1999 Sonrası sigorta girişi olanlar için emeklilikte devrim niteliğinde bir adım atılıyor!

1999 sonrası sigorta girişi olanlar için emeklilikte önemli bir gelişme yaşandı! Yeni düzenlemeyle, emeklilik yaşı doğum yılına göre değişiyor. Ayrıca, prim gün sayısına bağlı olarak erken emeklilik fırsatları ve daha yüksek maaş imkanı sunuluyor.

EYT yasasının ardından 8 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişi olanlar için emeklilik düzenlemesi yapılması gerektiği gündeme geldi. EYT sonrasında ortaya çıkan adaletsizlikler, benzer koşullarda olup aynı yaşta olan kişilerin emeklilik yaşlarında büyük farklılıklar yarattı. Sadece bir gün farkla sigorta giriş yapan kişiler, 17-20 yıl daha geç emekli olma durumuyla karşı karşıya kaldı.

Bu durumun ardından 1999 sonrası sigorta girişi olanlar için yeni bir emeklilik düzenlemesi tartışılmaya başlandı. Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği, Kademeli Emeklilik ve Kademeli ABO tablolarını açıkladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, bu tablo hakkında abcgazetesi.com'a değerlendirmelerde bulundu.

Cenkci şunları kaydetti:

"Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği’nin açıklamış olduğu tablo incelendiğinde emeklilik sistemimizde yeni bir sistem istenildiğini ve mevcutta yurttaşlarımızın ilk işe giriş tarihi emeklilik koşullarını belirlerken bu sistemde ise doğum yılının baz aldığını görmekteyiz. Yeni emeklilik düzenlemesi önerisi adaletsizlikleri gidermeyi ve SGK giriş tarihine göre mağdur olanların sorunlarını çözmeyi hedefliyor.

Emeklilik yaşını doğum yılına göre kademelendirilmiş şekilde belirleyerek, benzer şartlarda olan kişilerin emeklilik yaşları arasındaki farkı kapatmayı amaçlıyor. Bu sayede, SGK giriş tarihlerinden dolayı mağduriyet yaşayanların daha adil bir emeklilik sürecine kavuşmasını hedeflediklerini görmekteyiz.

Aylık Bağlama Oranı Tablosu incelendiğinde; çok prim ödeyen sigortalılar, bu sistemde daha yüksek Aylık Bağlama Oranları (ABO) ile emekli olabilecek. Daha fazla prim ödeyen, emekli maaşını artırarak bu düzenlemeden yarar sağlayacak.

Yaş Şartsız Emeklilik düzenlemesi ile uzun seneler prim ödeyenler için yaş şartı olmadan emeklilik imkanı sunulduğunu görmekteyiz. Bu sistemde 12600 gün prim ödeyenler, yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler.

Bu emeklilik düzenlemesi önerisi, sistemde kalmayı teşvik yani çalışma hayatına devam edildiğinde ileride daha yüksek emekli maaşı alabilmeyi düzenlemektedir.

Türkiye’de ilk olan bu önerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmekte olup, konunun muhatabı ilgili dernekle görüşülerek detaylandırması önemlidir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.