Scottish Fold Özellikleri Ve Bakımı

Scottish Fold Özellikleri Ve Bakımı

Scottish Fold Özellikleri Ve Bakımı Scottish kedi cinsleri kıvrık kulakları bilinirler. Fiziksel özellikleri ile diğer ırklardan ayırt edilmektedir. Scottish Fold dünya üzerinde en popüler kedi cinslerinden biri olarak bilinirler.

Scottish Fold Özellikleri Ve Bakımı

Scottish kedi cinsleri kıvrık kulakları bilinirler. Fiziksel özellikleri ile diğer ırklardan ayırt edilmektedir. Scottish Fold dünya üzerinde en popüler kedi cinslerinden biri olarak bilinirler. Bu cins kedilerin oldukça sevimli ve tatlı bir görünümleri vardır. Ancak melezlenme sonucunda geliştirilen bir ırktır. Bunun için de bazı genetik hastalıkları ömürleri boyunca taşıdıkları bilinmektedir. Günümüzde bu hastalıklardan kaynaklı olarak kedi üreticileri ve geliştiricileri atağa geçmiştir. Scottish Fold cinsinin ürememesi yönünde çalışmalar yapmaktadırlar.


İlk olarak 1961 yılında popüler olan Scottish Fold kedi cinsi kıvrık kulakları ile tanınırlar. Günümüzde resmi kedi kuruluşları Scottish Fold kedileri kedi ırkı olarak kayıt altına almışlardır. Scottish Fold kedilerin kökenine bakıldığı zaman net bir bilgiye erişilememektedir. Uzun tüylü olan British Shorthair kediler ile akraba oldukları bilinir.


Scottish Fold kedilerin en bilinen özelliklerinden birisi de oldukça uysal bir karakterleridir. Ayrıca ev yaşantısına da oldukça uyumludurlar. Bu cins kedilerin bakımı sizleri pek yormaz. Ancak sağlık açısından sorunlar yaşadıkları için veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Tam anlamı ile arkadaş canlısı bir kedi olduklarını söyleyebiliriz. Evinizin neşesi ve en yakın dostunuz olan Scottish Fold kediler oldukça da zekidirler.


Scottish Fold Kedi Türünün Fiziksel Özellikleri


Günümüzün en popüler kedi türleri içerisinde yer alan Scottish Fold kediler tam bir ev kedisidir. Kendilerine has karakteristik özellikleri yanında fiziksel nitelikleri ile de bilinirler. Scottish Fold kedilerin fiziksel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genel olarak vücut hatlarının yuvarlak olduğu görülür. Tıknaz bir yapıda olan Scottish Fold kedilerin kürkleri ise oldukça kalındır.
  • Kıvrık kulaklı kedi cinsi olarak da bilinirler. Bunun yanı sıra kulaklarının içe doğru kıvrık olması onların genleri ile ilgili bir problemdir.
  • Scottish Fold özellikleri gereği ön kısımdan bakıldığı zaman baykuşu andırır.
  • Scottish kedilerin parlak ve iri gözleri ise yine en belirgin özellikleri içerisinde yer alır. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gözleri renklidir.
  • Scottish Fold özellikleri genel olarak orta boy ve tıknaz bir vücut yapısından oluşmaktadır.
  • Boyun kısmı oldukça kalındır. Aynı zamanda boynunun çok tüylü olduğunu da söyleyebiliriz.
  • Scottish kedilerin gözleri genellikle yeşil veya parlak altın renginde olabilir. Ayrıca nadir de olsa mavi renkli Scottish Fold kedi türüne de rastlamak mümkündür.
  • Tıknaz bir vücut yapısına sahiptirler. Scottish Fold özellikleri içerisinde kalın bacakları ayrıt edici özelliklerindendir. Ancak vücudu bacakları ile oldukça orantılıdır.
  • Scottish kedilerin arka patilerinde dört, önlerde ise beş adet parmakları vardır.
  • Kuyruğu oldukça tüylü ve kalındır. Ancak kuyruğunun vücudu ile genel olarak orantılı olduğu görülür.
  • Uzun tüylü kedi cinsleri içinde yer alırlar. Orta uzunluktaki kürkü yine normal seviyede tüy döker.
  • Scottish Fold kedi türü genellikle gri, krem ve gümüş renginde olurlar. Ancak desenli olan Scottish cinsleri de bulunur.
Scottish Fold Karakteri


