Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en pahalı TV şovunu yaptı

Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en paha... Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en pahalı TV şovunu yaptı

1.5 ay önce gece yarısı kararnamesiyle atanan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Nisan Enflasyon Raporu'nu hatırlatarak 'faiz' mesajı verdi: Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Merkez Bankası Başkanı ile görüştüm" açıklamasının ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Nisan Enflasyon Raporu'nu hatırlatarak 'faiz' mesajı verdi, "Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor" dedi.

Yatırımcılar toplantısında sunum yapan Kavcıoğlu, 2021'in ilk çeyreğindeki büyüme ve büyümenin bileşenlerinin, Nisan Enflasyon Raporu'ndaki görünümle uyumlu gerçekleştiğini belirterek iktisadi faaliyetin güçlü ve trendinin üzerindeki seyrini sürdürdüğünü kaydetti.

"CARİ DENGEDEKİ SÜREGELEN İYİLEŞME..."

Kavcıoğlu, halihazırda ihracattaki güçlü artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve bireysel kredilerdeki yavaşlamanın dış dengede beklenen iyileşmeyi desteklemesini beklediklerini aktararak "Son dönemde aşılamaya dair olumlu gelişmeler, turizm başta olmak üzere salgından olumsuz etkilenen sektörlerde iktisadi faaliyetin normale dönmesine ve cari dengedeki süregelen iyileşmeye önemli ölçüde katkıda bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

"2023 HEDEFLERİ İLE UYUMLU OLACAK"

Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesinin sağlanması için, sıkı para politikası duruşunun gerektiğini vurgulayan Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

"Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz.

NİSAN AYI ENFLASYON RAPORUNA İŞARET ETTİ

Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün 3. çeyreğin sonunda, 4. çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır. Para ve Kur Politikası Metnini 2021 yılında uygulayacağımız politikalar ve iletişim stratejisi açısından bir yol haritası olarak görüyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi bundan sonra söz konusu yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Önümüzdeki dönemde para ve kur politikaları, bu metinde belirtilen esaslara göre uygulanacaktır."

"ERKEN GEVŞEME BEKLENTİLERİ ORTADAN KALKMALI"

Kavcıoğlu, sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacaklarını belirterek, bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına imkan verdiğine inandıklarını belirtti.

Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranının temel politika aracı olmaya devam edeceğini vurgulayan Kavcıoğlu, "Kararlarımızı veri odaklı bir yaklaşım içinde, enflasyon başta olmak üzere tüm makroekonomik veri akışını göz önünde bulundurarak, şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde almaya devam edeceğiz.

Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası kanunla kendisine verilmiş fiyat istikrarı amacına bağlıdır." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TRT ortak yayınında Merkez Bankası'nı işaret ederek yine faiz mesajı vermişti.

"Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart" diyen Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü açıklamıştı.

Erdoğan, şunları kaydetmişti: "Bugün Merkez Bankası Başkanım'la görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart, faiz yükünü düşürmemiz lazım. Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de Temmuz-Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız.

Erdoğan'ın kritik açıklamasının ardından dolar/TL kuru tüm zamanların rekorunu kırarak hızla yükselmiş ve 8,88 lira seviyelerine kadar çıkmıştı.

"Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en pahalı TV şovunu yaptı" haberi, 02 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en pahalı TV şovunu yaptı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Serkan Özcan: Cumhurbaşkanı dünyanın en pahalı TV şovunu yaptı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  2. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  3. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  4. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  5. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  6. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  7. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  8. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  9. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  10. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  11. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  12. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
  13. 08:41 Şarkıcı Nez'in isyanı: Aylardır aynı kostümü giyiyorum
  14. 08:36 Güçlü Mete’den doğum gününde Ceyda Düvenci’ye aşk ilanı
  15. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
  16. 08:27 AK Partili adayın Maldivler'de kaldığı otelin 5 gecelik fiyatı dudak uçuklattı
  17. 08:20 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu'nun "Ablamın babası da ünlü" dediği isim Uğur Dündar mı?
  18. 08:14 Nuray Babacan: Kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 40+1 formülü tartışılıyor
  19. 08:09 İsmail Saymaz: Kepez’in intikamını ‘teleferik’ ile almak
  20. 08:05 Aytunç Erkin yazdı: 28 Şubat’ın “sır” CD’si 2007’de hazırlanmıştı
Politika Haberleri