'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiye 'suçunu' kabul etti

'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiye 'suçunu' kabul etti

'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiy... ABC Haber MerkeziNew York'ta Hakan Atilla sanık olarak yargılandığı, Rıza Sarraf'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın üçüncü gününde. Sarraf, dün yolsuzlukla ilgili ticari işlemlerin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın...

ABC Haber Merkezi

New York'ta Hakan Atilla sanık olarak yargılandığı, Rıza Sarraf'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın üçüncü gününde. Sarraf, dün yolsuzlukla ilgili ticari işlemlerin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını söylemişti.

Sarraf davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce "davanın selameti" açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi.

Kaydı "hafife almak" istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini. Bunlardan birinin de Sarraf'ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtti. Berman doğrulama konusunda "Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım" dedi. Savcılıksa savunmanın kayıtların doğrulamanmasıyla ilgili itirazlarının reddedildiğini vurguladı. Bu ses kayıtları duruşmanın ilk dakikalarında paylaşıldı.

ÖNCEKİ OTURUMLARDA NELER YAŞANMIŞTI?
Sarraf’ın dünkü en çarpıcı ifadesi, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delindiği bankacılık işlemleri için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’dan onay ve talimat geldiğini söylemesiydi.

Sarraf, eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan’a da milyonlarca dolar rüşvet verdiğini (bir keresinde 2 milyon dolar) belitmişti.

Davanın tek sanığı eski Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla lehindeki ifadeleri dikkat çeken Sarraf Atilla’nın ne rüşvet istediğini ne de aldığını söylemişti.

Sarraf, ilk duruşmada ise eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a en az 45-50 milyon avro rüşvet verdiğini anlatmıştı.

TÜRKİYE HER ŞEYİ KABUL ETTİ

Erdoğan ve AKP kanadından ardı ardına gelen sert açıklamalardan sonra Rıza Sarraf ve ailesinin mal varlığına el koyma kararı geldi. Ancak, listede Sarraf'ın eşi sanatçı Ebru Gündeş'in isminin olmaması dikkat çekti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz'ın talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda,''Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin ettiği'' gerekçesiyle Rıza Sarraf'ın mal varlıklarına el koyma kararı verildiği belirtildi.

El koyma kararındaki listede Sarraf'ın kızı Alara Sarraf'ın da ismi yer alırken, Sarraf'ın yakın çevresi ve akrabaları da listede bulunuyor. 

ABD'deki davada itirafçı olup sanıklıktan tanıklığa geçen Rıza Sarraf, davanın dünkü oturumunda, Ziraat Bankası ile Vakıfbank'ın İran ile yapılan altın ticaretine, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın talimatıyla dahlini Zafer Çağlayan'dan duyduğunu söylemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilen yazı şöyle:


 


İşte dakika dakika yaşananlar:

22:30 Yargıç, Türkiye’den tanıkların ifadesinin alınması için savunma ve iddia makamının  uygun bir çözüm bulamamasına ''akıl sır erdiremediğini’ söyledi. Aralarında görüşmelerini istedi. Konu çözülebilmiş değil.

22:25 Diğer konu: Anlaşılan o ki ABD hükümeti, savunmanın tanıklarına ABD’ye güvenli giriş güvencesi vermemiş. Savunma makamı, bu tanıkların ifadelerinin Türkiye’den görüntülü alınmasını isteyebilir.

22:20 Duruşmanın ardından, Uyuyan jüri üyesine bir avukatın, “Böyle bir davada uyuyabiliyorsan her yerde uyuyabilirsin''dediği duyuldu.

22: 14 Yargıç, uyuduğu gerekçesiyle duruşmalardan men ettiği jüri üyesi için, “İyi de bir adama benziyordu'' dedi ve ekledi: “Epey de sesli uyudu.''

22.13: Duruşma sona ererken, uyuyan bir jüri heyetten çıkarıldı. Yargıç Berman, “Jüri davanın sonuna kadar gelmeyebilir. Mahkeme salonunda olanları takip etmeyen bir jüri üyesinin görevini yerine getirebileceğini sanmıyorum'' dedi.