Scottish, kedigiller familyası içerisindeki en uysal ve en zeki türlerden biridir. Ev yaşantısına en uygun olan kedi ırkı olarak bilinirler. Ayrıca çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile de mükemmel uyum içerisinde yaşayabilirler.


Scottish Fold kediler ile çok kolay bir şekilde anlaşabilirsiniz. Bulundukları eve kısa süre içerisinde alışırlar. Sahiplerine olan sadakatleri ile tanınırlar. Scottish Fold cinsi kediler aile bireylerine de sadıktırlar. Kedilerini sevdirme konusunda biraz cimri olduklarını söyleyebiliriz. Kucağa alınmayı pek sevmeseler de kendilerini istediği zaman sevebilirsiniz.


Scottish Fold özellikleri ile bilinen ve farklı karakteristik niteliklere sahip olan bir kedidir. Bunun için sadece kendi seçtikleri insanlar ile sıcak bağ kurdukları bilinir. Ancak sahiplerine yakın durmak onların en çok keyif aldığı şeylerdendir. Gün içerisinde sürekli miskinlik yapmaktan keyif alırlar. Mamasını yedikten sonra köşesine çekilecek ve sürekli dinlenecektir.


Scottish Fold yavru döneminde de kendine has tavırları ile bilinir. Kulaklarının genetik farklılığından dolayı büyük bir ses hassasiyetleri bulunmaktadır. Ev içerisindeki en küçük bir sese bile kulak kabartırlar. Evi pek karıştırma huyları yoktur. Ancak dikkatlerini çeken bir ses olduğu zaman meraklarını da gizleyemezler.


Scottish Fold kediler diğer evcil hayvanlarla uyumla aynı evi paylaşabilirler. Sessiz ve uysal bir karakterleri vardır. Sahiplerinden kendilerini sevmelerini istediklerinde kısık bir sesle miyavlayacaklardır. Zeki bir kedi türü olan Scottish Fold kedilerde kesinlikle agresif tavırlar görülmez. Evde de uzun süre yalnız kalabilmektedir. Eğer tek yaşıyor ve günün yarısını dışarda geçiriyorsanız Scottish Fold kediler sizin için ideal bir seçim olacaktır.


Scottish Fold En Önemli Özelliği Nedir?


Scottish kedi cinsini bilinen ne önemli özelliği kesinlikle kulaklarıdır. İçe doğru kıvrık kulakları ile dikkat çeken bu cinse ait kedilerin kulakları katlıdır. Kafa yapıları da benzer cinslerine göre daha yuvarlaktır. Vücudu genel olarak yoğun tüylerden oluşmaktadır.


Scottish Fold cinsi kedilerin en belirgin özelliklerinden birisi de göz rengi ve yapısıdır. Gözlerinin kürk rengi ile farklılık göstermesi bu cinsi oldukça farklı kılabilmektedir. Scottish Fold özellikleri incelendiğinde sosyalliği dikkat çeker. Hem insanlarla hem de hayvanlarla uyumlu yaşadıkları dikkat çeker. Ayrıca dışarıdaki yabancı kişilere karşı da herhangi bir saldırganlık sergilemezler.


Genel olarak Scottish Fold kedilere bakıldığı zaman enerjik bir yapıda olmadıkları görülür. Her ne kadar miskin ve sakin bir yapıya sahip olsalar da oldukça pratik bir zekaya sahiptirler.


