100. Yıl törenleri ve Cumhuriyet'i sahiplenme

Cumhuriyetin 100. Yıl'ı tören ve kutlamaları şu ana kadar sönük geçti. Tabii bunda Gazze'de yaşanan insanlık dramı, İsrail'in gözü dönmüş şekilde bombardımanı da etkili.

Bugün üzerinden yola çıkarsak iki ayrı fotoğraf üzerinden 100. Yıl törenlerine ve Cumhuriyet'e sahip çıkma mücadelesine bakalım.

İki CHP'li iki farklı duruş

İlk fotoğraf Diyarbakır'dan. Diyarbakır'daki Cumhuriyet Bayramı töreninin ardından polis, CHP'nin Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasına izin vermedi. Törende tüm kurumların çelenkleri Atatürk büstünün olduğu alana konulurken, CHP’nin koyduğu çelenk engellenmek istendi. Alanda görevli polis memuru, çelenk için izin alınmadığını belirterek CHP'lilerle tartışmaya başladı.


Törende bulunan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, engellemeye yönelik tepki gösterdi. Tanrıkulu, ''Böyle bir usul yok. Ben 12 yıl İstanbul milletvekilliği yaptım, 12 yıl! Aynen bu şekilde çelenk bıraktık. Alışacaksınız buna o zaman! Ben Diyarbakır milletvekiliyim, alışacaksınız! İstanbul'da aynı biçimde bu şekilde yaptık o kadar, ne var yani bunda?'' dedi.

Aynı anda Marmaris

Diyarbakır'dan 1400 kilometre uzakta Marmaris'te de konu Cumhuriyetin 100. Yıl'ı törenleriydi. Marmaris'te de 100. Yıl törenleri yapıldı. Ancak Marmaris'te yer alan haberlere göre, burada da Belediye Başkanı Mehmet Oktay'ın umursamazlığı haber. Marmaris'te gazetesinde Murat Ersan imzalı habere göre, Mehmet Oktay hafta boyunca yapılan Cumhuriyet'in 100. Yıl'ı kutlama ve törenlerine katılmadı. Oktay hafta içi yadırgandı, bugün ise tepki gördü.

Şemsiyesi vardı kendisi yoktu!

Marmaris'teki törene; Kaymakam Nurullah Kaya, Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Belediye Başkan Vekili Hasan Yaylalı, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Turgay Karabulut, İlçe Emniyet Müdürü Aycan Çakır Öztürk, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Murat Çam, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Mehmet Oktay, hafta içi katılmadığı tören ve kutlama alışkanlığını bugün protokolün yer aldığı çelenk sunma töreninde de gösterdi. Oktay'ın 100. Yıl gibi tarihi önemi olan törene katılmaması; 'Umursamazlığın fotoğrafı. 100. Yıl gibi tarihi yaşıyoruz. Ama Atatürk'ün kurucusu olduğu CHP ve CHP'nin Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yok. CHP, Marmaris'i Atatürkçü oylar çantada keklik gibi mi görüyor' yorumlarını da beraberinde getirdi.

ABC Kritik Haberleri

Merve Dizdar, teşekkür konuşmasında Erdoğan'a övgüler sıraladı, ne olurdu?
Mitingi kalabalık göstermek için hangi hileleri deneyip yakalandılar?
İşte 4 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'deki karar
Atatürk, İnönü, Özal ve Demirel'in cumhurbaşkanlığı geçerli değil mi?
Akşener, cumhurbaşkanı adayı olmak için mi İmamoğlu'nu sahaya sürüyor?