11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), 2007 yılında Beyoğlu’ndaki bir karakolda polis kurşunuyla can veren Nijeryalı Festus Okey’in ölümüne ilişkin davaya ailesinin katılması yönündeki talebinin reddi kararını bozdu. Festus Okey’in...

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), 2007 yılında Beyoğlu’ndaki bir karakolda polis kurşunuyla can veren Nijeryalı Festus Okey’in ölümüne ilişkin davaya ailesinin katılması yönündeki talebinin reddi kararını bozdu. Festus Okey’in kardeşi olduğunu iddia eden Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktulle akrabalık bağı bulunup bulunmadığının araştırılmasını isteyen Yargıtay, çıkacak sonuca göre Ogu’nun davaya katılıp katılamayacağına karar verilmesine hükmetti. Eğer tıbben kardeş olduğu belirlenirse Ogu, davaya katılarak kovuşturmanın genişletilmesini, sanığın daha ağır ceza almasını ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmasını isteyebilecek.

Nijeryalı göçmen Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği’nde polis memuru Cengiz Yıldız tarafından öldürüldü. Festus Okey’in soruşturması ve dava aşamasında birçok hukuk skandalı yaşandı. Olayla ilgili ilk soruşturma tutanağını polis Cengiz Yıldız tuttu. Dava aşamasında mahkeme, açığa alınmayan Yıldız’ın silahının iadesine karar verdi. Davanın en önemli delili olan kanlı gömlek ise kaybedildi.

KABUL ETMEDİLER
Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 4 yıl boyunca Festus Okey’in Festus Okey olup olmadığı araştırıldı. Bu konuda Nijerya Büyükelçiliği’nden bilgi istendi. Kasım 2011’de, davayı izleyen Göçmen Dayanışma Ağı, Okey’in Nijerya ve Güney Afrika’daki ailesine ulaştı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu adına yapılan müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. 13 Ocak 2011’de kararını açıklayan mahkeme, “olası kastla adam öldürmek'' suçundan dava açılan sanık polisi, “taksirle ölüme sebebiyet vermek''ten 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

MAHKEME DİRENDİ
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 2014 yılında kararı, “kardeş olduğunu iddia eden Ogu’nun Festus Okey ile biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için'' bozdu. Ancak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı yıl bu karara direndi. Dosya son karar için Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşındı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 27 Mart günü yaptığı toplantıda, Festus Okey davasında bozma kararı verdi. Kararda, Festus Okey’in açık kimlik bilgilerinin belirlenmesi ve maktulün kardeşi olduğunu iddia eden Tochukwu Gameliah Ogu’nun katılma talebine ilişkin maktul ile akrabalık bağı bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği belirtildi. Bu kararın ardından 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ogu’nun Festus Okey’in kardeşi olup olmadığını belirlemek amacıyla rapor aldıracak. Eğer akrabalık bağı tespit edilirse, Ogu kardeşinin davasına müdahil olabilecek. Bu sayede aile, Festus Okey davasında kovuşturmanın genişletilmesini isteyebilecek ve sanığın daha ağır hapis cezası alması için taleplerde bulunabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever açıklama yaparak tarih verdi
Yöneylem Araştırma sorusu: 'Türkiye iyi yönetiliyor mu?': İktidara güven her geçen gün azalıyor
İYİ Parti'den istifa etti sonrasında CHP'ye geçti!
DEM Parti'den '27 belediye kayyım atanacak' diye Nedim Şener'e yanıt geldi
Hülya Avşar'dan sonra ayrıldı! İrem Derici, Gökhan Fırat’ı her yerden sildi!