Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı

Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı

Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da Suudi yetkililer tarafından öldürülmesi sonrası Ankara ile arası açılan Riyad, Türkiye'ye gayriresmi boykot başlatmıştı.

Reuters boykotun sonlandırıldığını duyurdu. Habere göre Ortadoğu'nun en büyük yayın kuruluşu olan MBC Group, iki Türk yapım şirketiyle beş yıllık bir ortaklık yaptı. İki ülkenin karşılıklı bağları onarmaya çalıştığı dönemde yapılan bu anlaşma, Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı gayriresmi boykotun sonlandığının işareti niteliğinde.

Ortadoğu'nun en büyük yayın kuruluşu olan Suudi sermayeli MBC Group, iki Türk yapım şirketiyle beş yıllık bir ortaklık imzaladığını açıkladı. İki ülkenin karşılıklı bağları onarmaya çalıştığı dönemde yapılan bu anlaşma, Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı gayriresmi boykotun sonlandığının işareti niteliğinde.

Suudi yetkililer, 2017 yılında Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyası çerçevesinde 2018 yılında MBC Group hisselerinin kontrolunu ele geçirmişti. Reuters'İn aktardığına göre MBC Group, Arap izleyici kitleleri tarafından beğeniyle izlenen Türk dizileri ve programlarını 2018 yılı Mart ayında yayından kaldırmıştı.


MBC’den yapılan açıklamada yeni anlaşmanın, Türk şirketleri Medyapım ve Ay Yapım'ın içeriklerinin yayınlamasına ve Suudi Arabistan'da Arapça orijinal yapımların hazırlanmasına olanak tanıyacağını belirtti.

ARAP BAHARI İLE BAŞLAYAN KRİZ KAŞIKÇI İLE ZİRVE YAPMIŞTI
MBC Group, Medyapım ve Ay Yapım'ın ürettiği içeriklerin Türkiye'deki yayın tarihlerine paralel olarak MBC kanallarında ve çevrimiçi yayın platformu Şahid'de de erişime sunulacağını bildirdi.

MBC ayrıca Medyapım ve Ay Yapım'la Arapça yayınlar üretme üzerinde de çalışacaklarını, gelecek yıllarda Suudi Arabistan'da ve diğer bölge ülkelerinde çekimlere başlanacağını açıkladı.
Suudi Arabistan ve Türkiye, 2011'deki 'Arap Baharı' sırasında Ankara'nın, bölgedeki yönetim sistemine tehdit olarak görülen siyasal İslamcı gruplara verdiği destek nedeniyle karşı karşıya gelmişti.


Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılı Ekim ayında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi sonrasında iki ülke arasındaki gerilim keskin bir şekilde tırmanmış, Suudi şirketler ve iş çevreleri Türk mallarına gayrıresmi boykot uygulamıştı.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SONRA PRENS SELMAN HAZİRANDA ANKARA'YA GELMİŞTİ”
Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk ekonomisinin sıkıntıda olduğu, liranın değer kaybettii ve enflasyonun hızla yükseldiği son dönemde Suudi Arabistan'a ve Riyad'ın bölgesel müttefiklerine yönelik yoğun diplomatik çabaları üzerine ilişkiler yumuşamaya başladı. Erdoğan'ın bu yılın başındaki Suudi Arabistan ziyaretinden sonra Veliaht Prens Muhammed Bin Selman Haziran ayında Ankara'ya gitti.

Bu ziyaret sırasında Türk yetkililer, iki ülke arasında ticaret, uçak seferleri ve televizyon programlarını kapsayan kısıtlamaların kaldırıldığını bildirdi. İki ülkenin birbiri hakkındaki olumsuz yayınlarına da son verildi.

Medyapım ve Ay Yapım, Türkiye'de ve Orta Asya, Ortadoğu ve Latin Amerika'da çok sayıda izleyiciye ulaşan yapımlarla televizyon sektöründe söz sahibi olan iki şirket.

"Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı" haberi, 19 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Selman Türkiye'ye gayriresmi boykotu kaldırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  2. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  3. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  4. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  5. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  6. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  7. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  8. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  9. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  10. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  11. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  12. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  13. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  14. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  15. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  16. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  17. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  18. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  19. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  20. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
Türkiye Haberleri