Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı

Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı

Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tan... Türksat, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) vermesi gereken hizmetleri başka şirketlere yaptırdı. Sayıştay denetçileri, yapılan usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı.

Türksat, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) vermesi gereken hizmetleri başka şirketlere yaptırdı. Usulsüzlüğü belirleyen Sayıştay denetçileri, Türksat’ın işleri "doğrudan yapma zorunluluğu" olduğuna işaret etti. TİTCK ise Türksat’ın böyle bir zorunluluğu olmadığını savundu. Sayıştay denetçileri, "Doğrudan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük’ünde 'Aracısız olarak, herhangi bir aracı kullanmadan' olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla Türksat’tan yapılacak alımın herhangi bir aracı kullanmadan yapılması gerekir" şeklinde açıklama yaptı.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK), ihalesiz bir şekilde Türksat AŞ’den 3 ayrı hizmet aldığı, Türksat’ın ise bu işleri kendisi yapması gerekirken başka firmalara verdiği ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin raporunda, kanuna göre Türksat’ın aldığı işleri "doğrudan yapma zorunluluğu" olduğu belirtildi. Sayıştay, Türksat’ın böyle bir zorunluluğu olmadığını savunan TİTCK’ye "Doğrudan" kelimesinin sözlükteki anlamını hatırlattı.

İŞ ALT FİRMAYA VERİLDİ

Sayıştay’ın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2019 yılı denetim raporuna göre, kurum ihalesiz olarak Türksat’tan İletişim Merkezi hizmeti, Bilgi Teknolojileri Danışmanlık ve Destek hizmeti ile Elektronik Süreç Yönetim Sistemi yazılım bakım destek hizmeti aldı. Ancak bu yapılırken, Türksat AŞ’den doğrudan yapılacak hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu’na tabi olmaması dikkate alınmadı. Türksat da işi alt firmalara yaptırmak için 3 farklı firma ile sözleşme imzaladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Türksat A.Ş. arasında yapılan sözleşmede, TİTCK tarafından "destek personeli" unvanında çalıştırılacak personel için 2019 fiyatlarıyla Türksat’a 12 bin 584 TL ödeneceği belirtildi. Türksat ise anlaştığı bir alt firmaya, bu unvandaki personel için 10 bin 731 TL ödeyeceğini belirtti. Alt firma da, söz konusu personele 3 bin 758 TL ile 10 bin 731 TL arasında kendi belirlediği bir tutarı ödeyeceğini söyledi.

TDK SÖZLÜKLE GÖREV TANIMI YAPTI

Sayıştay denetçilerinin uyarısı üzerine TİTCK, alınan hizmetin Türksat tarafından üretilmesi gerektiğine dair bir zorunluluk bulunmadığını savundu. Bunun üzerine Sayıştay denetçileri, "Doğrudan" kelimesinin anlamını hatırlattı. Denetçiler açıklamada, "Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe sözlükte ‘Aracısız olarak, herhangi bir aracı kullanmadan’ olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla Türksat AŞ’den yapılacak alımın herhangi bir aracı kullanmadan yapılması gerektiği anlaşılmalıdır. Kanun koyucunun ‘doğrudan’ kelimesini kanun metnine yazmasının, hizmetin Türksat A.Ş. tarafından üretilmesi anlamını içermekte olduğu açıktır" ifadesine yer verdi.  

"Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı" haberi, 09 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sayıştay denetçileri, usulsüzlüğü sözlük tanımı yaparak anlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  2. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  3. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  4. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  5. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  6. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  7. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  8. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  9. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  10. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  11. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  12. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  13. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  14. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  15. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  16. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  17. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  18. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  19. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  20. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
Politika Haberleri