Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demirörenler... Sedat Peker bir sonraki videoda ne anlatacak?

Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demirörenler... Sedat Peker bir sonraki videoda ne anlatacak?

Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demiröre... Sedat Peker bir sonraki videosunda kimleri anlatacağının sinyalini verdi. Bu isimlerin geçmişte ortak birçok konuda ve olayda adı geçiyor. Peki Peker, 25 yıl önce yaşananları bugüne nasıl bağlayabilir?

Analiz - Serkut BOZKURT

Suç örgütü üyesi olmaktan hüküm giyen Sedat Peker 8'inci ve 9'uncu videosunda Demirören Holding konusunu öne çıkardı.

Peker ayrıca, Demirörenlerin, Aydın Doğan'dan satın aldığı medya için Ziraat Bankasına olan 750 milyon dolarlık borcu ödemediğini iddia etti.

Peker bu iddiaları gündeme getirirken, perşembe günü yayınlayacağım dediği videoyu şöyle anons etmişti:

Bu skandalların içinde şahsım, Osman Kavala, Mehmet Cengiz, Hayyam Garipoğlu, Mesut Yılmaz, Turgut Yılmaz, Mehmet Kutman, Kamuran Çörtük, İbrahim Genç, ve daha niceleri var.

Sedat Peker, perşembe günü yayınlayacağım dediği 10'uncu videodan sonra sık sık Demirörenler, Ziraat Bankası ve OYAK ile ilgili paylaşımda bulundu.

Peker, 20 veya önce meydana gelen olayları, iddiaları günümüze bağlıyor. Buradan yola çıkarak önce bahsedeceği isimlerin ortak yönüne bakalım: Hayyam Garipoğlu, Mesut Yılmaz, Turgut Yılmaz (Mesut Yılmaz'ın kardeşi), Mehmet Kutman (Mesut Yılmaz'ın yeğeni), Kamuran Çörtük Türkbank Davası'nda yargılandı.

Hükümet düşüren Türkbank davası

Türkbank, 1998'de Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı döneminde satış için ihaleye çıkarıldı. İhaleyi, 600 milyon dolarlık fiyatla işadamı Korkmaz Yiğit kazandı. Ancak, Alaattin Çakıcı'nın da devreye girdiği anlaşılınca, ihale iptal edildi. Skandalla birlikte Yılmaz Hükümeti sarsıldı ve düştü. Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Güneş Taner Yüce Divan'da yargılandılar.

Korkmaz Yiğit medyası

Türkbank skandalıyla batan Korkmaz Yiğit, 1998 yılında Demirören Medya kadar olmasa da büyüktü.
Kanal D, Milliyet, Kanal 6 ve Kanal E'nin sahibiydi. Türkbank skandalından sonra hepsini satmak zorunda kaldı. Genç TV'nin de sahibi olan, Korkmaz Yiğit bu kanalın lisansını Bayındır Holding'in patronu Kamuran Çörtük'e sattı.

Kamuran Çörtük kimdir?

Kamuran Çörtük, Korkmaz Yiğit'ten altığı Genç TV yerine BRT'yi (Bayındır Radyo Televizyon) kurdu.

Günümüzde Mehmet Cengiz, Kanyon ailesine verilen ihaleler 1990'lı yıllarda Kamuran Çörtük'e de veriliyordu.

Çörtük Türkiye'de Çaybank'ı satın alarak Bayındırbank ismini verdi. 1994'te Romanya'da Banca Turco Romana'yı (BTR) kurdu. 80’li yıllarda İzmir-Çeşme otobanı, sonraki yıllarda Bolu Dağı Otobanı ihalesine girdi. Romanya ve özellikle Pakistan’da Demirel'in de devreye girmesiyle yol ihaleleri almıştı. Bayındır Tıp ve Tatilya'nın sahibiydi. Çörtük de Türkbank davası sonrası batan iş insanlarındandı. 

Hayyam Garipoğlu kimdir?

Hayyam Garipoğlu, 1954 yılında Ceyhan, Adana'da doğdu.

Cinayete kurban giden Nesim Malki 1995 yılında Şükrü Karahasanoğlu'nun vasıtasıyla o sıralarda Sümerbank ihalesine giren İpeks Tekstil'in sahibi Hayyam Garipoğlu ile ortak olmak istedi. Malki, bu nedenle Sümerbank'ın gizli ortağı olarak biliniyordu. Hayyam Garipoğlu'na kendisinin Yahudi olması sebebiyle ortak oldukları takdirde, dünyanın önemli bankaları ile irtibat kurabileceklerini, Hayyam Garipoğlu kendi ifadesinde belirtmiştir. Malki, Sümerbank ihalesinde Hayyam Garipoğlu'na 25 milyon 860 bin dolar borç vermiştir. Hayyam Garipoğlu'da bu borca karşılık, Malki'ye çek vermiştir. Bundan bir ay kadar sonra Nesim Malki 28 Kasım 1995 tarihinde, Bursa ilinde Özdilek Tesisleri önündeki trafik ışıklarında düzenlenen saldırı sonucu öldürülmüştür. Olay, medyaya Susurluk kazası'nın ikinci perdesi olarak yansımıştır. Garipoğlu, Nesim Malki ile aralarında ilişki bulunmasından dolayı, cinayet ile ilgili olarak gözaltına alınmıştır. Türkbank davasında Garipoğlu da yargılanmıştır.