Scottish Fold fiyatları farklı etkenlere göre değişmektedir. Scottish Fold fiyatları genel olarak kedinin cinsiyetine, kürk rengine ve yaşına göre değişe bilir. Ayrıca almak istediğiniz Scottish Fold kediniz eğitimli ise bu da fiyatlarına eki edebilmektedir. Scottish Fold fiyatları içerisinde en yüksek tutarın gümüş rengi olan kedilere ait olduğu da bilinmektedir.


Scottish Fold Kedi Cinsinin Ömrü Kaç Yıldır?


Scottish kediler genetik bazı rahatsızlıklara sahiptirler. Ortalama 12 ile 15 yıl kadar yaşayabilirler. Eklem ve kıkırdak rahatsızlıklarını yaşadıkları bilinmektedir. Scottish Fold kedilerin düzenli olarak sağlık kontrolüne gitmesi tavsiye edilir.


Hijyenik bir yerde yaşamaları gerekir. Scottish Fold bakımı da ihmal edilmediği sürece 18 yıla kadar yaşayabilirler. Bu cins kedilerin haftalık olarak diş, tüy ve kulak bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Ayrıca günlük beslenmesine de dikkat edilmelidir.

Scottish Fold yavru iken de hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Bu cins kedilerin yaşadıkları genetik hastalıkların herhangi bir tedavisi yoktur. Ancak sağlıklı bakıldıkları zaman bu hastalıkları daha hafif atlatmaktadırlar. Scottish Fold kediler aktif kediler değildir. Çok az hareket ettikleri için de obez olabilirler. Bunun önüne geçmek için ise düzenli egzersiz yaptırmalısınız. Aşırı yemek vermekten de kaçınmanızda yarar olacaktır.


Scottish Fold özellikleri gereği kalp sorunları da yaşayabilir. Scottish kediniz var ise dikkatli olmalısınız. Ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamak için düzenli olarak veterinere gitmelisiniz.


Scottish Fold Bakımı


Scottish kedilerin düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Scottish Fold bakımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeledik:

  • Scottish Fold bakımı için ilk olarak kulaklarına dikkat etmelisiniz. Kıvrık ve katlı bir kulak yapısına sahip oldukları için çok çabuk hasta olabilirler. Haftada iki kez kulak bakım rutinini ihmal etmemelisiniz. Uygun ekipmanlar ile kulak içlerinin kontrol edilmesine özen göstermelisiniz.
  • Scottish kedinizin kulak temizliği ile ilgili veterinerden bilgi alabilirsiniz. Haftalık yapacağınız temizlik ve kulak bakımı ile enfeksiyon oluşmasını engelleyebilirsiniz.
  • Scottish Fold kedilerin parlak, yoğun ancak kısa tüyleri vardır. Tüy dökme mevsimi dışında orta derecede tüyleri dökülür. Evin içerisinde sorun yaşamamak için tüylerini düzenli olarak taramalısınız.
  • Scottish Fold bakımı içerisinde beslenme düzenine de ayrıca özen göstermelisiniz. Obezite sorunu yaşamaması için belirli bir beslenme programı uygulamalısınız.
  • Scottish kedilerin su ile arası hiçbir zaman iyi olmamıştır. Banyo yapmayı asla sevmezler. Ancak kendilerini her gün temizlerler. Yine de ayda bir kez sevimli dostunuzu yıkayabilirsiniz.
  • Scottish Fold kedinizi kesinlikle kurutma makinesi ile kurutmamalısınız. Sese karşı çok hassas oldukları için sağlık sorunları yaşayabilirler. Islak bıraktığınızda da hasta olabilirler. Havlu ile kurutmalı ve ılık bir odaya götürmelisiniz.
  • Scottish Fold özellikler gereği tırnakları çok daha kısa sürede uzamaktadır. Haftalık tırnak kontrolü yapmanız gerekir. Vücudu yoğun tüylü olduğu için tırnakları da kıvrık olarak uzar. Patilerinin zarar görmemesi için haftada veya 15 günde bir tırnaklarını kesmeli veya kısaltmalısınız.


