Genetik test şirketi 23andMe, zorlu bir dönemden geçerken iş gücünün yüzde 40'ını, yani yaklaşık 200 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. DNA tabanlı soy araştırması ve sağlık analizleriyle tanınan şirket, finansal sıkıntılar nedeniyle varlığını sürdürebilmek için tedavi projelerini de askıya alacak. BBC'nin haberine göre, 23andMe'nin kurucu ortağı ve CEO’su Anne Wojcicki, bu zor kararların şirketin uzun vadeli başarısı için gerekli olduğunu belirtti. Wojcicki, işten çıkarmaların yanı sıra tedavi projelerinin lisanslanabileceğini veya satılabileceğini söyledi. Şirket, bu yeniden yapılanma ile 35 milyon dolarlık bir tasarruf sağlamayı hedefliyor ancak planın uygulama maliyeti 12 milyon doları bulacak.
Geçtiğimiz yıl milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin çalınmasının ardından şirket, bu güvenlik açığından sonra zor bir süreç yaşadı. Saldırganlar, diğer veri ihlalleri sonucu sızdırılan e-posta ve şifre bilgilerini kullanarak siteye erişim sağladı ve kullanıcıların aile ağaçları gibi birçok hassas bilgiye ulaştı. Bu olayın ardından, ABD, İngiltere ve Kanada’daki veri koruma yetkilileri tarafından şirket hakkında soruşturma başlatıldı.
Finansal durumunun giderek kötüleşmesiyle birlikte 23andMe’nin hisse değeri, Nasdaq borsasında 17,65 dolara kadar çıkmışken bu yıl yüzde 70 oranında düşüşle 5 doların altına geriledi. Şirketin Temmuz-Eylül dönemi geliri, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 50 milyon dolardan 44 milyon dolara düştü ve zararı ise 59 milyon dolara geriledi. Eylül ayında, CEO Wojcicki’nin sunduğu satın alma teklifinden memnun kalmayan yönetim kurulundaki sekiz üyeden yedisi istifa etti, bu da şirkete yeni bir darbe olarak değerlendiriliyor.
23andMe, genetik test ve geçmiş araştırma alanındaki dünya çapında bilinirliğini korumaya çalışırken kullanıcı güvenini yeniden kazanmak ve mali durumunu iyileştirmek için mücadele ediyor.