Peker Türkbank'ı bugüne nasıl bağlayabilir?

Sedat Peker'in iddiaları ile Türkbank skandalının ortak yönleri:

1. İktidar desteği ve kredisi ile alınan medya 
2. Demirörenlerin zarar ettiği Total'i OYAK'a satması, Türkbank ihalesi
3. Demirel ve Mesut Yılmaz kol kanat gerdiği zamanın medya imparatoru ve banka sahibi Korkmaz Yiğit ve Kamuran Çörtük'ün çökmesi. 
4. Alaattin Çakıcı faktörü. Çakıcı'nın Mehmet Ağar ile ilişkisi.

Sedat Peker, zarar eden Total'in OYAK'a satılması, Ziraat Bankasından alınan 750 milyon dolarlık kredi, Kemer Country arazi iddialarını gündeme getirerek araştırılmasını isteyebilir. Peker, Total - OYAK'ı anlatırken, Süleyman Soylu konusuna değinebilir. Çünkü iddialara göre, OYAK yönetiminde Soylu'ya yakın isimler var. OYAK yönetiminde en çok sözü geçen ama Sedat Peker'in ismini bir kez bile ağzına almadığı isim ise Hulisi Akar.

Sedat Peker'in eski skandalları günümüze bağlarken büyük ihtimalle, bu örnekleri verecek.
Mesut Yılmaz'ın yediği yumruk olayında da Peker'in adı geçmişti. Belki onu da anlatır.
Yalnız, yıllar içinde değişen en büyük fark ise, 25 yıl önce biz gazeteciler ve meslek büyüklerimiz, mafya-siyaset ilişkisini gündeme getirmek için belge peşine düşerdik. Araştırırdık.
Şimdi mafya üyesi Sedat Peker belge yayınlıyor.

Türkbank ihalesinin sonu

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski Devlet Bakanı Güneş Taner, işadamı Kamuran Çörtük, emlak ve arsa uzmanı Korkmaz Yiğit, mafya lideri Alaattin Çakıcı arasındaki çark, Türkbank skandalını yaratmıştır. Türkbank skandalı Bankekspres'in de sonunu hazırlamıştır. Kamuran Çörtük, Başbakan Mesut Yılmaz'la işi görüşür. Sonra Korkmaz Yiğit'le buluşur, ''380 milyon ver, bankayı al" der. Aynı akşam Başbakan Yılmaz'la yine konuşur ama rakamın büyüdüğünü anlar.

Zorlu'nun da rakamı yükselttiğini, 500 milyon dolara kadar çıkacağını öğrenen Çörtük, Korkmaz Yiğit'e, ''505 milyon dolar vereceksin, bankayı alacaksın' diye konuşur. Yiğit,'' 380 milyon dolarım var, üstünü bulamam' derken, Çörtük, ''Üstünü biz tamamlarız" gibi destek verir. Gelişmelerden haberdar olan Zorlu, ihalede, 595 milyon dolar verir.

Yiğit'te,''600 milyon dolar'la son teklifi verir. Bankayı alır ama380 milyon doların üstünü Yiğit tamamlamak için kara düşüncelere dalar. İhaleyi kazanan Korkmaz Yiğit, 4.8.1998 günü bankayı ister. Garip bir durum ortaya çıkar. İhale yapılmasından yarım saat sonra TMSF'ye Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir yazı gelmiştir.

Yazıda,''İhaleye katılan grupların, halen yurtdışında bulunan ve aranan organize suç liderleri tarafından tehdit edildikleri, ihalenin korkmaz Yiğit lehine sonuçlanması için diğer firmaların baskıya maruz kaldıkları, bazı firma sahiplerinin bu kişilerle yakın ilişkiler içinde oldukları'' bilgileri yer alıyordu. Sonuç: ''Soruşturma tamamlanıncaya kadar hisse devri işlemleri durdurulmalıdır''.

TMSF, bunun üzerine ihaleyi iptal eder. 
 

"Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demirörenler... Sedat Peker bir sonraki videoda ne anlatacak?" haberi, 10 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 11 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Son Dakika kategorisi altında bulunan Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demirörenler... Sedat Peker bir sonraki videoda ne anlatacak? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkbank skandalı, Korkmaz Yiğit ve Demirörenler... Sedat Peker bir sonraki videoda ne anlatacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:45 Futbol Efsanesi Romario, 15 Yıl Aradan Sonra Sahalara Geri Dönüyor
  2. 14:41 BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında Yükselişte
  3. 14:35 İsrail'in İran'a Karşı Misilleme Planı İptal Edildi: Gerilim Devam Ediyor
  4. 14:31 Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri
  5. 14:22 Rizespor'un Genç Yıldızı Dal Varesanovic: Avrupa Yolunda Kararlı Adımlar!
  6. 13:43 Monica Lewinsky, siber zorbalık konusundaki deneyimlerini paylaşmak için İstanbul'a geliyor
  7. 13:42 İran ABD ile ilgili açıklama yaptı
  8. 13:42 Son dakika: Bakan Yerlikaya, "Mahzen-28" operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurdu
  9. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  10. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  11. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  12. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  13. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  14. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  15. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  16. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  17. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  18. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  19. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  20. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
Haberleri