Scottish Fold Tüy Bakımı


Scottish cinsi kediler tüylerinin güzelliği ile ön plandadır. Orta seviyede tüy dökme sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Ancak yılda iki kez mevsim geçişlerinde tüyleri dökülebilir. Bu süreçte haftada 3 veya 4 kez tüylerini tarayabilirsiniz.


Scottish Fold kedilerin tüylerini taramak için kedi taraklarını veya fırçalarını tercih edebilirsiniz. Scottish Fold kedilerin tüylerinin taranması aynı zamanda ölü derilerden arınmaları için de yardımcı olacaktır. Ölü tüylerden dolayı cildinin tahriş olmasının önüne geçmek için haftalık düzenli olarak tüylerini taramalısınız.


Scottish Fold özellikleri dolayısı ile tüyleri çok hassastır. Beslenmesinden kaynaklı olarak da dökülebilir. Bu gibi bir sorun ile karşılaşmamak için Scottish Fold kedilere kaliteli mama vermelisiniz. Sevimli dostunuzun daha parlak, sağlıklı ve gür tüylere sahip olması için düzenli olarak kürkünü fırçalamalısınız.


Scottish Fold Tırnak Bakımı


Scottish kediler yapı olarak oldukça hassas ve nardindirler. Hasta olmamaları için sizler de Scottish Fold bakımı ve diğer detaylara dikkat etmelisiniz. Özellikle tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz.


Scottish Fold kedilerin en belirgin niteliklerinden birisi de tırnaklarıdır. Hem çok daha hızlı uzamakta hem de kıvrık bir şekil almaktadır. Eğer kedinizin tırnaklarını kesmezseniz canı çok yanabilir. Kıvrık şekilde uzayan tırnakları patilerinde yaraların oluşmasına neden olabilir.


Scottish Fold yavru iken tırnak kesimi için alışabilir. Ancak tırnaklarına zarar vermeden ve sevimli dostunuzun canını yakmadan kesmelisiniz. Kedinizin tırnaklarını kesmek için zorlanıyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. Scottish Fold bakımı için pet kuaförleri ideal bir seçim olacaktır. Ayrıca Scottish cinsi kedilerin tırnak kesimi için veterinerlere de gidebilirsiniz.


Scottish Fold Beslenmesi


Scottish kediler mama yemeyi çok severler. Ancak bu oburlukları onların hasta olmasına neden olabilir. Çok az hareket ettikleri için obez olabilirler. Bu durumun yaşanmaması için belirli oranlarda mama vermelisiniz. Kaliteli mamalar vermeye dikkat etmelisiniz. Scottish Fold kedilerin beslenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır. Kaliteli mamaların verilmesi onların sağlıklarını yakından ilgilendirmektedir. Kıkırdak ve eklem sorunlarına yatkın olduklarını belirtmiştik. Hastalıklarının en alt seviyede hissedilmesi beslenmesine bağlıdır.


Scottish Fold yavru döneminden itibaren kuru mamalar öncelikli olarak beslenmelidir. Dönem dönem yaş mamaları da verebilirsiniz. Bu cinse ait olan kedilerin mamalarını belirli aralıklarla değiştirebilirsiniz. Ancak beslenmesinde her zaman dikkatli olunmalıdır. Bünye olarak çok hassas oldukları için sağlıksız beslendikleri takdirde hasta olabilirler.


Scottish Fold kediler her mamayı yemezler. Mama seçme alışkanlıkları olduğu için sizleri beslenme konusunda zorlayabilirler. Bunun için mama alırken küçük paketler halinde almalısınız. Paketleri deneterek hangi mamayı seviyorsa onu verebilirsiniz.


Scottish Fold özellikleri gereği suyu da fazlaca tüketmelisiniz. Eğer kediniz suyu çok tüketmiyorsa seçtiğiniz mamanın tahıllı olmasına özen göstermelisiniz. Protein açısından zengin olmaması sizlere ayrıcalık sunacaktır. Scottish cinsi kediler için Royal, Hills, N&D ve Proplan marka mamalar ideal bir seçim olacaktır.


