10 ülkeden İsrail-Lübnan için 21 günlük acil ateşkes çağrısı!

İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların tırmanması üzerine ABD ve Fransa öncülüğünde uluslararası bir çağrı yapıldı. Avrupa Birliği ve sekiz ülkenin desteğiyle, taraflardan 21 gün süreyle ateşkes ilan etmeleri ve diplomatik çözümler geliştirmeleri istendi.

İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların tırmanması, uluslararası toplumun harekete geçmesine neden oldu. ABD ve Fransa'nın öncülüğünde, Avrupa Birliği ve sekiz ülkenin daha katılımıyla yapılan ortak açıklamada, bu çatışmaların durdurulması için acil bir çağrı yapıldı. Tarafların, 21 gün boyunca ateşkes ilan etmeleri ve diplomatik çözümler geliştirmeleri istendi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD ve Fransa, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldı. Bu ortak çağrıya Avrupa Birliği, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) destek verdi.

Ortak açıklamada, "Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar, kabul edilemez bir durum oluşturarak daha büyük bir bölgesel gerilim riski taşımaktadır. Bu durum, ne İsrail ne de Lübnan halkının çıkarlarına hizmet etmektedir." denildi. 

Ayrıca, sınırın her iki tarafındaki sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönebilmesi için diplomatik bir anlaşmanın zamanının geldiği vurgulandı. "Diplomasi, mevcut yüksek gerilim altında başarılı olamaz. Bu nedenle, diplomasiye alan açmak amacıyla İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Son olarak, İsrail ve Lübnan yönetimlerine, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararıyla uyumlu olarak bu geçici ateşkes önerisine destek vermeleri çağrısı yapıldı ve bölgede şu anda diplomasiye acil ihtiyaç olduğu belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.