103 Kongre Üyesi, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma talep etti

ABD'de 103 Kongre üyesi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma talep etti. Mektupta, İsrail'in ön soruşturmasının "kasıtsız" vurma açıklaması bağımsız tanık ifadeleriyle çelişiyor.

ABD'de 103 Kongre üyesi, Washington yönetimine Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da katıldığı barışçıl gösteride İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talep etti. Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Adam Smith, kendi hesabından yaptığı paylaşımda, bu talebi içeren mektubun kendisi dahil 103 Kongre üyesinin imzasını taşıdığını duyurdu.

Mektupta, Eygi'nin öldürülmesine dair İsrail tarafından yürütülen ön soruşturmanın sonucunda, Eygi'nin "kasıtsız" olarak vurulduğu ifadesinin, bağımsız görgü tanıklarının beyanlarıyla çeliştiği vurgulandı. Kongre üyeleri, mevcut kanıtlar ışığında ABD'nin bu olayın bir cinayet olup olmadığını bağımsız bir şekilde araştırması gerektiğine inandıklarını belirtti.

Mektupta, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına, Eygi'nin ölümü ile ilgili bağımsız, kapsamlı, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmeleri için çağrıda bulunuldu. Kongre üyeleri, bu tür bir "çekip gitme" tavrının, İsrail güçlerine işledikleri fiillerden ötürü "cezasız kalma ruhsatı" verdiğini ifade ettiler. Bu durum, hem adalet arayışı hem de uluslararası insan hakları açısından önemli bir mesele olarak gündeme geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.