Sık Sorulan Sorular


Scottish Fold Eşyalara Zarar Verir Mi?


Scottish cinsi kediler kesinlikle evdeki hiçbir eşyaya zarar vermezler. Oldukça uysal ve hareketsiz bir yapıları vardır. Ayrıca evde tek başlarına kalmayı da çok sevdikleri bilinmektedir. Eğer uzun saatler evde yoksanız şanslısınız. Scottish Fold cinsi kediniz sadece dinlenecek ve keyif yapacaktır.


Scottish Fold Çok Tüy Döker Mi?


Scottish kediler göz alıcı güzelliğe sahip tüyleri ile tanınırlar. Normal seviyede tüy döktükleri bilinir. Ancak yılda 2 kez yaşadıkları tüy dökme sorununda daha yoğun dökülmeler görülebilmektedir. Haftalık olarak 3 kez tüylerini tarayarak bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz.


British Shorthair Tüy Scottish Fold Özellikleri Nelerdir?


Scottish kediler ile en benzer özelliklere sahip olan cins British Shorthair kedilerdir. Ancak tüy olarak daha kısa bir kürke sahiptirler. British cinsi kediler yoğun ve daha uzun tüylere sahiptir. Her ikisi de yılda iki kez yoğun bir tüy dökme sorunu yaşarlar.


Scottish Fold Orijinal Olduğu Nasıl Anlaşılır?


Scottish kedi cinslerinin fiziksel özellikleri içerisinde kıvrık kulakları dikkat çeker. Ayrıca yuvarlak kafa yapısı da oldukça ayırt edicidir. Scottish Fold kedilerin orijinal olup olmadığı kıvrık ve katlı kulak yapısından anlaşılabilir.


 

Hayvan Alemi ailesi olarak Scottish cinsi kediler hakkında merak edilenleri derledik. En çok tercih edilen ve popüler kedi ırkı içerisinde yer alan Scottish Fold kedileri sizler de çok seveceksiniz. Özenli bir bakım istediklerini ayrıca belirtmek isteriz. Sevgili dostunuzun daha uzun süre ve sağlıklı yaşaması için beslenmesine ve bakımına çok dikkat etmelisiniz. Genetik pek çok sorun yaşadıkları bilinmektedir. Bunun için Scottish kediniz düzenli olarak veterinere götürerek kontrollerini yaptırmalısınız.

 

Sponsorlu içeriktir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  2. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  3. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  4. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  5. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  6. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
  7. 04:20 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya "İsrail'e destekten vazgeçin" uyarısı yapıldı
  8. 04:16 Seçimlerin peşinden ilk kabine bugün: Gündemde hangi konular olacak
  9. 04:03 Özgür Özel'den ağır açıklama : Hatay kararı tam kanunsuzluğun daniskasıdır
  10. 04:01 Beşiktaş'ta teknik direktör krizi gündemde
  11. 03:57 Spotify eğitim platformuna dönüşüyor! İlk iki kurs ücretsiz olacak
  12. 03:54 Tarım sektöründe alarm ziller çalmaya başladı: acilen bir şeyler yapılmalı!
  13. 03:52 Aylık maaşı 200 bin TL, çalışacak personel bulunamıyor: Bu sektörde kriz yaşanıyor!
  14. 03:50 Reytingleri altüst eden dizinin sezon finali tarihi belli oldu! Severlerine kötü haber geldi
  15. 03:48 Galatasaray'dan altın değerinde üç puan geldi
  16. 03:44 Online platformlardan terapi yaygınlaşıyor: sayısı 2025’te 650 milyonu aşacak
  17. 03:40 Maaşlarda yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı!
  18. 03:36 Fransa ve Belçika İran büyükelçilerini davet etti
  19. 03:24 Fatih Portakal, AK Parti'de görevden alınacak isimleri açıkladı: Mehmet Şimşek detayı verdi!
  20. 03:24 Eğer telefonunuzda bu uygulamalar bulunuyorsa, derhal kaldırın: Bilgileri çalıyorlar!
Yaşam Haberleri