2024 Türkiye Konut ve Kira Piyasası: Güncel Veriler

Türkiye’de konut fiyatları ve kira bedelleri 2024'te hızla artmaya devam ediyor. İstanbul’da kira bedelleri yıllık %46,8 artarken, Antalya’da bu oran %329,3’e ulaştı. Konut arzındaki düşüş de kira maliyetlerini artıran bir faktör olarak öne çıkıyor.

Konut fiyatlarının ve kira bedellerinin hızla arttığı Türkiye’de, 2024 itibarıyla özellikle büyük şehirlerde barınma maliyetleri önemli bir gündem konusu olmaya devam ediyor. İşte şehir bazında konut fiyatları ve kira oranlarına dair güncel durum:


İSTANBUL'DA KIRA ORANLARI VE BÖLGESEL DAĞILIM

İstanbul’da kira artış oranı yıllık %46,82 seviyelerine ulaşmış durumda. Ağustos 2024 itibarıyla şehirde ortalama kira bedeli 24.420 TL oldu. Metrekare kira bedeli ortalaması ise 176 TL olarak hesaplanıyor. İstanbul’da Beşiktaş, Kadıköy ve Sarıyer gibi merkezi ve sahil bölgelerinde kira bedelleri çok daha yüksekken; Esenyurt, Arnavutköy ve Sancaktepe gibi bölgelerde daha erişilebilir fiyatlar bulmak mümkün.

 

İSTANBUL’DA GÜNCEL KONUT VE KIRA DURUMU

İstanbul’da konut piyasasında artış trendi devam ediyor. Ortalama metrekare satış fiyatı 20.000 TL’yi aşarken, kira bedelleri de semtlere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin:

  • Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi bölgelerde ortalama kira bedelleri 35.000 TL seviyelerine ulaşmış durumda.
  • Esenyurt ve Sancaktepe gibi daha uygun bölgelerde kira fiyatları ortalama 15.000 TL civarında.

ANKARA VE İZMIR'DE DURUM

Ankara’da kira fiyatları %36,8 oranında artarken, ortalama kira bedeli 12.000 TL civarında. İzmir’de ise yıllık artış %26,3 ile daha sınırlı kalsa da, sahil semtlerindeki konutlarda kira bedelleri oldukça yüksek. İzmir'de ortalama kira 15.000 TL seviyelerinde seyrediyor.


TÜRKIYE GENELI KONUT VE KIRA ARTIŞLARI

Türkiye genelinde konut metrekare fiyatları 2024'te 20.563 TL'ye ulaştı. En yüksek kira artışlarının yaşandığı iller arasında Antalya, Mersin ve İstanbul öne çıkıyor. Özellikle Antalya’da konut kiraları %329,3 gibi rekor bir oranda arttı. Bu bölgelerde kira artışlarının yüksek olmasının temel sebepleri arasında artan göç, talep artışı ve sınırlı konut arzı bulunuyor.


KIRA PIYASASINDA ARZ SORUNLARI

Kiralık konut arzında da düşüş gözlemleniyor. Örneğin, İstanbul’daki kiralık konut ilanları bir önceki aya göre %4,4 oranında azalırken, Ankara’da bu azalma %11,2 olarak kaydedildi. Bu durum kiralık konut fiyatlarını daha da yukarı çekiyor ve kiracıların uygun fiyatta konut bulmasını zorlaştırıyor.


 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.