Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) kademeli emeklilik hakkı talebi ile Ankara’da miting gerçekleşti. EMADDER Genel Başkanı olan Mihriban Uğurlu, emekliliğin bir hak olduğunu vurgulayarak, çalışan, üreten ve emeklilik primini doldurmuş kişilere "17 ila 20 sene daha yaş bekle" demenin haksızlık olduğunu söyledi. Yapılan düzenlemelerin adaletli ve hakkaniyetli olması gerektiğini kaydeden Uğurlu, "Bu kadar yaş uçurumunu asla fakat asla kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan hemen bir an önce dönülmeli ve bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerekmektedir" diyerek konuşma yaptı.
"ADALETSİZLİĞİ ÇÖZMEK SİZİN, SANDIKTA HESAP SORMAK BİZİM"
Genel Başkan Mihriban Uğurlu, Türkiye’de sistem ile SGK’nın tüm yükünün 9 Eylül 1999’dan sonra çalışanlara yüklendiğini belirterek, "Bu adaletsizliği çözüp çözmemek sizin, fakat sandıkta hesap sormak da bizim. Bugün burada hakkımıza sahip çıkarak, doğmuş çocuklarımıza, doğmamış torunlarımıza çok kutsal, çok onurlu bir mücadele bırakıyoruz. Söz veriyorum, bu hakkı alacağız adaleti tecelli ettireceğiz" ifadelerine yer verdi.
1 GÜN İÇİN 17 YIL FAZLADAN ÇALIŞILIYOR
Herkesin bildiği gibi kademeli emeklilikte eleştiri tarihler 9 Eylül 1999 öncesindeki sigortalılar prim şartını tamamlayarak yaş beklemeden EYT yasasıyla emekliye gitti. Fakat 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanların kimisi 1 günden dolayı 17 yıl fazladan çalışmak zorunda kalacak.
"İNSAFA DA İZANA DA AYKIRI"
Milyonlarca kişi kademeli emeklilik müjdesi beklerken Gazeteci Fatih Altaylı Youtube kanalında İstanbul seçimi detayına dikkat çekti. Altaylı konuyla ilgili, ‘Ben her türlü erken emekliliğe karşıyım. Yani insanlar belli bir süre çalışıp ondan sonra emekli olmalıdır. 35 yaşında emekli olunmaz. Ama bir yandan da adalet diye bir şey var. Adalet şunu gerektiriyor. 1 günlük fark ile 17 yıl fark olmaz. Ben işe başlamışım sen benden 1 gün sonra işe başlamışsın. Sen benden 17 yıl sonra emekli olacaksın. Bu her türlü insafa da izana da her şeye aykırı. O yüzden bu arkadaşların kademeli emeklilik talebi doğrudur" dedi.
KADEMELİ EMEKLİLİK İÇİN İSTANBUL SEÇİMİ DETAYI
Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT yasasına dair sözlerini hatırlatarak, "Ya hiç yapamayacaktın bu EYT’yi, tanımıyoruz diyecektin. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en baştaki tavrı oydu. Sonra cumhurbaşkanlığı seçimi riske girmesin diye yaptı. Şimdi de belediye başkanlığı seçimi riske girmesin diye yapabilir. Çünkü İstanbul’u çok istediğini biliyoruz. Bu yalnız bir sayı meselesi. İstanbul’da bunlar kaç kişi? Eğer İstanbul seçimlerini etkileyecek sayıda ise yapabilirler. Aksi takdirde yapmazlar" değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
EYT’nin gerek devlet bütçesi gerek şirket bütçelerine yük bindirdiğini vurgulayan Altaylı, "Ekonomide ciddi bir sıkıntıya sevk etti. O yüzden normal şartlarda yapmazlar fakat sayıları çoksa yaparlar" dedi.