Uyuyan jürinin, seçimler sırasında ''boş zamanında uyumayı sevdiğini’ söylediği beliritliyor.

Yargıcın bu sözlerinin ardından, altı yedek jüri üyesinden biri asil üye olacak.

22:05 Bir tape daha dinletildikten sonra duruşma sona erdi. Tapenin çevirisi yapılmadı. Dağıtılacak.

22:00 Duruşma yeniden başladı.

Sarraf: Halkbank’ın alt kademe personeli yaptıkları işlemlerde aslında bir gıda ticareti bulunmadığını bilmiyordu. Bu yüzden de belge isteyip duruyorlardı.

21:45 Duruşmanın biteceği söylenen saate 15 dakika kaldı.

21:43 Yargıcın, duruşma öncesi “Bu davanın çok ötesinde etki yapacak'' diye anlattığı tapenin dinletilmesi bekleniyor

21:38 Kısa bir ara verildi.

21:32 Bir başka tape dinletiliyor.

21:30 Sarraf: “Banka transfer için bir belge istedi. Bu beni tedirgin etti. Çünkü bir mal gönderimi yapılmamıştı, bu yüzden istedikleri belgeyi temin etmem imkansızdı. Aslan, ''Ben halledeceğim, sıkıntı yok Rıza bey’ dedi.''

21:25 Sarraf, Hakan Atilla'dan, 50 milyon Avro'luk bir uluslararası işlemi takip etmesini istediğini söyledi.

21.11: Bugün basınla paylaşılan belgeler arasında, Sarraf’ın 26 Ekim’deki gizli oturumda itirafçı olmayı nasıl kabul ettiğine dair tutanaklar da yer aldı. Gazeteci Pete Brush’ın paylaştığı belgede Sarraf’a “Suçu üstlenmek için herhangi bir baskı altında kaldınız mı?'' diye soruluyor, Sarraf “Hayır sayın yargıç'' yanıtını veriyor. Sarraf, avukatlarının da kendisine baskı yapmadığını söylüyor.

Sarraf aynı oturumda, bir gardiyana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullandırması için rüşvet verdiğini de kabul etmiş.

1-363.jpg2-308.jpg

21:10  Sarraf’tan Atilla’ya email, 29 Mayıs 2013 tarihli. Delil olarak dosyaya konuldu. Konu: 50 milyonluk swift talimatı.Alıcı Bijan Alipour (Alipour, halen İran Milli Güney Petrolleri Şirketi’nin CEO’su; o dönemde ise Petroiran Geliştirme Şirketi’nde müdürdü)

21:05 Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan sonra eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı da jüriye gösterildi savcılık tarafından. (Sarraf dünkü duruşmada babasına Çin bankalarına referans mektubu yazdırması için Barış Güler’e 100 bin dolar verdiği söylemişti) Fotoğrafın sağ alt köşesinde ''Delil 15' yazıyor.

[Haber görseli]

21:04 Sarraf yine şema çizdi. Basın mensupları çizdiği şemaların kendilerine de verilmesini talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı. 

21:02 Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geldi. Sarraf'a Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruldu.

21:00 Sarraf ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında 2013'te yapılan değişiklikleri anlattı: "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı. Sistem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim." Sarraf daha önce çizdiği şemayı gösteriyor.

20:54 Sarraf: İranlılar toplantıda Halkbank’a ödemeleri doğrudan yapması için bastırdı. Aslan da toplantıdaydı.

20:50 Savcı: “İranlı yetkililerle Mayıs 2013’te hiç toplantı yapıldı mı?''

Sarraf: “Evet bir toplantı yapıldı.''

Savcı: “Siz katıldınız mı?''

Sarraf: “Bazı bölümlerine.''

20:46 Bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı duruşma salonuna getirildi. Yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek.

20: 34 Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor.

