2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu!

2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silahlardan arındırma konusundaki çalışmalarıyla Japon kuruluş Nihon Hidankyo’ya verildi. Nobel Ödülleri, insanlığa önemli katkılar sağlayan bireyler ve kuruluşlara, Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda verilmektedir.

2024 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ: NİHON HİDANKYO

2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılması" konusundaki çalışmaları nedeniyle Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi.

NOBEL ÖDÜLLERİ HAKKINDA

Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyetiyle kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden bireyler ve kuruluşlara verilmektedir. İlk ödül, 9 Haziran 1900'de verilmiştir ve bu ödüller, dünya genelinde en saygın ödüller arasında yer almaktadır.

Nobel Ödülleri, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında en başarılı kişilere veya kuruluşlara, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilmektedir. Ayrıca, 1968 yılında İsveç Merkez Bankası'nın kararıyla ekonomi dalında da Nobel Ödülü verilmeye başlanmıştır.

Her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen bir törenle ödüller sahiplerine teslim edilmektedir. Ancak, ödüllerin verilmediği yıllar da olmuştur. 1901'den bu yana toplamda 49 kez ödül iptali gerçekleştirilmiş, bu iptallerin çoğu Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında meydana gelmiştir. Covid-19 pandeması nedeniyle de ödül törenleri 2020 ve 2021 yıllarında yapılamamıştır.

ÖDÜLÜ KAZANAN TÜRKLER

Bugüne kadar Nobel Ödülü'nü kazanan iki Türk bulunmaktadır. 

- Yazar Orhan Pamuk, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olup, eserleri 100'den fazla ülkede yayımlanmış ve 60'tan fazla dile çevrilmiştir.

- Türk bilim insanı Aziz Sancar, DNA tamiri ve hücre döngüsü konularında yaptığı çalışmalar nedeniyle 2015 yılında Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.