1 milyondan fazla kişiyi kapsıyor: 2000 – 2009 sonrasında prim ve yaş indirimi uygulanacak! 5 yıl erken emekli

Erken emeklilikle ilgili düzenlemeler peş peşe gündeme gelmeye başladı. EYT’den sonra şimdide 5 yıla kadar erken emeklilik masada. 1 milyondan fazla kişiye erken emeklilik fırsatı geliyor!

Türkiye’de kısa süre önce uygulanmaya başlayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa sonrasında milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde ettiler. Şu an için emeklilikle ilgili bir diğer önemli gündem maddesi ise emeklilikte aranan 9 bin prim gün şartının 7200 güne kadar indirilmesi yer alıyor.

Milyonlarca kişinin 5 yıl daha erken emekli olmasını sağlayacak prim düzenlemesinde detaylar merak edilmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ Kur prim eşitlemesi konusunda önemli adımların atıldığını aktardı.

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR!

Bağ Kur kapsamında sigortalı olarak çalışma hayatını sürdüren vatandaşlar için erken emekli olma şansı sunulacak. Çalışmalar kapsamında normalde 9000 gün olan Bağ Kur emeklilik prim sayısının 7200’e düşürülmesi hedefleniyor.

Bağ Kur ve SSK arasındaki emeklilik prim gün sayısının eşitlenmesine ilişkin çalışmaların ise henüz devam ettiği aktarılıyor. Bağ Kur’lu küçük esnafın bu sayede daha kısa sürede emekli olması sağlanacak. Söz konusu yasal düzenleme kapsamında 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde çalışanların erken emeklilik hakkı elde etmesi sağlanacak.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM NE?

Yasal düzenleme ile beraber 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde 1800 gün daha az prim ödenerek 5 yıl erken emekli olma şansı sunulacak. Yapılacak bu prim reformu sonrasında emekli aylığı da yüzde 20 oranında artacak. SSK ile Bağ Kur prim gün sayılarının eşitlenmesinin ardından 5 yıla kadar esnafa erken emeklilik hakkının verilmesi sağlanacak.  

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen yasal düzenleme kapsamında şartlar ve detaylar ise henüz netlik kazanmış değil. Ancak tüm esnafı kapsamayacak bir uygulama olması bekleniyor. Sadece belirli şartları sağlayan esnaflar için prim eşitlemesi söz konusu olacak. Sigorta başlangıç tarihi ve diğer detaylar dikkate alınacak.

Ekonomi Haberleri

Yapı Kredi Bankası Satılıyor mu? Koç Holding'ten Açıklama Geldi!
Türkiye'nin 22 yıllık ve TOGG parçaları üreten dev otomotiv devi iflas ediyor!
Bankacılık Sektöründe Deprem! Yapı Kredi Hisseleri Rekor Kırdı
Türkiye'nin en tanınmış ekonomisti açıkladı: İşte doların yıl sonu görebileceği rakam!
Altın fiyatlarındaki son durum: 21 Mayıs güncel altın tutarları