20:31 Sarraf, ABD'nin altın ticareti konusunda İran'a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

20:26 Sarraf "İranlılarla sürekli irtibat halindeydim" dedi. Sarraf altın ticareti ve gıda ticaretine ilişkin İran için, ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıklarının önemli olmadığını söyledi.Sarraf, "Altın ya da gıda... Ödemelerini yapabildikleri sürece İran için fark etmiyordu'' dedi.

20:12 Sarraf ile Happani arasındaki bir görüşmenin tapesi dinletiliyor.

20: 05 Dava İran'a yönelik yaptırımları konu aldığından, ABD hükümeti jüriye İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın fotoğraflarını gösterdi. Sarraf, daha önce bahsedilen mektubunda bu iki isme hitap ederek "ekonomik cihat" önerisi yapıyordu.

20:14 Duruşma yeniden başladı.

19.57: Ara devam ederken, Amerikalı gazeteci Adam Klasfeld dava dosyasına 12 numaralı kanıt olarak giren fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta, Zarrab’ın İran yaptırımlarını delmek için rüşvet verdiğini iddia ettiği eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan görülüyor.

19:43 Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00'da sona erecek. Yargıç Berman, sürekli konuşan Rıza Sarraf'a boğaz pastili verilmesini istedi. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

19.36: Duruşmaya kısa bir ara verildi.

19.33: Zarrab, bir tapenin ne anlama geldiğini jüriye, “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktığımı anlatıyorum'' sözleriyle açıkladı. Zarrab, yardımcısı Happani’den, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermemek için imzasını photoshopla taklit etmesini istemiş.

19:27 Sarraf, görüşmede kullandığı "parayı vurmak" ifadesinin anlamını açıkladı: "Bu sadece, paranın İran'dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim."

19: 25 Sarraf ifade verirken, Atilla'nın avukatları en az bir kez itiraz ederek Yargıç Berman'a, Atilla hakkındaki ifadelerin "şayia" olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. Konu muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme gelecek.

19: 20 Sarraf, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söyledi.

19:10 Savcı, yeni bir tape dinletmek istediğini söyledi. İçeriği henüz belli değil. Önce Sarraf’ın tapenin gerçekliğini teyit etmesini istedi.  (Yargıç duruşma öncesinde, “Önümüzde bu davanın çok ötesinde etki yapacak bir kayıt var'' demişti)

19:08 Sarraf yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istiyor. Tapenin ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

19:03 Sarraf 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor. (Salonda gülüşmeler)

18:50 Sarraf: “Tek bir gıda nakliyatı yapılmadı.''

18:45 Kanıt dosyasına konulan Rıza Sarraf’ın eski bir fotoğrafı… Sağ alt köşede ''Delil 20’ yazılı.

18:40: Sarraf halen şemayı çizmeye devam ediyor.

18:38: Sarraf, 'Rostamani Döviz Şirketi' ve paranın 'Euro'dan 'BAE Dirhem'ine nasıl çevrildiğini anlatıyor.

18:32: Şu anda 'ATLANTIS' isimli başka bir firmadan bahsediliyor. Ancak firma ismi ile ilgili olarak onay bekleniyor.

18:27: Sarraf : "Sahte tedarikçi Centrica Dubai'ydi. İran'a gıdayı Volgam satıyordu.''
Savcı: "İki şirket de sizin kontrolünüzde miydi?"
Sarraf: "Kesinlikle efendim.''

18:11 Sarraf: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük.Ardından Atilla'nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor. 

18:10 Sarraf: “Aslan ve Atilla’yla bir toplantıda yöntemi (gıda ticareti üzerinden bankacılık işlemi) finalize ettik.''


OLAY YARATACAK SES KAYITLARI!
Sarraf davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce "davanın selameti" açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söylemişti. Kaydı "hafife almak" istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini, bunlardan birinin de Sarraf'ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtmişti. Berman doğrulama konusunda "Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım" demişti. Savcılıksa savunmanın kayıtların doğrulanmasıyla ilgili itirazlarının reddedildiğini vurgulamıştı. O ses kayıtları paylaşıldı.

