100 yılda ilk kez görüldü: Bu kuş çok farklı

Kolombiyalı amatör kuş gözlemcisi John Murillo, Manizales şehrinin güneybatısındaki Don Miguel Doğa Parkı'nda dikkat çekici bir keşif yaptı. Murillo'nun gözlemlediği yeşil bal kuşu, hem dişi hem de erkek özelliklerini aynı anda taşıyan nadir bir örnek olarak belirlendi.

Bu olağanüstü durumu Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden Evrimsel Genetik Uzmanı Profesör Hamish Spencer ile paylaşan Murillo, bu olayın bal kuşları arasında 100 yılı aşkın süredir kaydedilen ilk çift cinsiyetlilik vakası olduğunu öğrendi.

ÇİFT CİNSİYETLİ KUŞ

Prof. Spencer, kuşlarda bu tür cinsiyet belirleme örneklerinin, cinsiyetlerin nasıl oluştuğunu ve cinsel davranışları anlamamıza yardımcı olduğunu belirtti.

KROMOZOMAL YAPIDAN KAYNAKLI

Spencer, bu kuşun iki yanlı çifte cinsiyetliliğinin, vücuttaki hormon farklılıklarından ziyade, hücrelerin kromozomal yapısından kaynaklandığını açıkladı. Diğer canlılarda, özellikle kelebeklerde ve böceklerde gözlemlenen bu durumun, hücre bölünmesindeki bir hata ve peşinden yumurtanın iki sperm tarafınca döllenmesi sonucu oluştuğunu ifade etti.

21 AY GÖZLEMLENDİ

Don Miguel Doğa Parkı, kuş gözlemcileri için ideal bir bölge haline gelmişti. Parkta kuşlara sunulan taze meyve ve şekerli su, onları besleme noktasına çekti. Murillo tarafınca keşfedilen çift cinsiyetli kuş, 21 ay süresince gözlemlendi ve davranışlarının diğer bal kuşlarından farklı olmadığı görüldü. Ancak bu kuş, diğerlerinin gitmesini bekledikten sonra meyvelere yöneliyordu ve kendi alanını koruma eğilimi göstererek, diğer kuş türlerinin beslenme noktasına yaklaşmasına izin vermiyordu; bunun sebebi ise tam olarak anlaşılamamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bodrum’daki doğal sit alanındaki tesisini büyütmek için izin aldı
Bodrum'un 'Cennet'inde Cengiz'den sonra sıra Stay ve Hattat'ta
Maden sahası şirkete yetmedi, genişletmek için başvuruda bulundu
İmar affı katliama davet belgesidir
Bu bölge er geç depremle sınanacak