Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası genişliyor, ortak mücadele hattı da genişlemeli

Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası genişliyor, ortak mücadele hattı da genişlemeli

Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası gen... Mızraklı, Evrensel’den Meltem Akyol’un sorularını avukatları aracılığı ile yanıtladı.

Görevden alınarak yerine kayyım atanan, ardından da tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 aylık hapis cezası ve siyasi yasağı yorumladı.

Mızraklı, Evrensel’den Meltem Akyol’un sorularını avukatları aracılığı ile yanıtladı.

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ceza kesinleşirse siyasi yasak da gelecek. Siz, yüzde 63 oyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten 4 ay 19 gün sonra görevden alınan bir siyasetçi olarak bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘Bizlere yapılanların yanında bunlar da bir şey mi?’ gibi küçümseyici yaklaşımlara düşmeden lakin altılı muhalefetin eksiklik ve zafiyetlerini hatırlatarak eleştirilerimizi yapacağız. Bunun yanında rejimin saldırı halkalarını genişlettiği, hukuksuzluğun sınırlarını genişlettiği; kaybedeceğini hissettikçe korkusunun ve saldırganlığının arttığını bilerek dayanışma köprülerini arttıracağız. Gün, iktidardakilerin kaybetme korkusunu tahkim etmek için bir araya gelme, en geniş ortaklaşma ve mücadele hattını kurma vaktidir. Demokrasiye ve demokratik cumhuriyete inananların kararlı ve cesur duruşu iktidarın korku eşiğini derinleştirdikçe iyiliğe bir adım daha yaklaşmış olacağız.

-Diyarbakır ve bölgedeki pek çok belediye uzun süredir ‘kayyum’ yönetimi altında. İmamoğlu’na yönelik karardan sonra ‘İstanbul’a yargı yoluyla kayyum’ değerlendirmeleri yapıldı. Siz ne dersiniz?

Kurt kuzuyu yemeye karar verdikten sonra ister kendi postuyla isterse Kırmızı Şapkalı Kız masalındaki gibi babaanne kostümüyle olsun fark etmiyor. Yargının siyasallaştığına dair bu kadar çok emarenin bulunduğu ortada duruyorken idare ya da yargının tasarrufu ikilemine düşmemek gerekiyor. Açık ve net ‘İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’ korkusu var. Bu yolla irade gasbına bir kez daha hazırlanmak İstanbul’un da Türkiye halklarının da iktidara öfkesini artıracak ve Saray rejimine kaybettirecektir.

-Diyarbakır Barosu'nun Abdullah Öcalan’a yönelik ‘tecritin kaldırılması’ talebiyle başvurusu oldu. Selahattin Demirtaş ve HDP’nin de görüşme talepleri vardı geride bıraktığımız haftalarda. Bu konudaki tartışmalara dair siz ne dersiniz?

Yüzyıllık cumhuriyet tarihi ve son 40 yıllık yaşanan acılı-çatışmalı süreç tarihsel, toplumsal ve siyasal olarak çok boyutlu olan Kürt meselesinin hiçte çözümsüz olmadığını gösterdi, öğretti sanırım. Geçmiş bu konuda birçok tecrübe ile dolu. Özellikle son 10 yılla beraber Kürt meselesinden Kürt jeopolitiğine sıçrama yapmış bir gerçeklik var ortada. Dil, diyalog, müzakere, çözüm, seçim, çatışmazsızlık, Meclis, barış gibi birçok anahtar kelimeler üretebiliriz. Ama burada PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan’ı ve geçmişte çözüm yönlü çabalarını görmemek mümkün olabilir mi? Peki, hiç bu konuda devletin ya da merkez siyasetin çözüm yaklaşımını biliyor muyuz?

Bütün bu durumların farkında olarak yarayı sürekli deşen tutumlardan kaçıp, çözüm için iğne deliği kadar bile bir fırsat yaratma çabası, sorumlu ve erdemli bir yaklaşımdır. Gerek hücre arkadaşım Sayın Selahattin Demirtaş’ın gerekse partim HDP’nin eş başkanlarının çabaları anlamlı ve değerlidir. Siyasetin çözüm üretme ve barışı kazanabilme ufkuna sahip yapıldığı zaman Türkiye ve bölge halklarına nefes aldıracağına, örnek oluşturacağına, onurlu bir yaşama kapıyı aralayacağına inanarak tecrit her düzeyde ve başta İmralı’da kaldırılmalıdır.

"Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası genişliyor, ortak mücadele hattı da genişlemeli" haberi, 19 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası genişliyor, ortak mücadele hattı da genişlemeli haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Selçuk Mızraklı: Rejimin saldırı halkası genişliyor, ortak mücadele hattı da genişlemeli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:49 ABD'li Yetkili: Rusya'nın Kuzey Kore'ye Yaptığı Petrol Sevkiyatı BM Yaptırımlarını İhlal Ediyor
  2. 18:45 Rio Grande do Sul'da Şiddetli Yağışlar ve Seller: Can Kaybı 13'e Yükseldi
  3. 18:40 ABD: İsrail'in Refah'taki Saldırısına Toplantı Planı Yok, İnsani Yardımlar Hızlanacak
  4. 18:37 Muz Kabuğu Çayı: Sağlık İçin Doğal Bir Çözüm
  5. 18:33 3 Mayıs hava durumu tahminleri
  6. 18:29 Akıllı KOBİ Kayseri: Dijital Dönüşüm Konferansı'nda KOBİ'lerin Önemi Vurgulandı
  7. 18:25 Ekonomist Selçuk Geçer'den Dolar Uyarısı: 50 TL'yi Aşabilir!
  8. 18:21 Süper Lig'de Cezalar: Beşiktaşlı Oyuncuya 2 Maç Men!
  9. 18:18 PKK'dan Kaçan 2 Terörist Habur'da Teslim Oldu
  10. 18:14 UCLA'da Filistin'e Destek Eylemi: Polis Baskınıyla 132 Öğrenci Gözaltında
  11. 18:10 ABD'nin Mart Dış Ticaret Verileri: Dış Açık %0,1 Azaldı, İhracat %2 Düştü
  12. 18:07 Fenerbahçe Kulübü'nde Yeni Dönem: Yüksek Divan Kurulu Mazbata Töreni Gerçekleştirildi
  13. 18:04 Manavgat'ta Safari Araçları Çarpıştı: 15 Yaralı
  14. 18:00 Protestocular Engelledi: Sığınmacıların Gemilere Taşınması Tartışma Yarattı
  15. 17:57 Mysten Labs ve Google Cloud'tan Güçlü İşbirliği: Web3'ün Geleceği İçin Yenilikçi Adımlar
  16. 17:54 Gazprom'un 2023 Gelirleri Düştü, Şirket Yeni Stratejilere Yöneldi
  17. 17:16 Kritik görüşme başladı: Erdoğan-Özel, AKP Genel Merkezi'nde görüşme yapacak
  18. 17:13 IMF Türkiye Masası Şefi: Türkiye'nin Ekonomik Reformlarına Olumlu Değerlendirme
  19. 17:09 Yağmur Taktaş Cinayeti: Mezar Açılacak, Sır Perdesi Aralanıyor
  20. 16:53 Eurovision'da Filistin Bayrağı Girişi Yasak: İsveç'te Protestolar Başlıyor
Politika Haberleri