2023'te İstanbul Boğazı'nda 416 Milyon Ton Yük Hareketi Gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Boğazı'ndaki Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, Türkiye'nin deniz ulaşımındaki başarısını vurguladı. 2023'te İstanbul Boğazı'nda 416 milyon ton, Çanakkale Boğazı'nda ise 550 milyon ton yük taşındı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Boğazı'ndaki Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ni ziyaret ederek Türkiye'nin denizcilik başarısını ve boğazların uluslararası önemi hakkında bilgi verdi. 2023'te İstanbul Boğazı'nda 416 milyon ton, Çanakkale Boğazı'nda ise 550 milyon ton yük taşındı. Uraloğlu, kılavuzluk hizmetlerinin arttığını ve yerli üretim ekipmanlarla deniz güvenliğinin güçlendirildiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlayan İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu, Türklerin Karadeniz, Ege ve Akdeniz'deki deniz egemenliğinin okyanuslara ulaşarak bir cihan imparatorluğu kurduğunu vurguladı. Denizlerin "mavi vatan" olarak tanımlandığını belirten Bakan, denizlerin her bir kum tanesinin ve avuç suyun ülke için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin deniz ulaşımında uluslararası ticaret açısından anahtar bir konumda olduğunu belirten Uraloğlu, Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde yapılan projelerle Türkiye'nin uluslararası denizcilik arenasında ön sıralarda yer aldığını söyledi. Ayrıca, Türk bayrağının dünyada en prestijli bayraklardan biri olduğunu vurguladı.

Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizlerde seyir, can, mal ve çevre güvenliğine büyük önem verdiklerini belirtti. 2003 yılında Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinin kurulduğunu ve Gemi Trafik Yönetim Sistemi projesinin hayata geçirildiğini açıkladı. İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki gemi trafik hizmetleri merkezlerinin, bu bölgelerdeki yoğun gemi trafiğini yönetmekte kritik bir rol oynadığını belirtti.

İstanbul Boğazı'nda 2023 yılında toplam 39 bin gemi hareketiyle 416 milyon ton yük taşındığını ve bu yüklerin büyük bir kısmının tehlikeli yükler olduğunu açıkladı. Çanakkale Boğazı'nda ise 44 bin 892 gemi hareketi gerçekleşti ve 550 milyon ton yük taşındı. Tehlikeli yüklerin miktarı da kayda değer bir seviyede bulundu.

Son 5 yılda, özellikle 250 metreden büyük gemilerin sayısında bir artış gözlendiğini belirten Uraloğlu, bu durumun seyir emniyetini artırma gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi. Kılavuzluk hizmetlerinin de arttığını, İstanbul Boğazı'ndaki kılavuzlama oranının yüzde 40'tan yüzde 65'e ve Çanakkale Boğazı'ndaki oranın yüzde 29'dan yüzde 55'e yükseldiğini belirtti.

Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün teknolojiyi yakından takip ederek filosunu güçlendirdiğini ve yerli üretim römorkörler, kılavuzluk botları ile diğer deniz güvenliği ekipmanlarının üretildiğini ifade etti. Yeni nesil yerli römorkörler ve yerli teknolojilerle güvenli bir deniz trafiği sağlandığını, ayrıca milli yazılım ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik adımlar atıldığını belirtti.

Açıklamasının ardından İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nde görevli personelle görüşen ve bir geminin kaptanıyla sohbet eden Uraloğlu, yolculuklarının iyi geçmesini temenni etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.