Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar doları millete nasıl dağıtacak?

Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar doları millete nasıl dağıtacak?

Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar dolar... Akıllarına “İyi de bu parayı halka iyi mi dağıtacak?” sorusu takılıyor…

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafınca “Geleceğin Türkiye’sini İnşa Ediyoruz” sloganıyla düzenlenen
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nden izlenimimi paylaşayım…

İş dünyasından katılımcılar hususi sohbetlerinde hararetle Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Beşli çeteden 418 milyar doları geri alacağım” taahhüdünü tartışıyorlar. İnsanlar Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimini alması halinde “haksız/hukuksuz edinilmiş servetin” peşine düşeceğine inanıyor.

Burada tereddütleri yok.

Akıllarına “İyi de bu parayı halka iyi mi dağıtacak?” sorusu takılıyor…

Daha sonraki yazılarımda açmayı planladığım yurt içi ve yurt haricinde deneyimlenen uygulamalara
şimdi yer vermeyeceğim. Millet İttifakı’nda şekillenmeye süregelen yol haritasına dikkat çekeceğim.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Kongre’deki konuşmaları “yolsuzluklarla mücadele” önermelerini derinleştirdiklerini
gösterdi. Kılıçdaroğlu, başlangıçta en oldukça kamu ihalesi alan gruplara atfen kullandığı "beşli çete" ifadesini, iktidar enerjisini kullanan tüm çıkar gruplarının jenerik ismine dönüştürdü. CHP son 20 yılda “beş ayrı sektörde” etkenlik gösteren ana paraya, Hazine’den 418 milyar dolar aktarıldığına dair detayları rapor haline getirdi. Ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılmayan raporda; kamu hususi ortaklık projelerinin yanı sıra kara para trafiğinden, para ve anapara piyasası hareketlerine kadar kurumlardan elde edilen oldukça sayıda ulusal ve internasyonal veri yer alıyor.

İktidara geldiklerinde bu raporu kamu kurumlarının mali denetim organı Sayıştay’a götüreceklerini de
ilan eden Kılıçdaroğlu çoğunlukla, “Her kuruşu bu milletin insanlarına geri verilecek. Başıma bir şey
gelirse halkıma vasiyetimdir bu parayı alın” diye de adanmışlığına vurgu yapıyor. Millet İttifakı’nın açıklamış olduğu “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde; 85 milyondan toplanan vergilerin nerelere harcandığını saptayacak “Ulusal Vergi Konseyi”, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nun yanı sıra “Kesin Hesap Komisyonu” benzer biçimde kurumların kurulması ve siyasal liderlerin mal varlığı beyanını sağlayacak “Siyasi Etik Yasası” çıkarılması benzer biçimde düzenlemeler yer almıştı.

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu Kongre’deki konuşmalarında bu noktalara değindiler. Davutoğlu, kamu görevlilerinin gelirlerinde oluşan izah edilemeyen artışları “Sosyal Adalet Fonu”nda toplamayı öneriyor.
Şöyle ki: “Görev yaptıkları sürece kendi gelirleriyle haiz oldukları mal içinde görevleri haricinde oluşan eşitlikte herhangi izah edilmeyecek bir artış var ise bu artış Hazine’ye intikal ettirilmeli ve şehit yakınlarına, gazilere, fakirlere, engellilere ayrı bir fonla sosyal hakkaniyet fonu kurulmalıdır. Yurt içinde ve yurt haricinde kimin nerede malı, mülkü var ise; kimin birinci, ikinci aşama akrabalarının üstünde ne mal var ise hepimiz saydam bir şekilde bunu açıklamalıdır.”

İktisat Kongresi yerine Uğur Dündar’ın TV100’deki programına katılmayı tercih eden İyi Parti Başkanı
Meral Akşener, kendisine yolsuzluklarla ile ilgili yöneltilen sual üstüne Temmuz 2021’de dile getirdiği
“tiksindirici borç” terimini hatırlattı. Muhalefetin “Bu proje gerçekleşmeyecek” söylediği "Kanal İstanbul "projesi üzerinden yürütülen tartışma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar” açıklamasına Akşener şu yanıtı vermişti: “Uluslararası hukukta, tiksindirici borç diye bir kavram var; Sayın Erdoğan şimdiden para biriktir.”

