İstanbul Kadıköy Moda'da bir ev boşaltılırken dikkat çeken bir olay yaşandı. Evde bulunan robdöşambr, mirasçılar tarafından antikacıya teslim edildi; önemli bir eser olabileceği düşünülüyordu. Antikacı, robdöşambrın değerini fark ederek ünlü modacı Cemil İpekçi ve akademisyenlerle görüşmeye karar verdi. Eser, ardından koleksiyoner Şadiye Ulusoy tarafından analiz edilmek üzere İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’ne gönderildi.
Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nün Taşınabilir Kültür Varlıkları Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı'na getirilen robdöşambrın madde tayini ve iplik analizleri, Prof. Dr. Hülya Tezcan’ın danışmanlığında Doç. Dr. Meral Özumay tarafından gerçekleştirildi. Yapılan analizlerde, eserde kullanılan malzemenin ve boyar maddenin sentetik olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, eserin sahibi Şadiye Ulusoy’a sunuldu.
Laboratuvar ekibinden konservatör Elif Sıla Mollaalioğlu, belgeleme aşamasının sürecin en önemli kısmı olduğunu vurgulayarak, "Bu aşamada fotoğraflama, görsel analizler ve mikroskobik analizler yaparak eseri bir sonraki aşamaya getirdik. 6 ay süren bir çalışmanın ardından eserin restorasyonunu tamamladık" dedi.
Boyama Laboratuvarı yürütücüsü Benan Bayram ise, "Analizlerden sonra doğal boyama üzerine çalışmalara başladık. Denemeler sonucunda, doğal boyar maddelerle en uygun renk tonunu elde ettik. Eserin ipek kumaş ve iplikleri üzerine boyama işlemini tamamladık. Sonrasında restorasyon aşamasını gerçekleştirdik" şeklinde bilgi verdi.
Restorasyon bölümünden Kübra Kılınç, "Doğal boyamadan elde edilen kumaşlar, önce Ödemiş ipeğiyle puntolama tekniğiyle dikildi. Daha sonra Lyon ipeğiyle kaplanarak tekrar puntolama tekniğiyle sağlamlaştırıldı. Eserin Abdülhamid'e özel olduğu ve yurt dışında dikildiği söyleniyor" dedi.