir telkinde bulundular, dünyada devlet sayısı 300'e çıkabilir. Bunun sonu yok.

Şu ana kadar 1. ve 2. Maliki hükümetleri döneminde çok büyük hatalar yapıldı. Sünni kesimler denklemin dışına itildiler. Sünniler kendilerini o kadar güçsüzleştirilmiş hissettiler ki DEAŞ gibi bir şeytanla bile iş tutmayı tercih ettiler. Yapılması gereken bu şartları ortadan kaldıracak adımların atılmasıdır.

TERÖRLE MÜCADELE
Güvenlik güçlerimiz, İçişleri Bakanlığımız, sayın bakanımız DEAŞ'la mücadele konusunda çok detaylı bir çalışma yürütüyorlar. MİT, emniyet, TSK, bütün birimlerimiz çok yoğun bir çalışma ile güvenlik meselesini iyi bir noktaya getirdi. Şu ana kadar Avrupa'dan yaklaşık 5 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katıldığı ifade ediliyor. 5 bin kadar da Orta Asya'dan. 8-10 bin civarında da Arap dünyasından katılım olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa'dan toplamda 7-8 bin kişinin DEAŞ'a katılması ciddi bir sorundur. Bunlarla kıyasladığımız zaman Türkiye'den katılım çok daha az seviyede olmuştur. O ideolojinin Türkiye'de müşterisi hiç yoktur diyemem ama diğer ülkelere oranla az sayıda kalmıştır. Geri dönüş meselesi var. Bunlar Irak ve Suriye'de mevzi kaybettiler ne oldu? Nereye göçüyorlar? Tedbir almamızın temel sebebi de bu. Aldığımız tedbirler var. Avrupa açısından da çok gözardı edilemeyecek bir risktir bu. Orada da biz Avrupalı mevkidaşlarımıza bunun önemini hatırlatıyoruz.

BAŞBAKAN'IN ABD ZİYARETİ
Sayın Başbakanın ABD ziyareti biz BM Genel Kurulu'na gitmeden konuşuluyordu. 8 Kasım'da Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesi olacak. Vize krizinden önce planlanan bir ziyaret.

ABD'NİN PYD İLE İLİŞKİSİ
Madem şu anda da Suriye'de Rakka, Deyrizor DEAŞ'tan tamamen temizlendi, o zaman bu ilişkiyi tamamen sonlandırın.

ALMANYA İLE İLİŞKİLER
Dün Düsseldorf'ta polisin PKK paçavralarına müdahalesi olumlu bir gelişme. Bu kadar PKK'nın paravan örgütlerine siz alan açacaksınız, izin vereceksiniz. Alman istihbaratı bu vakıfların PKK'nın uzantısı olduğunu bilmiyor mu? Bunlara izin veriyorsunuz, bir yürüyüşte ilk defa müdahale yaptılar ama yeterli bulmuyoruz. Almanya, Avrupa'nın en önemli ülkelerinden bir tanesi, biz Almanya ile iyi ilişkiler içinde olmak isteriz.

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ TUTUKLANMA KARARLARI
Bu aldıkları yeni kararlar kendi tasarruflarıdır. Detayları da ortaya çıkmaya başlıyor. Eski bakan ve prenslerin de tutuklandığı haberleri geldi. Detaylar netleştikçe biz de daha net şeyler söyleyebiliriz. Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu Suudi Arabistan'ın selefi hareketlerle uzun geçmişi ele alındığında ona da bakmak gerekiyor. 


 

"Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutuklamaları açıklaması" haberi, 05 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutuklamaları açıklaması haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saray'dan Suudi Arabistan'daki bakan tutuklamaları açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Politika Haberleri