2014'ten beri bulunamayan Malezya uçağının bir izine rastlandı!

2014 yılında gizemli bir şekilde kaybolan ve o zamandan beri bulunamayan Malezya Havayolları MH370 sefer sayılı uçakla ilgili yeni bir gelişme keşfedilmiş bulundu.

Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacılar, Malezya Havayolları MH370 uçağının 2014 yılında düştüğü düşünülen Hint Okyanusu'nda, olay sırasında kaydedilmiş olabilecek bazı sinyalleri keşfettiler. Uçağın düştüğü saatlerde, 6 saniyelik bir ses kaydedildiği belirlendi. Bu sesin, enkazın bulunduğu yerin tespitinde yardımcı olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, 200 tonluk bir uçağın saniyede 200 metre düşmesi durumunda ortaya çıkacak kinetik enerjinin küçük bir depreme eşdeğer olabileceğini vurguladı. Bu kinetik enerjinin, binlerce kilometre uzaklıktaki su altı mikrofonlarıyla kaydedilebileceği ifade edildi. Araştırmacılar, bu bulgularıyla bölgede bulunan iki su altı dinleme istasyonuna dikkat çekti.

SİNYALLER HANGİ İSTASYONLARDA ALINDI?

Araştırmacılar, Birleşmiş Milletler'in Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nı denetlemek için kurulan iki gözetim istasyonunun İngiliz denizaşırı topraklarından Diego Garcia adası ile Avustralya'nın Cape Leeuwin bölgesinde yer aldığını belirtti.

Dr. Usama Kadri, sinyallerin iki dinleme noktasından Cape Leeuwin'de kaydedildiğini ancak Diego Garcia'da kayıt bulunmadığını ifade etti. Bu durumun, sesin kaynağıyla ilgili şüpheler doğurduğunu dile getiren Kadri, benzer bir enerji patlamasıyla bölgede bir sinyal tatbikatı yapılması önerisinde bulundu.

Kadri, eğer bu tatbikat sırasında benzer bir sinyal kaydedilirse, bu sinyalin Malezya uçağının yerini kesin olarak gösterebileceğini belirtti. Ancak sinyallerin ilgisiz çıkması durumunda, arama alanı ve uçağın düşüş saatlerinin yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

Okyanus kazalarına müdahalede bu teknolojinin kullanımı üzerine çalıştıklarını vurgulayan Kadri, "Ne yazık ki kayıp uçak için kesin bir sinyal bulamadık. Ancak önerilerimiz yetkililer tarafından dikkate alınırsa, gözlemlenen sinyallerin önemini değerlendirebilir ve potansiyel olarak kayıp Malezya uçağının konumunu aydınlatabiliriz" dedi.

GEÇMİŞTE BİR ARJANTİN DENİZALTISI BU TEKNOLOJİYLE BULUNDU

Dr. Kadri, bu teknolojiyle geçmişte bir Arjantin denizaltısının bulunduğunu da anımsattı.

MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağı, 8 Mart 2014'te Malezya'nın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan Pekin'e gitmek üzere havalanmış, ancak uçakla son iletişim kalkıştan 38 dakika sonra kesilmişti.

Uçağın planlanan rotasından batıya doğru saparak askeri radarlar tarafından takip edilen MH370'in Güney Hint Okyanusu'na doğru uçtuğu radar kayıtlarına yansımıştı.

Uçağın Güney Hint Okyanusu'nun güneyinde düşmüş olabileceği tahmin edilen noktalarda gerçekleştirilen arama çalışmaları, havacılık tarihinin en maliyetli arama kurtarma operasyonlarından biri olmuştu. Ancak MH370'e ait olduğu kesinleşen uçak parçaları dışında, uçağa ait herhangi bir iz bulunamamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.