11 sağlık meslek örgütü bir arada: Hekimler ve sağlık çalışanları iki gün işi bırakıyor

Kamuoyunda “ceza yönetmeliği” olarak anılan ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin yıldönümünde yapılacak olan eylem kapsamında hekimler ve sağlık çalışanları, 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iş bırakıyor.

Medyascope’tan Senem Büyüktanır’ın haberine göre, hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği çalışma koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemeler yapılmadığı için 15 Haziran’da ülke genelinde iş bırakmıştı. Türkiye tarihinde ilk kez 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı eylemin ikinci ayağı 30 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak olan iş bırakma eylemi ile sürdürülecek. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihte yapılacak olan eylemde “ceza yönetmeliği” protesto edilecek.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Tabip-Sen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası yapacağı iş bırakma eylemine Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ise desteğini açıkladı.

“TOPLU İSTİFALAR GÜNDEMDE”

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin 14 maddelik yasa teklifi 7 Haziran’da (2022) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu. Yasanın, sağlık çalışanlarının özlük haklarını geriye götürdüğüne dikkat çeken sağlık meslek örgütleri, 15 Haziran’da birçok ilde eş zamanlı eylemler yaparak teklifin geri çekilmesini talep etmişti. Süreci değerlendiren eski Ankara Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Karakoç, “İşyerlerimizde hekimler toplu istifa ve iş bırakma kararları alıyorlar. Bunu merkeze taşıyacağız ve temsilcilerimize ileteceğiz” demişti.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda ise iş bırakma eylemlerinin süreceği açıklanmıştı. Yasa teklifi 10 Haziran’da kabul edilerek kanunlaşmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.