2008 öncesi ve sonrası için kritik emeklilik detayı: Prim gün şartı ve erken emeklilikte yeni yaş tablosu!

Erken emeklilikle ilgili olarak yeni yaş ve prim tablosu belli oldu. EYT ile sistem değişirken, SGK mevzuatlarına göre de mevcut kurallar merak ediliyor. 46’dan 52 yaşa erken emeklilik detayı…

Türkiye’de emeklilik sistemiyle ilgili reformlar yapılmaya devam ediyor. Son olarak EYT düzenlemesiyle milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. EYT kapsamında emeklilik için temel aranan şart 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olmaktır. Gerekli prim ve hizmet yılını dolduranlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı elde edebilmektedir.

Emeklilik sistemi ile ilgili yapılan değişiklikler sonrasında ise emeklilik tablosunda yeni detaylar gün yüzüne çıktı. İşe başlama tarihine göre emeklilikle ilgili birçok detay değişiyor. Bu kapsamda kademli emeklilik sistemi ile ilgili detaylarda önem kazanmış durumda.

KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU!

EYT kapsamında işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar ile 1999 sonrası için emeklilik hesaplaması farklı işlemektedir. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 öncesinde kadınlar için 55 yaş ve 5975 prim günü ile 43 yaşa kadar düşebiliyor. 8 Eylül 1999 öncesi sonrası erkek için emeklilik hesaplamasında ise 1999 – 2008 tarihleri arasında olan kişiler için 60 yaş ve 7 bin prim günü le emeklilik hakkı sağlanıyor.

1 Mayıs 2008 yılı ve sonrasında işe girenlerde ise daha ağır emeklilik şartları bulunuyor. 1 Mayıs 2008 – 31 Aralık 2035 tarihi arasında ilk işe giriş tarihi olan kişiler 60 yaş şartı ile 7200 prim gününü tamamlamaları durumunda emekli olabiliyor.

EYT İLE EMEKLİLİKTE YAŞ HESABI NASIL YAPILIR?

EYT kapsamında emeklilik hakkı elde edecek kişiler yaş şartı ortadan kaldırılıyor. Burada önem kazanan unsur ise 8 Eylül 1999 tarihi öncesi ilk işe giriş tarihlerinin bulunmasıdır. 1999 yılı ve sonrasında sigortası başlayan kişiler için tablo tamamen değişmektedir. Bu kişilerde ilk işe giriş tarihi ve prim günleri dikkate alınmaktadır. Emeklilikte yaş şartının düşürülmesine ilişkin çeşitli düzenleme beklentileri de devam ediyor.

Ekonomi Haberleri

Kıbrıs'ta asgari ücret 29.640 TL oldu!
Antalya'da Dev Bir Holding İflas Etti!
Bitcoin'de dikkate değer bir yükseliş görüldü
Kriz Derinleşiyor: 30 Yıllık Firma Konkordato İlan Etti! İflaslar Artıyor!
Fed raporu sonucu: En yüksek endişe kaynağı enflasyon!