Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olacağını doğruladı. Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre, 2024'ün ilk 10 ayında küresel sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü. Bu, kayıtlardaki en yüksek sıcaklık farkına işaret ederek 2024'ün en sıcak yıl olarak kesinleşti.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "Bu, küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor" diyerek, verilerin Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) için hızlandırıcı bir etki yaratması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, geçen Ekim ayının, Ekim 2023'ten sonra küresel olarak kaydedilen en sıcak ikinci Ekim olduğu ifade edildi. 12 aylık bir dönemde (Kasım 2023-Ekim 2024) ise küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 0,74 santigrat derece üzerinde kaydedildi.
COPERNİCUS NEDİR?
Copernicus, Avrupa Komisyonu tarafınca yönetilen ve AB üye ülkeleri, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Meteoroloji Uydularından Yararlanma Örgütü (EUMETSAT), Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF), Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Avrupa Çevre Ajansı (EEA), Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA), Frontex, SatCen ve Mercator Océan ile ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği Uzay Programı'nın Dünya gözlem bileşenidir.
Program küresel, devamlı, otonom, yüksek kaliteli, geniş kapsamlı bir yeryüzü gözlem kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir. Diğer hususların yanı sıra çevre yönetimini iyileştirmek, iklim değişikliğinin etkilerini anlamak ve hafifletmek ve sivil güvenliği sağlamak için doğru, zamanında ve kolay erişilebilir bilgi sağlamak.
Copernicus, 2021'den bu yana Yer Gözlemi, Uydu Navigasyonu, Bağlanabilirlik, Uzay Araştırmaları ve İnovasyon alanlarında AB Uzay politikasını güçlendirmeyi amaçlayan ve eleştiri altyapı ve yıkıcı teknolojilere yapılan yatırımları destekleyen AB Uzay Programının bir bileşenidir.