1 Mayıs 1977’yi yaşayan kadınlar, 42 yıl sonra o günü anlattı

1977'nin 1 Mayıs'ında yaşananların tanığı kadınlar o gün attıkları sloganları paylaştı, 'Faşizme karşı omuz omuza, evlat acısına son, eşit işe eşit ücret,

1977'nin 1 Mayıs'ında yaşananların tanığı kadınlar o gün attıkları sloganları paylaştı, 'Faşizme karşı omuz omuza, evlat acısına son, eşit işe eşit ücret, analara iş, çocuklara kreş...'

BBC Türkçe 1977 1 Mayıs'ında yaşananları gündeme getirdi. Banu Eriş, Filiz Fırtına ve Ayşegül Önen, aylar süren hazırlıkların ardından Beşiktaş Deniz Müzesi'nin önündeki İlerici Kadınlar Derneği kortejinde yerini almıştı.

17 yaşındaki Çağlar Tanyeri de oradaydı. O ise, bir ses kayıt cihazı ile babası Kaya Tanyeri'nin çekimlerine asistanlık yapmak için gelmişti.

Coşkuyla başlayan gün, Taksim Meydanı'nda birkaç noktadan açılan ateş ve sonrasında oluşan panikle beklenmedik bir hal aldı. En az 34 kişinin hayatını kaybettiği gün, "Kanlı 1 Mayıs" olarak tarihe geçti. Yaşananlar hala tam olarak açıklığa kavuşmadı.

Ressam ve eczacı Kaya Tanyeri, o gün çektiği film rulolarını Almanya'da yıkatıp kurgulayarak bir film haline getirmişti. Yıllarca aile arşivinde kalan belge, kolektif bir çabayla 2006'da gün ışığına çıkartıldı.

1 Mayıs 1977'yi yaşayan kadınlar, Nisan 2019'da vefat eden Kaya Tanyeri'nin ses ve görüntüleri eşliğinde, hatırlıyor ve 42 yıl önceki o günü anlatıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı
Felakette ikinci gün
Can kaybı 912'ye yükseldi
Can kaybı 912'ye yükseldi
Şanlıurfa-Diyarbakır yolu yine kapatıldı