2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silah karşıtı mücadeleye! Japon kuruluş ödüllendirildi

Nükleer silahların yasaklanması için yıllardır mücadele eden Japon kuruluş Nihon Hidankyo, 2024 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 'Hibakusha' olarak bilinen hareket, Hiroşima ve Nagazaki'deki atom bombalarının yıkımına tanıklık edenlerin sesi olarak dikkat çekti.

2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silahlardan arındırılması konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi. Hiroşima ve Nagazaki'de atom bombasından kurtulanların oluşturduğu ve 'Hibakusha' olarak da bilinen taban hareketi, nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması için gösterdiği çabalarla bu prestijli ödüle layık görüldü.

TANIKLIKLARLA NÜKLEER TEHDİDE DİKKAT ÇEKTİLER


Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Hibakusha'nın nükleer silahların yıkıcı etkilerini tanıklıklarıyla dünyaya duyurduğu ve bu silahların tüm insanlık için oluşturduğu tehdidi sürekli gündemde tuttuğu belirtildi. Komite, Hibakusha'nın nükleer silahsızlanma için verdiği mücadelenin uluslararası barışa katkı sağladığını vurguladı.

GEÇEN YIL NERGİS MUHAMMEDİ ÖDÜLÜ KAZANMIŞTI


2023 yılında Nobel Barış Ödülü, İran'da cezaevinde bulunan kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi'ye verilmişti. Muhammedi, insan hakları ihlalleri ve kadın hakları konusunda verdiği kararlı mücadele ile ödüle layık görülmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.