2025 Asgari Ücret Zammı İçin MÜSİAD'dan Kritik Açıklamalar!

Yılın sonuna yaklaşırken 2025 asgari ücret zammı için tahminler şekilleniyor. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 'beklenen enflasyon' formülünü öne çıkararak bölgesel ve sektörel asgari ücretin gerekliliğine dikkat çekti.

7’den 70’e asgari ücret zammı konuşulan günlere geldik. Yılın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte 2025 asgari ücret zammı ile ilgili tahminler ve formüller şekillenmeye başlıyor. İş dünyasının talepleri de yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

MÜSİAD’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artışı ile ilgili en düşük tahminlerden birini yaparak 'beklenen enflasyon' formülünü dile getirdi. Ayrıca, asgari ücrette bölgesel ve sektörel ayrımın önemine değinen Asmalı, bu konuda "dengeyi bozmayacak bir artış olmalı" ifadelerini kullandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, TİSK, TÜRK-İŞ ve hükümetten oluşan 5’er kişilik ekip ile Aralık ayında yeni asgari ücreti belirlemek üzere bir araya gelecek.

BEKLENTİLER HIZLA ARTIYOR

Milyonlarca kişinin maaşını etkileyecek zam oranı için formüller ve tahminler merakla beklenirken, iş dünyasından dikkat çekici bir çıkış geldi. Hem asgari ücrete ara zam hem de Ocak 2025 zammı hakkında MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, beklentilerini açıkladı. Asmalı, uygulanmasını bekledikleri formüle ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 17,5

2024 yılı için senelik enflasyon hedefi, %33'ten %41,5'e revize edildi. 2025 için belirlenen enflasyon hedefi ise %17,5 olarak açıklandı. 2026 içinse %9,7 olarak belirlenen hedef, dikkat çekti. Asmalı, asgari ücretin belirlenmesinde önümüzdeki senenin enflasyon beklentisinin dikkate alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

ARA ZAM TALEPLERİ

Ara zam konusunda ise Asmalı, "Bu yıl asgari ücret yılda bir kere artırıldı. Ancak birçok şirket ara zam yaptı. Bu noktada firmaların çalışanların maaşlarını iyileştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yıl içinde yapılan artışların emek yoğun sektörlerde rekabet ortamını bozmayacak şekilde olmasını öneriyoruz" dedi.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET İHTİYACI

Son yıllarda büyükşehirlerdeki yaşam maliyetlerinin artması, bölgesel asgari ücret talebini yeniden gündeme getirdi. Asmalı, "İstanbul’da geçinmek neredeyse imkansızken, Anadolu’nun bazı bölgelerinde durum daha iyi. Kira farkı bile 10 bin TL’yi buluyor. Bu nedenle bölgesel ve sektör bazlı asgari ücretin uygulanması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN KARAR

Türkiye'de 1957 ila 1975 yılları arasında bölgesel asgari ücret uygulaması bulunmaktaydı. Ancak Anayasa Mahkemesi, ‘eşit işe eşit ücret’ prensibi gerekçesiyle bu uygulamayı kaldırmıştı. Bugün gelinen noktada ise iş dünyası, bölgesel asgari ücretin yeniden ele alınmasını talep ediyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.