Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık taşıma emri verebilir

Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık taşıma emri verebilir

Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık t... Seçim İttifakı Kanunu'na göre, seçim güveliğinin sağlanması esasına bağlanarak, vali veya ilçe seçim kurulu başkanı isterse seçim sandıklarını bulundukları yerlerden başka yerlere taşıyabilecek.HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen,...

Seçim İttifakı Kanunu'na göre, seçim güveliğinin sağlanması esasına bağlanarak, vali veya ilçe seçim kurulu başkanı isterse seçim sandıklarını bulundukları yerlerden başka yerlere taşıyabilecek.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, konuya ilişkin olarak çeşitli seçim şaibelerinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bilgen, valilerin istemesi durumunda bir kentin tüm sandıklarının taşınabileceğini ve bölgede yaşayan binlerce yurttaşın kentlerin fiziki koşulları da düşünüldüğünde oy kullanamayabileceğini ifade etti. 

Birgün'den, Hüseyin Şimşek'in haberine göre, kolluk kuvvetlerinin sandık etrafında bulunmasına da imkan tanıyan düzenlemeye göre, valiler veya ilçe seçim kurulu başkanı’nın istediği her sandık, uygun görülen başka bir yere taşındıktan sonra bu karara itiraz edilemeyecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nda da söz konusu yasa gereği sandıkların hangi durumlarda taşınacağına ilişkin genelgenin yazım çalışmalarına başlandı. HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, uygulamanın sakıncalarına dikkati çekerek, “Örneğin Bitlis’te tüm sandıkların taşınacağı konuşuluyor. Bu durumda bu seçimin güvenilir olduğu iddia edilebilir mi?'' diye sordu.

Düzenleme ile birlikte binlerce sandığın başka yerlere taşınabileceğini ve seçmenlerin oy kullanmak için büyük yol kat etmesi gerekebileceğini ifade eden HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, çeşitli seçim şaibelerinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Bilgen, yaptığı değerlendirmede, valilerin istemesi durumunda bir kentin tüm sandıklarının taşınabileceğini ve bölgede yaşayan binlerce yurttaşın kentlerin fiziki koşulları da düşünüldüğünde oy kullanamayabileceğini ifade etti. Bilgen, hiçbir gerekçenin sandık taşımaya bahane olamayacağını söyledi.

Önceki seçimlerde kolluk kuvvetlerinin ve mülki idare amirlerinin sık sık sandık taşıma talebinde bulunduğunu ancak İlçe Seçim Kurulları’nın bu taleplere çoğunlukla olumsuz yanıt verdiğini anımsatan Bilgen, “Son yasal düzenleme, bu konuda YSK’yi baypas etmek, tümüyle güvenlik bürokrasisinin ve idarecilerin keyfi inisiyatif kullanmasına fırsat vermek amacı taşıyor'' dedi.

Bilgen, “Oysa seçimin en temel ilkesi, seçim işlemini partilerin yapmasıdır. Güvenlik güçlerinin görevi, sadece partilerin koordinasyonunu ve gözetimini, denetimini kolaylaştırmak olmalıdır. Bunun dışındaki her tavır, seçime gölge düşürür. Meşruiyeti tartışılır kılar ve iktidar lehine bir şaibe tartışmasını yaygınlaştırır'' diye konuştu.

"Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık taşıma emri verebilir" haberi, 08 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 08 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık taşıma emri verebilir haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Seçim güvenliği tartışması: Valiler sandık taşıma emri verebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Gündem Haberleri