2024'te Beklenen 10 Küresel Risk

New York merkezli Eurasia Group, dünya genelinde önemli politik riskleri araştıran bir firma olarak, 2024'te muhtemel 10 riski belirledi. Eurasia Group'a göre, 2024, "The annus horribilis" yani "Korkunç Yıl" olabilir.

  1. ABD-ABD SAVAŞI:

    • Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleri, ABD'de zaten var olan siyasi bölünmeyi derinleştirecek gibi görünüyor. Başkanlık yarışının sonucu, ülkenin küresel sahnedeki etkisini de etkileyebilir.
  2. ORTADOĞU UÇURUMUN EŞİĞİNDE:

    • İsrail, ABD, İran ve Körfez ülkeleri arasındaki gerilimlerin 2024'te artması bekleniyor. Gazze'deki çatışma genişleyebilir, Hizbullah ve Husiler gibi gruplar devreye girebilir, bu da bölgesel ve küresel ekonomiyi etkileyebilir.
  3. KRİTİK MİNERALLER SAVAŞI:

    • Dünya genelinde kritik minerallerin kontrolü için korumacı önlemler alınması bekleniyor. Bu durum, temiz enerjiden savunma sanayiine kadar birçok sektörü etkileyebilir ve ticarette dengesizliklere yol açabilir.
  4. EL NİNO ETKİSİ:

    • El Nino'nun etkisinin 2024'te artmasıyla birlikte, gıda güvensizliği, su stresi ve ekstrem hava olayları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum, göçü, hastalıkları ve siyasi istikrarsızlığı tetikleyebilir.
  5. ABD-ÇİN KRİZİ:

    • ABD-Çin ilişkilerindeki çalkantıların devam etmesi bekleniyor. İki ülke arasındaki gerginlikler, ticaret, teknoloji ve jeopolitik konularda belirsizliklere yol açabilir.avr
  6. BÖLÜNMÜŞ UKRAYNA:

    • Ukrayna'nın bölünmesi riski devam ediyor. Rusya'nın kontrolündeki bölgelerin sayısının artmasıyla, Ukrayna'nın iç ve dış zorluklarla baş etmesi gerekebilir.
  7. YÖNETİLEMEYEN YAPAY ZEKÂ:

    • Yapay zeka kullanımının artması, bu alandaki yönetişim sorunlarını da beraberinde getirebilir. Politik, teknolojik ve uluslararası düzeyde yapay zeka ile ilgili kararlar zorlu hale gelebilir.
  8. ÇİN’İN TOPARLANAMAMASI:

    • Çin'deki ekonomik sorunlar ve meşruiyet krizi, toplumsal istikrarsızlığı artırabilir. Pekin'in ekonomik toparlanması zorlu bir süreç olabilir.
  9. ENFLASYON ETKİSİ:

    • Küresel enflasyonun etkisi devam ederse, yüksek faizler ve ekonomik yavaşlama riski artabilir. Finansal stres, sosyal huzursuzluk ve siyasi istikrarsızlık da beraberinde gelebilir.
  10. AVRUPA SİYASETİNİN POPÜLİST ELE GEÇMESİ:

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Sanal ilişki ona gelir kapısı oldu: Sharna Beckman 10 dakikada 30 bin TL kazanıyor
Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması