'Seçim güvenliğini ilgilendiren usulsüzler araştırılsın' önerisini AKP ve MHP kabul etmedi
'Seçim güvenliğini ilgilendiren usulsüzler a... DEM Partisi'nin seçim güvenliğine ilişkin usulsüzlüklerin araştırılması için sunduğu Meclis araştırma önergesinin öncelikli olarak ele alınması teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmedi.
DEM Parti Grubu, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na, seçim güvenliğiyle ilgili usulsüzlüklerin araştırılması için bir Meclis araştırma önergesi sunmuştur. Bu önergenin diğer önergelerin önüne alınarak görüşülmesi için grup önerisi de sunulmuştur.
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, önergenin gerekçesini açıklarken şunları ifade etmiştir:
"HER MİTİNGİMİZ, HALK BULUŞMAMIZA YOĞUN BİR TECRİT VE ABLUKA ALTINDA GİRİYORUZ"
"Son yıllarda seçimden seçime iktidar tarafınca koşturuluyoruz. Diğer seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de seçim güvenliğinin esamesi okunmuyor. 2017 anayasa referandumunda mevzuata aykırı olmasına rağmen mühürsüz oylar geçerli sayıldı. 24 Haziran 2018'de sandık taşımadan, düzmece seçmenlere kadar bir sürü usulsüzlükler kabul edildi. 31 Mart 2019'da birçok ilde düzmece seçmenler, tek bir adreste binlerce seçmen kaydedildi. Bitlis'te binden fazla düzmece seçmen niye var? Şırnak'tasahte seçmen niye var? Seçime 22 partinin girdiği bir yerde vali bir partinin mensubu gibi kapı kapı gezerek oy istiyor. Bugün eş genel başkanlarımızın geçtiği her il, ilçe, beldede yapılan her mitingimiz, halk buluşmamıza yoğun bir tecrit ve abluka altında giriyoruz."
Öneri üzerine Saadet Partisi Grubu adına İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya söz alarak, şunları ifade etti:
"KAMU KAYNAKLARININ BİR SİYASİ PARTİNİN SEÇİM PROPAGANDASI İÇİN KULLANILMASI BİR KUL HAKKIDIR"
"Son yılarda özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber seçim güvenliği ile ilgili endişelerimizin zirve yaptığın görüyoruz. Bizim sandıklara sahip çıkmamız, milli iradenin sandığa olduğu şekliyle yansımasını teminat altına alacak bir yaklaşımın içerisinde olmamız gerekir. Seçimlerin bugün için 'Biz kazandık oldu' mantığıyla bir sonuca götürülmesinin sağlıklı bir demokrasi olduğu kanaatinde elbet değiliz. Başta iktidar yetkililerinin seçim güvenliğinin tam teminat altına alındığı bir mantıkla süreç yönetimini sürdürmeleri gerekir. Kamu kaynaklarının bir siyasi partinin seçim propagandası için kullanılması bir kul hakkıdır."
İYİ Parti Grubu adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"SEÇİMİN GÜVENLİ VE AKILLARDA SORU İŞARETİ BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE UYGULANMASI ESAS OLMALIDIR"
"Uzaya astronot dahi gönderdik, gel gelelim ülkemizde gerçekleştirilen bütün seçimlerde hala seçim güvenliği tartışıyoruz. Ülkemizde devlet kurumlarına olan güveni yitirdik, siyasi partiler olarak seçmen listelerini temin edip tek tek kontrol ediyoruz. Gelişmiş demokrasilerde tartışma konusu olmaması gereken seçim güvenliği kavramı ülkemizin öncelikli gündemlerinden biri oldu. seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası görevinizi hukuka ve meslek ahlakınıza uygun yapın. Kolluk güçleri ve yargı mensupları üzerinden oyun kurmayın. Bütün seçim bölgelerinde seçimin güvenli ve akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde uygulanması esas olmalıdır."
CHP Grubu adına konuşan Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de şunları dile getirdi:
"ORDU ARTI AK PARTİ EŞİTTİR İKTİDAR DENKLEMİ KURMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ"
"31 Mart seçimlerine AK Parti nasıl hazırlanmış? Bir seçmen mobilizasyonu deniyorlar. Az oy farkıyla seçim sonuçlarının değiştiği Anadolu'nun bazı ilçelerine ve illere askerlerimizi ve polislerimizi seçmen olarak kaydırmak suretiyle o illerin ve ilçelerin seçim sonuçlarını değiştirmeyi umuyorlar. AK parti için sonun başlangıcı olur bu yöntem. Bugün askerleri ve polisleri seçmen olarak kaydetmek suretiyle ordu artı AK Parti eşittir iktidar denklemi kurmaya çalışıyorsunuz. Bu sizin fikri olarak sonunuzu getirecektir, uyarıyorum. Kars'a seçmen olarak kaydırdığınız 3 bin 500 askerimizi oy kullandıkları okul kapısında bekliyor olacağım ve onların gözlerine bakacağım. Hulusi Akar'ı bu işten vazgeçmeye davet ediyorum."
REDDEDİLDİ
DEM Parti'nin grup önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
"'Seçim güvenliğini ilgilendiren usulsüzler araştırılsın' önerisini AKP ve MHP kabul etmedi" haberi, 29 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Seçim güvenliğini ilgilendiren usulsüzler araştırılsın' önerisini AKP ve MHP kabul etmedi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Seçim güvenliğini ilgilendiren usulsüzler araştırılsın' önerisini AKP ve MHP kabul etmedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.