2024 Türkiye'sinde Artan İlaç Krizi Sağlık Sistemini Tehdit Ediyor

2023'te başlayan ilaç krizi, Euro'daki artışla 2024'te derinleşiyor. TEİS uyarıyor: Antibiyotik ve antigribal ilaçlar sınırlı, bazıları yok. Fiyatlandırma düzenlemesi, iskontoların adil uygulanması ve eczacılara destek için acil talepler!

2023 yılında başlayan ve Euro kurundaki artışa rağmen 2024'te devam eden ilaç krizi, Türkiye'deki sağlık sektöründe ciddi sorunlara neden oluyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç yokluğunun arttığına ve özellikle enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler ve antigribal ilaçlar gibi mevsimsel ilaçların kış döneminde sınırlı miktarda temin edilebildiğine, bazı ilaçların ise hiç tedarik edilemediğine dikkat çekti.

TEİS, ilaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan Euro kurunun gerçek piyasa değerinin yarısında sabitlenmesi, pandemi sonrası artan ham madde, ambalaj ve nakliye maliyetlerinin ilaçların ülke içine girişini ve yerli ilaç üretimini zorlaştırdığını belirtti. Bu durum, ilaçların bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği konusunda ciddi problemler yaratıyor.

Eczanelerde, eksik ilaçlar nedeniyle 'açık reçeteler' sayısının arttığı, hastaların ilaçlarının sürekli olarak gelip gelmediğini sorduğu, ecza depolarına her gün bu konuda sorular yöneltilirken, ilaç firmalarının kamuya yapmaları gereken iskontoları eksik yapması veya hiç yapmaması, bu iskontoları eczacılardan öğrenip daha sonra kendi belirledikleri koşullar altında ödemeyi vaat etmeleri de yaşanan sorunlara eklenmiştir.

TEİS, ilaç fiyatlandırma sisteminin yeniden düzenlenmesi, eczacı karlılığını belirleyen baremlerin arttırılması, kamu kurum iskontolarında ilaç firmalarınca uygulanan keyfiliklerin ortadan kaldırılması, eczanelere dayatılan satış koşullarında değişiklikleri önleyecek düzenlemeler, SGK’nın Eczane Hizmet Bedellerinin gerçekçi seviyeye getirilmesi, SGK tarafından yapılan kesintilere düzenleme getirilmesi ve yardımcı eczacı çalıştıran eczanelere maaş ve SGK Prim desteği sağlanması gibi acil taleplerini sıraladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
İstanbul'da ucuz ev kalmayınca yatırımcılar da Düzce'ye yöneldi
Zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor! O tarihten sonra Coca Cola fiyatları uçacak!
Türkiye'nin milli yiyeceği ama yenmiyor! Dönerin yarım ekmek fiyatı bile şaşırttı