İşte duruşma esnasında mahkeme heyetinin paylaştığı ses kayıtları ve belgeler...

Rıza Sarraf ve Mehmet Atilla'nın ses kayıtları:


18:00 Sarraf, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsediyor

17: 56 Sarraf ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söylüyor.

17: 55 Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Sarraf ve Hakan Atilla arasındaki görüşme.

17: 54 Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı.

17:50 Savcı, dün bıraktığı yerden devam ederek kayıtlara yeni kanıtlar ekliyor. Bunlardan biri yazılı bir mesaj: "Umarım, gıda konusunda bir sorun yaşamayız" deniyor. Sarraf, 2013'teki gıda ticaretinden bahsediyor.

17: 48 Oturum başlıyor. Jüri üyeleri girdi. Sarraf ayağa kalkıyor.

17:46 Savcı: Bana kalırsa Rocco, yasalar konusunda yanılıyor, sayın Yargıç.

Berman iki tarafın da sözünü kesiyor ve her kayıt için ayrı ayrı değerlendirme yapmayı tercih ettiğini söylüyor.

17:44 Atilla'nın avukatı Victor Rocco birçok yazılı kaydın "üçüncü şahıslardan" geldiğini söylüyor. Savunma makamı, "şayia" ve "doğrulama" gerekçesiyle itiraz ediyor.

17:42 Yargıç Berman, kayıtların doğrulanması hakkında "Zaten bu konuyu gündeme getirme konusunda endişelerim var." diyor.

Savcı, Atilla'nın avukatının doğrulama konusundaki itirazlarının reddedildiğini söylüyor.

Yargıç Berman, kendisinin de bu konuda mutabık olduğunu söylüyor.

17:40 Savcı: Doğrulamanın birçok yolu var... Sarraf kaydı bizzat doğrulayabilir. Savcı, Sarraf'ın savunmasına ilişkin belgelerin hala mühürlü, yani erişime kapalı olduğunu belirtiyor.

17:36 Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle "yargılamanın bütünlüğünün sağlanması" açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Berman, söz konusu kaydı "dikkatsiz" bir şekilde, doğrulama işlemleri tamamlanmadan duruşmada dinletmek istemediğini söyledi.

17:35 Savcı, davada sunulan belge, delil ve şemaların bugünkü duruşmadan sonra basınla paylaşılacağını açıkladı.

17:34 Berman: Bugünkü duruşma öncesi avukatlarla konuşmak istediğim iki şey var.
Yargıç basın mensuplarının duruşmayı izlemesiyle ilgili konulardan bahsediyor. Salonlar dolduğu için insanların bir kısmı duruşmayı bina içindeki ekranlardan izliyor.

17:30 Yargıç Berman, duruşma öncesi yargılama usulleriyle ilgili konuşuyor.

16:55 Duruşma başlamadan yüzden fazla insan salonun önünde toplandı. Salon üçüncü günde de dolup taşabilir.

16:40 Hakim Richard Berman, ''sanık’ Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları ve savcılıkla saat 08.45 (TSİ 16.45'te) bir toplantı yapacak. 09.00’da (TSİ 17:00) başlayacağı belirtilen duruşma gecikmeli başlayabilir.

16:30 Sarraf’ın bugün yine tanık sandalyesine oturması bekleniyor. Sarraf’ın ifadesinin bugün bitmesi planlanıyordu ancak bugünkü oturum yarım gün sürecek ve savcılığın sorgusu daha tamamlanmadı. Sarraf, pazartesi bir kez daha tanık sandalyesine oturabilir.


Duruşmanın ikinci gününde, Sarraf'ın yaptığı itiraflara ulaşmak için tıklayınız:

85315.png

"'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiye 'suçunu' kabul etti" haberi, 02 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 02 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiye 'suçunu' kabul etti haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Sarraf bir bir ötüyor'da üçüncü gün: Türkiye 'suçunu' kabul etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri