Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın!

Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın!

Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapıl... Günümüzde siber dolandırıcılık, hızla artan bir tehdit haline gelirken, dolandırıcıların özellikle QR kodları kullanarak vatandaşları tuzağa düşürme çabaları dikkat çekiyor.

iber dolandırıcılık, günümüzün en büyük dolandırma şekillerinden biri haline gelmiş durumda. Özellikle günlük hayatımızda dışarıya çıkmadan gerçekleştirebileceğimiz birçok işlemi online olarak yapabilmemiz, dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Son zamanlarda dolandırıcıların sıkça kullandığı yöntemlerden biri, araç, scooter ve bisiklet gibi hizmetlerde QR kodların kullanımıyla gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, vatandaşları kendi oluşturdukları sahte sitelere yönlendirerek hileli ödemeler almaya çalışıyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulunarak, vatandaşları bu tuzaklara düşmemeleri konusunda uyardı. Demircan, "Bunların arkasında maalesef bir siber tehdit barındırıyor. Dolandırıcılar, sık kullanılan teknolojileri kendi menfaatleri için kullanma potansiyeline sahipler. Kendi hazırladıkları barkodları, farklı barkodların üzerine yapıştırarak sanal bir tuzak kurabiliyorlar" dedi.

QR KODLARA DİKKAT!

Demircan, barkodların özellikle pandemi döneminde hayatımıza girdiğini belirterek, "Temassız iletişimin sağlanabildiği teknolojik bir platform olarak kullanılmaya başlandı. Barkodları okutarak menülere ulaşıyor veya diğer platformlara erişiyoruz. Ancak bu durum, dolandırıcıların da hedef haline gelmemize yol açıyor" diye ekledi.

Özellikle otobüs duraklarında ve scooter kiralamada kullanılan barkodların, dolandırıcılar tarafından değiştirilerek kullanılabileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı. Demircan, "Bir dolandırıcı, otobüs durağında ya da skuter kiralarken kullandığınız barkodu değiştirerek, sizi sahte bir web sitesine yönlendirebilir" dedi.

KİŞİSEL VERİLERİN TEHLİKESİ

Demircan, dolandırıcıların barkodlar üzerinden kişisel verilere erişim sağlama yöntemlerini de açıkladı. "Yurtdışından gelen telefonların kapanmasına karşı çeşitli hizmetler sunduklarını iddia eden dolandırıcılar, e-SIM uygulamalarıyla ilgili sahte barkodlar gönderiyor. Bu barkodu okuttuğunuzda, kötü niyetli bir uygulama yüklemeniz isteniyor. Eğer bu uygulama telefona yüklenirse, tüm telefon kontrolü kötü niyetli kişilerin eline geçebilir" diye belirtti.

ÖNLEMLERİ ALIN

Demircan, vatandaşların alması gereken önlemleri de sıraladı. "Okutmak istedikleri barkodu elleriyle kontrol etmeliler. Üzerinde fazladan bir barkod olup olmadığını kontrol etmek, fiziksel olarak yapılabilecek bir güvenlik önlemidir. Eğer şüphelenirlerse, barkodun doğruluğunu kontrol etmek için ilgili kurumla iletişime geçmelidirler" dedi.

Sonuç olarak, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız QR kodlarla ilgili ciddi bir tehlike bulunuyor. Osman Demircan, dolandırıcıların özellikle scooter kullanırken ve benzeri durumlarda QR kodlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak, kişisel verilerinizi korumak adına oldukça önemli.

"Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın!" haberi, 29 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 30 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:01 Antimetabolitler nedir ve ne işe yarar?
  2. 23:57 Mansur Yavaş uyardı!: Bunu yapana yasal işlem başlatılacak!
  3. 23:55 Kemoterapi nedir ve ne işe yarar?
  4. 23:53 Resesyon ne demektir?
  5. 23:51 Mansur Yavaş açıkladı: Okul müdürlerine "Belediyeden hiçbir bir şey istemeyin" diye mesaj atmışlar
  6. 23:43 "Parti kuracak" iddialarına Sedat Peker'in avukatından açıklama: Resmi kurumlar bilgilendirildi!
  7. 23:41 Tarihin Derinliklerinden Gelen Şifa: Sheba Bitkisi 1000 Yıllık Tohumdan Filizlendi!
  8. 23:39 Mehmet Şimşek 'ihbar edin' demişti: TÜVTÜRK şikayetleri resmen uçtu!
  9. 23:37 Haluk Bayraktar'dan İsrail'le iş birliği iddiasına yanıt!
  10. 23:32 Adana'nın vergi rekortmeni Vincenzo Montella
  11. 23:31 Mehmet Şimşek 'ihbar edin' demesi ile TÜVTÜRK şikayetleri resmen uçtu!
  12. 23:30 Başkentte Yürüyen Merdivenlere Zarar Verenler İçin Yasal Süreç Başlatıldı!
  13. 23:25 Fenerbahçe, Antalyaspor Maçındaki Hakem Kararlarını TFF’ye Taşıyor!
  14. 23:23 Husiler'den İsrail hakkında açıklama!: 'Uzun soluklu savaşa gireceğiz'
  15. 23:17 DMM'den '200 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi' iddialarına karşı açıklama!
  16. 23:13 Mansur Yavaş'tan Cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında açıklama!
  17. 23:13 Millî Eğitim Bakanlığı'nın Hollanda staj projesi iptal edildi, fonlar iade edilmedi
  18. 23:12 Unutulan Film Dijitalde Patladı: Tom Cruise’lu Mumya Sürprizi!
  19. 23:09 Serhat Akın'a saldırı emirinin nereden geldiği bulundu!: İşte detaylar
  20. 23:06 Çorum'daki mahkemeden İmamoğlu'nun “ahmak” davasının seyrini değiştirecek adım!
Türkiye Haberleri