14 Milyon Kişinin DNA'sı Tehlikede: İflas Sürecine Giren Şirkete Bağlı Tüm Veriler Kaybolabilir!

Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden biri olan 23andMe, son yıllarda tükürük testleriyle yaptığı DNA analizleriyle dikkat çekiyordu. Ancak 20 yıllık geçmişinde 14 milyondan fazla müşterinin verileri, iflas sürecinde belirsizlikle karşı karşıya kaldı. İşte detaylar...

Yaklaşık yirmi yıl önce kurulan 23andMe, DNA analizi alanında devrim yaratarak dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden biri haline geldi. Şirket, tükürük testiyle yapılan basit genetik test hizmeti sayesinde milyonlarca kullanıcının ilgisini çekmeyi başardı. Ancak şimdi, 23andMe iflasın eşiğine geldi. Bu durum, şirketin elindeki 14 milyondan fazla genetik verinin geleceği hakkında ciddi endişelere yol açtı.

CEO Anne Wojcicki, müşteri gizliliğine bağlı olduklarını belirterek, "Mevcut gizlilik politikamızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Peki, 23andMe nasıl bu duruma geldi? 2021 yılında halka arz edilmesinin ardından hızlı bir düşüş yaşadı ve şirketin değeri %97’den fazla geriledi. 2023'te yaşanan büyük bir veri ihlali, yaklaşık yedi milyon kullanıcının bilgilerini etkilerken, 30 milyon ABD doları tutarında bir toplu dava ile sonuçlandı.

Geçtiğimiz ay, orijinal kurucunun şirketi bir kez daha özel hale getirme planları doğrultusunda yedi bağımsız yöneticinin istifa ettiği bildirildi. Şirketin kar elde etmemiş olması ve iflasın eşiğinde olduğu haberi, genetik verilerin geniş depolarının geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.