7 günlük Kongre’nin konuşmacılarından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti
Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar” konulu sunumunda sorunun kaynağına
iniyor. 2011 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ancak etkinliği tartışmalı hale gelen “Finansal İstikrar Komitesi”nin Merkez Bankası (TCMB) liderliğinde yeniden yapılanması gerektiğini vurguluyor.

Prof.Dr. Kara, böyle çalışan bir komitenin kamu bankalarının para piyasalarında baskın olan yıkıcı
etkilerini de ortadan kaldırabileceğine işaret ediyor. Kamu bankalarının ekonomiye getirdiği yükler tek tek saymakla bitmez; teminatları yetersiz ya da kusurlu olmasına karşılık açılan krediler, desteklemekle yükümlü oldukları toplumsal kesimler yerine iktidar projelerine akıtılan kaynaklar…

“Deprem konutu ihalelerine Kılıçdaroğlu ödeme garantisi verirse gireriz”

Türkiye’nin farklı coğrafyalarından ve meslek gruplarından İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi’ni izlemeye
gelenlerle yaptığım sohbetlerin ikinci konusu, 6 Şubat depremiyle derinleşen “barınma” sorunuydu…

11 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri”ne göre apartman tipi konutların metrekare birim maliyeti 6 bin 825 lira… Bu durumda 105 metrekare bir konutun inşaat maliyeti 716 bin 625 TL… 450 bin konutun sadece inşaat maliyeti Merkez Bankası’nın 2023 kuru ile 17 milyar 108 milyon dolar karşılığı 322 milyar TL ediyor.

Bu hesaplamalara göre altyapı masrafları dahil edildiğinde toplam maliyet 25.6 milyar dolara erişiyor. Bana da özet geçiyorlar: İnşaat malzemesi fiyatları sürekli artıyor. Deprem bölgesinde konutların metrekare maliyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın belirlediği 6-8 bin lira aralığından 12 bin lira seviyesine yükseldi. Enflasyon artışı sürüyor, yarın bu maliyet daha da artacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6.9 oranında arttı. Konut Fiyat Endeksi (KGF) bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 153.1 artış gösterdi.

Haksız sayılmazlar…

Bu durumda ağır hasarlı 650 bin konutun inşası için alt yapı dahil 100 milyar doların üzerinde bir
kaynağa ihtiyaç olduğunu hesaplamışlar. Müteahhitler, Hatay’da yaptığı konuşmada iktidara geldiklerinde depremzedelerden 5 kuruş almadan konutları teslim edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu’ndan “ödeme garantisi” vermesini istiyorlar.

Söyledikleri aynen şu: “Kılıçdaroğlu ‘Paranızı ödeyeceğime söz veriyorum’ desin. İhalelere gireriz. İnşaat malzemelerinin fiyatları sürekli artarken bu ihalelere girmek istemiyoruz. Ayrıca inşaatlarda çalışacak ekip de bulamıyoruz. Depremzede konutları ihalesine giren bir müteahhit arkadaşımız, İran’la ilişkilerimiz olduğundan oradan işçi getirmemizi istiyor. Bölgedeki inşaatlarda Afgan işçilerin çalışmasından memnunduk, çoğu döndü.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Komisyonu’nun 20 Mart’ta
Türkiye ve Suriye’deki deprem mağdurları için düzenlediği “Uluslararası Bağışçılar Konferansı”nda, 1 milyar 750 milyon Euro hibe, 4 milyar 300 milyon Euro uygun kredi taahhüdü yapıldığını açıkladı. Yardım ne zaman ve hangi kuruma gelecek? Türkiye ve Suriye’ye aktarılacak taahhüt tutarı paylaştırılırken hangi ölçütler kullanıldı? Kredi desteği verecekleri projeler belirlendi mi?

Bu soruların peşinde olacağız…

Deprem riski Türkiye sathına yayılmış durumda. Uzmanlar İstanbul’da 7’nin üzerinde bir depremde
1999 yılından önce yapılan binaların hepsi, toplamda da binaların yüzde 60’ının yıkılma riski altında
olduğunu anlatıyorlar. Yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı deprem bölgesinden iç göçleri de dikkate alırsak ülkenin en önemli sorunu “barınma” olacak…

"Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar doları millete nasıl dağıtacak?" haberi, 22 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar doları millete nasıl dağıtacak? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Serpil Yılmaz: Kılıçdaroğlu 418 milyar doları millete nasıl dağıtacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Medya Haberleri